Olet täällä

Vuoden 2011 Puupalkinto Pilke-talolle

Vuoden 2011 Puupalkinnon saa Metsähallituksen Pilke-talo Rovaniemellä. Palkinto julkistettiin 27.10. Puupäivässä Helsingin Wanhassa Satamassa. Talon on suunnitellut Arkkitehtityöhuone Artto Palo Rossi Tikka Oy pääsuunnittelijanaan arkkitehti Teemu Palo. Pilke on esimerkki ekologisen puurakentamisen huippuosaamisesta.

Kuvassa suunnittelijat Teemu Palo (oik.) ja Juhani Suikki (vas.)

 

 

 

Pilke-talo ilmentää Metsähallituksen ympäristölinjauksia. Pilkkeen rakentamisen hiilidioksidipäästöt ovat vain kolmasosa vastaavien verrokkirakennusten päästöistä.

Pilkkeen puuarkkitehtuuri on kaunista ja hyödyntää puun mahdollisuuksia monilla eri tavoin sekä rakenteellisesti että pinnoissa. Puuta on yhdistetty tarkoituksenmukaisella ja kauniilla tavalla myös muihin rakennusmateriaaleihin.

Pilke on pääasiassa toimistorakennus ja 135 ihmisen työpaikka. Siinä sijaitsevat myös näyttelytilat tiedekeskus Pilkkeelle. Talossa on liimapuinen pilaripalkkirunko, joka myös näkyy sisätiloissa. Julkisivut ovat puulla paikalla verhottuja puuelementtejä. Puuta on käytetty runsaasti sisäpinnoissa. Rakennus itsessään on oiva lisä näyttelyyn.

Pilke on oivallinen esimerkki puun kilpailukyvystä toimistorakentamisessa. Hanke alitti budjettinsa 450 000 eurolla. Hanke toteutettiin niin, että sen kaikki osat ja toimitukset voitiin kilpailuttaa. 

Vaikka Puupalkinto on ensisijaisesti arkkitehtuuripalkinto, tällä kertaan tuomaristo haluaa nostaa Pilke talossa esiin myös tilaajan keskeisen roolin hienon kohteen rakentamisessa. Hyvän suunnittelun ja toteutuksen lisäksi tilaajan tahto ja johdonmukaisuus sen toteuttamisessa ovat keskeisiä asioita pyrittäessä korkeatasoiseen puuarkkitehtuuriin.

Pilke (kerrosala 4844 m2, bruttoala 5589 m2, tilavuus 31500 m3) tekijät:

Rakennuttaja/tilaaja: Metsähallitus
Arkkitehti- ja pääsuunnittelu: Arkkitehtityöhuone Artto Palo Rossi Tikka Oy, pääsuunnittelija Teemu Palo , projektiarkkitehti Juhani Suikki
Rakennesuunnittelu: WSP Finland Oy, Jouni Siika-aho, Marjo Ronkainen
Pääurakoitsija: Lemminkäinen Talo Oy (Palmberg-Rakennus Oy), työpäällikkö Taisto Rautio, vastaava työnjohtaja Hannu Hyvönen, tuotantoinsinööri Esa Ikäheimonen
Rakennuttaminen ja valvonta: Poyry CM, Veli Mettovaara
Sprinklerityöt: Are Oy
Liimapuurunko, kertopuut ja vanerit: Metsäliiton puutuoteteollisuus, Finnforest
Puuelementit: Suomen Rakennustuote Oy
Puuväliovet: Jeld-Wen Suomi Oy
Puu-ulko-ovet: Puustamo Ay
Puuikkunat: Skaala Ikkunat ja Ovet Oy
Mittakalusteet, pölkkylattia ja muut puusepäntyöt: Puusepänliike Ari Karvo
Teräsrunkoiset puuportaat ja teräspuukaiteet: Combiporras Oy
Näyttelytilan seinäpinnat: Stora Enso Effex™ -paneeli
Julkisivun puuverhous (materiaali): Veljekset Vaara Oy

Tiedoksi toimituksille

Puupalkinto jaetaan vuosittain kannustuksena rakennukselle, sisustukselle tai rakenteelle, joka edustaa korkealaatuista, suomalaista puuarkkitehtuuria tai jossa puuta on käytetty rakennustekniikkaa edistävällä tavalla.  Puupalkinto on jaettu vuodesta 1994 alkaen. Nyt myönnetty palkinto on järjestyksessä neljästoista ja se on osa Suomen metsäsäätiön rahoittamaa "Puu on ekoin" -kampanjaa. Palkinnon myöntää Puuinfo.

Vuoden 2011 palkintolautakuntaan kuuluivat Suomet Metsäsäätiön toiminnanjohtaja Liisa Mäkijärvi, Aalto yliopiston Puuarkkitehtuurin professori, arkkitehti Pekka Heikkinen ja Puuinfo Oy:n toimitusjohtaja, Tkl Mikko Viljakainen.

Lisätietoja:

toimitusjohtaja Mikko Viljakainen, Puuinfo Oy, puh 040 526 6413
tiedotusvälineet voivat ladata kuvia Pilke-talosta Puuinfon kuvapankista hakusanalla ”Pilke”
Pilke-talo on esitelty Puu-lehdessä 1/2011