Olet täällä

Vuoden 2012 Puupalkinto: Vierumäen puukerrostalo, Asunto-osakeyhtiö PuuEra

Vuoden 2012 Puupalkinnon saa Vierumäen puukerrostalo, Asunto-osakeyhtiö PuuEra, jonka on suunnitellut Vuorelma Arkkitehdit Oy. Suomen ensimmäinen viisikerroksinen puukerrostalo on monella tavalla uuden puurakentamisen uranuurtaja. Kohde suunniteltiin edellisten palomääräysten aikana tapauskohtaista toiminnallista palomitoitusta hyödyntäen.

Hankkeen taustalla on rakennusliikevetoinen yritysryhmähanke, jossa puualan yritykset ovat olleet aktiivisesti mukana. Talon rakenteissa yhdistetään eri materiaalien hyvät ominaisuudet yhdeksi toimivaksi kokonaisuudeksi, mistä myös seuraa rakenteille annettu hybridi-nimi.

Talo pystytettiin teltan suojassa käyttämällä pitkälle teollisesti esivalmistettuja elementtejä. Kohteen rakennusaika oli huomattavan lyhyt ja rakennuskustannuksiltaan talo oli kilpailukykyinen. Asukkaiden mukaan talo on erittäin hiljainen. Talossa on hyödynnetty rakennusliike Reposen matalaenergiarakentamisen konseptia, jonka soisi yleistyvän asuntotuotannossa laajemminkin.

Rakennuksen arkkitehtuuri on iloista ja varmaa. Puuta on käytetty monipuolisesti mutta konstailemattomasti. Porrashuoneessa puutalon tuntu on vahvasti läsnä.

Vaikka Puupalkinto on ensisijaisesti arkkitehtuuripalkinto, palkintolautakunta haluaa korostaa tämän vuoden palkinnossa yrityslähtöisen kehitystoiminnan merkityksellisyyttä puurakentamisen edistämisessä. Hankkeen arvoa nostaa, että sen toteutuksesta ja tuloksista on kerrottu avoimesti koko hankkeen ajan ja että hankkeen ratkaisuihin on voinut tutusta myös sen omien internetsivujen kautta. Kohde on saavuttanut erittäin paljon myönteistä julkisuutta ja näkyvyyttä mediassa, mikä on omalta osaltaan edistänyt suomalaista puukerrostalorakentamista.

PuuEran (5 krs, 27 asuntoa, 1.915 krs-m2) toteutuksesta ovat vastanneet:

  • Rakennuttajat: Heinolan kaupunki, Rakennusliike Reponen, Koskisen Oy, Versowood Oy
  • Arkkitehti- ja pääsuunnittelu: Arkkitehtitoimisto Vuorelma Arkkitehdit Oy, arkkitehti Mika Ukkonen
  • Rakennesuunnittelu: Finnmap Consulting Oy / Insinööritoimisto Puolanne Oy
  • Pääurakoitsija: Rakennusliike Reponen Oy
  • Liimapuurakenteet: Versowood Oy
  • Puuelementit: Herrala talot
  • Puuosat: Koskisen Oy
  • Palotekninen suunnittelu: L2 Paloturvallisuus Oy
  • Akustiikka: Helimäki Akustikot Oy

Kunniamaininta kahdelle rakennukselle

Puupalkintokilpailuun saapui kaikkiaan kymmenen ehdotusta. Ehdotusten taso oli erittäin korkea, mikä nostaa tämän vuoden palkinnon arvoa. Korkeasta tasossa johtuen tuomaristo päätti jakaa varisnaisen puupalkinnon lisäksi kahdelle rakennukselle kunniamaininnan. Kunniamaininnan saavat:

Hiljaisuuden  kappeli, Arkkitehdit K2S Oy

Helmi Helsingin sydämessä. Arkkitehtuuriltaan uniikki pienimuotoinen rakennus, josta on tullut erittäin suosittu paikka hiljentymiseen arjen kiireen keskellä. Puuta on käytetty taidokkaasti sekä rakenteissa että pinnoissa. Kahteen suuntaan kaarevat rakenteet ovat haasteelliset. Ympärillä olevia rakennuksia matalammassa kappelissa myös vesikatto on verhottu puulla. Hanke osoittaa kauniilla tavalla, että puun käyttö sopii myös kaupunkien ydinkeskustoihin.

INNOVA peruskorjaus Riihimäen Peltosaaressa, Arkkitehti Kimmo Lylykangas

Ensimmäinen käytännön sovellus uudesta, kansainvälisessä SmartTES -tutkimushankkeessa kehitetystä kerrostalojen korjausmenetelmästä, jossa ulkoseinien sandwich-elementeistä poistettujen ulompien rakennekerrosten tilalle asennettiin puurunkoiset, pystysuuntaiset julkisivuelementit. Ilmanvaihtokanavat, ikkunat ja parvekeovet on asennettu valmiiksi puurunkoisiin elementteihin, kuten myös julkisivun rappausvilla pohjarappauksineen. Uusi peruskorjausmenetelmä lyhensi paikan päällä tehtäviä rakennustöitä. Koko rakennusvaiheen kesto oli noin puolet Peltosaaren alueella samanikäisten talojen korjauksiin tyypillisesti käytetystä ajasta ja asukkaat saattoivat asua kodeissaan remontin ajan.

Lisätietoja:
toimitusjohtaja Mikko Viljakainen, puh 040 526 6413
PuuEra on esitelty Puu-lehdessä 1/2012

Kuvia kohteista voi ladata Puuinfon kuvapankista hakusanoilla ”Puuera”, ”Kampin kappeli” ja ”Peltosaari”

Puupalkinto jaetaan vuosittain kannustuksena rakennukselle, sisustukselle tai rakenteelle, joka edustaa korkealaatuista, suomalaista puuarkkitehtuuria tai jossa puuta on käytetty rakennustekniikkaa edistävällä tavalla. Puupalkinto on jaettu vuodesta 1994 alkaen. Nyt myönnetty palkinto on järjestyksessä viidestoista ja se on osa Suomen metsäsäätiön rahoittamaa "Puu on ekoin" -kampanjaa. Palkinnon myöntää Puuinfo.

Vuoden 2012 palkintolautakuntaan kuuluivat Suomet Metsäsäätiön toiminnanjohtaja Liisa Mäkijärvi, Finnish Wood Research Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Järvinen, Työ- ja elinkeinoministeriön Puurakentamisohjelman kehittämispäällikkö Markku Karjalainen ja Puuinfo Oy:n toimitusjohtaja Tkl Mikko Viljakainen.

LIITE                    aiemmat Puupalkinto-voittajat