Olet täällä

Vuoden 2014 Puupalkinto Göstan Paviljongille

Vuoden 2014 Puupalkinnon saa Serlachius-museon Göstan Paviljonki, jonka ovat suunnitelleet MX_SI Architectural studio Barcelonasta Espanjasta ja arkkitehtitoimisto Huttunen – Lipasti – Pakkanen Oy.

Gösta Paviljonki on arkkitehtuuriltaan korkeatasoinen, paikan arvoja kunnioittava ja sen sisätilat ovat vaikuttavat. Gösta on valloittava esimerkki puun käytöstä julkisessa rakennuksessa. Museo on rakennuksena uusi käyttöalue puulle.

Göstan puun käyttö on konstailematonta. Puurakenne on keskeinen osa rakennuksen sisä- ja ulkopuolen arkkitehtuuria ja antaa rytmin koko rakennukselle. Puuarkkitehtuuri ei kuitenkaan ole päällekäyvää vaan tausta varsinaiselle tarkoitukselle eli näyttelytoiminalle.

Korkeatasoinen työn jälki ansaitsee erityishuomion. Göstan puuosien ja paikallisen rakennustyön laatu ovat erinomaiset.

Kohteen suunnittelusta ja toteutuksesta ovat vastanneet:

  • Arkkitehtisuunnittelu: espanjalainen MX_SI Architectural studio / Boris Bezan, Hector Mendoza ja Mara Partida sekä Arkkitehtitoimisto Huttunen – Lipasti – Pakkanen Oy / pääsuunnittelija Pekka Pakkanen ja projektiarkkitehti Uula Kohonen
  • Tilaaja: Gösta Serlachiuksen taidesäätiö / Henrik de la Chapelle
  • Rakennuttajakonsultti: Ramboll CM Oy / Lauri Blom
  • Rakennesuunnittelu: A-Insinöörit Oy / Launo Laatikainen
  • Uraoitsija: Jämsän Kone- ja Rakennuspalvelu Oy / Matti Järvelä
  • Puuosatoimittaja: Late-Rakenteet Oy / Veijo Lehtonen

Kolme kunniamainintaa: Mansikkamäen koulu, Talo Riihi ja Konserttitalo KIlden

Kilpailun taso oli tänä vuonna todella korkea ja moni kilpailun loppusuoralle päässeestä olisi ansainnut palkinnon. Siksi tuomaristo päätti poikkeuksellisesti jakaa puupalkinnon lisäksi peräti kolme kunniamainintaa.

Mansikkamäen koulu edustaa kauniilla tavalla normaalia julkista palvelurakennusta ja on varmaotteista, rauhallista puusta rakennettua arkkitehtuuria. Koulussa on miellyttävät ja iloiset sisätilat, jotka houkuttelevat opettamaan ja oppimaan. Erityistä rakennuksessa on lähipuun käyttö ja alueen omat puuosatoimittajat. Mansikkamäen koulun on suunnitellut arkkitehdit Timo Koljonen ja Roope Rissanen Linja-arkkitehdit Oy:stä. Kohteen tilaaja on Kouvolan kaupungin tilaliikelaitos.

Talo Riihi uudistaa pientalorakentamisen ajattelua. Se on kaunis, moderni versio perinteisestä pohjalaisesta pihapiiristä. Kohde on erinomainen näyttö kokonaisvaltaisesta puun käytöstä pientalorakentamisessa. Kaksoisjulkisivut ovat mielenkiintoiset. Hankkeen luonnonmukaisen rakentamisen periaatteiden soisi yleistyvän laajemminkin. Talo Riihen on suunnitellut arkkitehti Anssi Lassila arkkitehtitoimisto OOPEAA:sta.

Konserttitalo Kilden on huikeaa arkkitehtuuria, joka antaa koko alueelle uuden luonteen. Puun käytöllä on keskeinen rooli rakennuksen ilmeen ja hengen luomisessa. Puun käyttö on materiaalisesti ja tilallisesti huippuluokkaa. Kohde nostaa hienosti esille myös suomalaisen arkkitehtuuriviennin mahdollisuudet. Kohteen suunnittelijat ovat Juho Grönholm, Antti Nousjoki, Janne Teräsvirta ja Samuli Woolston ALA-Arkkitehdit Oy:stä. Kohteen tilaaja on Teater og Konserthus for Sörlandet IKS.
 

