Olet täällä

Vihreä sormenjälki -ehdotus voitti Vuoreksen nollaenergiakorttelin suunnittelukilpailun

Tampereen Vuoreksen nollaenergiakorttelin suunnittelu- ja tontinluovutuskilpailun voitti "Vihreä sormenjälki". Ehdotuksen ovat laatineet Rakennusyhtiö Lehto Asunnot Oy, Luo Arkkitehdit Oy, Insinööritoimisto Vesitaito Oy sekä Frei Zimmer. Tontit varataan ja myöhemmin vuokrataan kilpailun voittajalle lopullista suunnittelua varten.

Kilpailussa etsittiin toteutusmallia Vuoreksen Isokuusen puurakentamisalueen keskustakorttelille. Tavoitteena oli löytää erityisesti korttelitason älykkäitä ja innovatiivisia energiaratkaisuja, jotka hyödyntävät vähäpäästöisiä energiamuotoja, esineiden internetiin perustuvia ratkaisuja ja käyttäjälähtöisiä palveluita.

Vihreän Sormenjäljen kortteli kertoo porttirakennuksena alueen identiteetistä. Julkisin kulma näyttäytyy pikkukaupunkimaisen urbaanina, veistoksellisen puisena ja havaittavan yksilöllisenä. Taideteos "Vihreä sormenjälki" toistuu rakennusten julkisivuilla viestien nollaenergiakorttelin ekologisuudesta ja innovatiivisuudesta.

Täysin puurakenteiseen kortteliin syntyvät hiilinielut ovat merkittävä keino pienen hiilijalanjäljen ja suuren hiilikädenjäljen saavuttamisessa. Vaihtelevankorkuiset, arkkitehtuuriltaan yhtenäiset rakennukset rajaavat katutilan selväpiirteisesti. Tiivis mutta vehreä sisäpiha avutuu Konkelonlaakson metsän suuntaan. Nollaenergiakorttelin arkkitehtuuri on ajatonta ja materiaalit aikaa kestäviä.

Kortteliin toteutetaan ratkaisuja, jotka osallistavat asukkaat aktiivisesti energian tuottajiksi ja säästäjiksi. Esimerkiksi sähköautopaikat, kierrätys- ja pihaviljelymahdollisuudet ja hyvät polkupyörien säilytystilat helpottavat ekologisia valintoja. Taloyhtiöt muodostavat kortteliin energiayhteisön, joka jakaa energiainvestoinnin kustannukset ja hyödyt. Korttelin kiinteistöjen ja käyttöveden lämmitys toteutetaan uusiutuvalla lähienergialla; maalämmön ja aurinkoenergian yhdistelmänä.

Yhteisöllinen korttelipiha koostuu kahdesta osasta; yläpiha on rakennettu ja viimeistelty kansipiha, ja alapiha on vehreä ja maanvarainen viherpiha. Koko korttelin yhteiset pihasauna ja kesäkeittiö sijoittuvat pihan keskelle. Pihalle istutetaan hedelmäpuita ja marjapensaita, sekä tarjotaan asukkaille pienimuotoinen viljelymahdollisuus. Korttelipiha on paitsi asukkaidensa virkistyspaikka, se myös ylläpitää ekosysteemipalveluita. Piha toimii alueen sini- ja viherverkoston osana vahvistaen eläin- ja kasvilajien elinympäristöä ja sadevesien säätelyä.

Lue lisää Tampereen kaupungin sivuilta.