Olet täällä

Vuoden 2010 Puupalkinto: Aalto-yliopiston Luukku-talo

Vuoden 2010 Puupalkinnon saaja on Aalto-yliopiston nollaenergiatalo Luukku. Kunniamaininta annettiin Kuokkalan kirkolle. Palkinnot julkistettiin 11.11.2010 järjestetyn Puupäivän yhteydessä.

Luukku-taloa voidaan pitää monella tapaa uraa uurtavana. Se näyttää mallia tulevaisuuden energiatehokkaasta rakentamisesta ja osoittaa, että nollaenergiatalojen rakentaminen on mahdollista myös Suomen oloissa. Luukku-talo sisältää paljon innovatiivisia ratkaisuja muun muassa runkorakenteissa, eristeissä, sisäverhouksissa osana sisäilman ja kosteustekniikan hallintaa, lasin ja puun liitoksissa sekä talotekniikassa. Opittuja suunnitteluperiaatteita ja talosta saatuja kokemuksia voidaan hyödyntää laajasti.

Luukku-talo osoittaa, että rakentamisen ympäristövaikutuksia voidaan pienentää, kun suunnittelun tavoitteeksi otetaan mahdollisimman pieni hiilijalanjälki. Talon ympäristövaikutuksia on tarkasteltu sen koko elinkaaren ajalta mukaan lukien rakennustuotteiden valmistus. Yli 75 prosenttia talon rakennusmateriaaleista on uusiutuvia. Talo on myös jatkossa mielenkiintoinen seurattava, koska talon anturit mahdollistavat sen toimivuuden seurannan. Talon tarvitsema energia tuotetaan aurinkoenergialla.

Arkkitehtuuriltaan talo on hillityn kaunis ja sellaisena moderni jatke suomalaiselle puuarkkitehtuurille. Myös talon tilasuunnittelussa on lähdetty uusille urille. Talo on äärimmäisen kompaktisti mutta silti toimivasti mitoitettu. Ikkunoiden koossa ja suuntaamisessa on haettu luonnonvalon ja energiatehokkuuden välistä optimia.

Luukku-talon suunnittelusta ja toteutuksesta on vastannut Aalto yliopiston Luukku-team, arkkitehtisuunnittelijana Ulla Prami ja Wood Program-työryhmä. Hankkeen suojelija on asuntoministeri Jan Vapaavuori. Luukku-talon päärahoittaja on Sitra ja hankkeeseen on osallistunut useita yrityksiä.

Solar Decathlon Europe –kilpailussa, johon osallistui 17 korkeakoulua eri puolilta maailmaa, Luukku-talo sijoittui kokonaistuloksissa viidenneksi ja sai maksimipisteet arkkitehtuurista.

Kunniamaininta Kuokkalan kirkolle

Vuoden 2010 puupalkintolautakunnan kunniamaininnan saa Kuokkalan kirkko Jyväskylässä. Kirkko on kaunis lisäys suomalaiseen puuarkkitehtuuriin ja jatkaa osaltaan sen viime vuosikymmenellä alkanutta menestystä. Suomeen on viime vuosina rakennettu useita puurakenteisia kirkkoja ja tämän esimerkin toivoisi tarttuvan myös muihin julkisiin rakennuttajiin.

Kuokkalan kirkon arkkitehtisuunnittelusta vastaavat arkkitehdit Anssi Lassila, Teemu Hirvilammi ja Jani Jansson. Kirkon rakennuttaja on Jyväskylän seurakunta.


Lisätietoja
toimitusjohtaja Mikko Viljakainen, puh 040 526 6413, Puuinfo Oy
Kuvia kohteista voi ladata Puuinfon kuvapankista hakusanoilla Luukku ja Kuokkala

Puupalkinto jaetaan vuosittain kannustuksena rakennukselle, sisustukselle tai rakenteelle, joka edustaa korkealaatuista, suomalaista puuarkkitehtuuria tai jossa puuta on käytetty rakennustekniikkaa edistävällä tavalla. Tänä vuonna palkinnon myöntämisessä kiinnitettiin erityistä huomiota energia-, ilmasto- ja ympäristökysymyksiin. Vuonna 2010 kilpailuun saapui 10 ehdotusta.


Vuoden 2010 palkintolautakuntaan kuuluivat Suomen arkkitehtiliiton pääsihteeri Paula Huotelin, Sitran energiaohjelman johtaja Jukka Noponen, Oulun yliopiston arkkitehtuurin osaston professori Jouni Koiso-Kanttila ja Puuinfo Oy:n toimitusjohtaja Mikko Viljakainen. Puupalkinto on jaettu vuodesta 1994 alkaen. Nyt myönnetty palkinto on järjestyksessä kolmastoista ja se on osa Suomen metsäsäätiön rahoittamaa "Puu on ekoin" -kampanjaa. Palkinnon jakavat Puuinfo Oy ja Puuinformaatio ry.

Liitetiedostona aiemmat Puupalkinto-voittajat

 
 

 

Tulosta tämä sivuTulosta tämä sivu 
 

PDF icon