Olet täällä

Kantamattoman puurunkoisen ulkoseinän ja betonisen ontelolaattavälipohjan liitoksen palonkestävyyskoe

Polttokokeen perusteella ontelolaattavälipohjan ohi jatkuvilla ulkoseinän kantamattomilla puurunkotolpilla ei ollut merkitystä palon leviämisen ja kerrososastoinnin (REI 60) kannalta.

Suomeen on toteutettu lukuisia nk. sekatekniikkakerrostaloja, joissa rakennusten kantavan betonisen välipohjan ja kantamattoman puurunkoisen ulkoseinän liitoksen paloteknisissä vaatimuksissa on esiintynyt paljon poikkeavia käytäntöjä eri puolilla Suomea palo- ja rakennusvalvontaviranomaisten keskuudessa. Tulkintakirjavuuksien poistamiseksi on VTT:n palolaboratoriossa suoritettu 28.8.2008 polttokoe, jonka tavoitteena oli selvittää onko asuinkerrosten välisen osastointivaatimuksen kannalta sallittavaa, että ulkoseinän kantamaton puurunko jatkuu yhtenäisenä välipohjan ohi vai onko paloteknisistä syistä pystysuuntaiset puurunkotolpat katkaistava kokonaan välipohjan kohdalla. Kyseisellä liitosdetaljilla on merkitystä ulkoseinien elementoinnin, asennustekniikan sekä työjärjestelyjen ja -kustannusten kannalta.

Palonkestävyyskokeessa testattiin palon leviämistä kantamattoman puurunkoisen ja -julkisivuisen ulkoseinän ja betonisen ontelolaattavälipohjan yläpuolelle tapauksessa, jossa ulkoseinän puiset runkotolpat ja ulkoseinän mineraalivillaeristys jatkuivat (50 mm lovettuna) ontelolaattavälipohjan ohi. Polttokokeessa puu-ulkoseinän paloteknisessä käyttäytymisessä ei ollut yllätyksiä. Ulkoseinä paloi puhki 36 minuutissa. Polttokoe sammutettiin 60 minuutin kohdalla. Kokeen jälkeen voitiin todeta, ettei palo ollut levinnyt ontelolaatan yläpinnan puolelle ulkoseinäelementtien ja ontelolaatan vaakasauman liitoksen kautta eikä palossa ulkoseinän ulkopuolen kautta.

Polttokokeen perusteella ontelolaattavälipohjan ohi jatkuvilla ulkoseinän kantamattomilla puurunkotolpilla ei ollut merkitystä palon leviämisen ja kerrososastoinnin (REI 60) kannalta.