Muut 2014 Puupalkintoehdokkaat

Puupalkintokilpailu oli tänä vuonna suosittu. Kilpailuun saapui 20 ehdotusta. Näistä 15 valittiin loppusuoralle ja yleisöäänestykseen.

Ehdotukset edustavat monipuolisesti puun käyttöä rakentamisessa. Pientalot ja mökit ovat edelleen puuarkkitehtuurin helmiä mutta myös puukerrostalot ovat tulleet mukaan kilpailuun. On hienoa että myös teollisen rakentamisen esimerkkejä alkaa tulla mukaan kilpailuun.

Merkille pantavaa on, että yli puolet ehdotuksista on julkisia palvelurakennuksia. Julkinen sektori on suuri rakennusalan tilaaja. Puun tulemisesta julkiseen rakentamiseen pääsevät nauttimaan laajat käyttäjäryhmät kouluissa, päiväkodeissa jne.  On hienoa huomata puun kasvava suosio julkisessa rakentamisessa.

Kaikki Puupalkintoehdokkaat on esitelty osoitteessa: www.woodarchitecture.fi/puupalkinto

Gösta myös yleisöäänestyksen voittaja

Woodarchitecture.fi-sivustolla olleen yleisöäänestyksen suosikiksi nousi niin ikään Göstan paviljonki, joka sai 19 % annetuista äänistä. Toiselle sijalle ylsi Lakean puukerrostalo Lintuviita 2 Seinäjoella, 13,2 %, ja kolmas oli Mansikkamäen koulu, 12,8 %.

Vuoden 2014 palkintolautakuntaan kuuluivat

  • Suomen Metsäsäätiön toiminnanjohtaja Liisa Mäkijärvi
  • Rakennustietosäätiön yliasiamies, professori Matti Rautiola
  • Aalto-yliopiston professori Pirjo Sanaksenaho
  • Rakennuslehden päätoimittaja Veijo Käyhty 

Lisätietoja:
tuomariston sihteeri, toimitusjohtaja Mikko Viljakainen, puh. 040 526 6413, mikko.viljakainen@puuinfo.fi

Kuvia voittajakohteista: https://www.dropbox.com/sh/sq26vg7rxu2pt84/AADAJpQRwWZETGgLFggjESVXa?dl=0


Taustaa 17. Puupalkinnolle

 Puupalkinto jaetaan vuosittain ja julkistetaan Puupäivässä kannustuksena rakennukselle, sisustukselle tai rakenteelle, joka edustaa korkealaatuista, suomalaista puuarkkitehtuuria tai jossa puuta on käytetty rakennustekniikkaa edistävällä tavalla.

 Puupalkinto on jaettu vuodesta 1994 alkaen. Nyt myönnettävä palkinto on järjestyksessä seitsemästoista. Palkinnon myöntää Puuinfo.

 Aikaisemmin puupalkinto on myönnetty seuraaville kohteille: 

2013 Suomen Luontokeskus Haltia, Nuuksio Puu 3/2013
2012 PUUERA Puukerrostalo, Vierumäki Puu 1/2012
2011 Metsähallituksen toimitalo ja tiedekeskus Pilke, Rovaniemi Puu 1/2011
2010 Luukku -talo, Aalto-yliopiston Luukku-team
2009 Seurasaaren ulkomuseon rakennuskonservointikeskus, Helsinki Puu 1/10
2008 Porvoon tuomiokirkon jälleenrakennustyö Puu 1/07 ja 3/08
2007 Talo Kotilo, Espoo Puu 3/06 ja 2/07
2006 Toimistotalo FMO Tapiola, Espoo Puu 4/05 ja 3/06
2005 Metla-talo, Joensuu  Puu 1/05 ja 3/05
2004 Laajasalon kirkko, Helsinki Puu 1/04 ja 3/04 ja Aurinkorinteen puutaloalue, Espoo  Puu 3/04
2003 Puu-Linnanmaan alue, Oulu Puu 2/03
2002 Kierikkikeskus, Yli-Ii Puu 2/02 ja Sibeliustalo, Lahti Puu 1/00 ja 3/00
2000 Vihantasalmen silta, Mäntyharju Puu 2/00
1998 Viikin puukerrostaloalue, Helsinki Puu 3/97
1996 Leirintäalueen vastaanottorakennus, Taivalkoski Puu 2/95
1994 Metsolan ala-asteen koulu, Helsinki