Olet täällä

Vastuullista puurakentamista Porin SuomiAreenalla

Stora Enso rakentaa massiivipuuelementeistä paviljongin yhteiskunnalliseen keskustelutapahtumaan SuomiAreenaan. Arkkitehti Marco Casagranden suunnittelema paviljonki esittelee nopeita ja vastuullisia puurakentamisen ratkaisuja.

”Me Stora Ensossa haluamme edistää uusiutuvien materiaalien käyttöä ja näyttää, miten vastuullinen rakennusmateriaali mahdollistaa arkkitehtonisesti näyttävän rakentamisen. On upeaa esitellä rakennusta, joka on uusiutuva, uudelleenkäytettävä ja sitoo elinkaarensa ajan hiiltä”, sanoo Jari Suominen, Stora Enson Wood Products -divisioonan johtaja.

”Puurakentamisen konseptimme yhdistettynä massiivipuisiin CLT- ja LVL-elementteihin mahdollistavat nopean rakentamisen vähentäen huomattavasti rakennusjätettä. SuomiAreenalle rakennettavassa Stora Enso -paviljongissa nähtävät materiaalit soveltuvat hyvin myös puisten kerrostalojen rakentamiseen. Stora Enson massiivipuuelementtejä hyödynnetään esimerkiksi parhaillaan rakenteilla olevassa Suomen korkeimmassa puukerrostalossa Lighthouse Joensuussa.”

Uusiutuva ja uudelleenkäytettävä paviljonki

Stora Enso -paviljongissa käytetään sekä ristiinliimattua puuta (CLT) että LVL-viilupuuelementtejä. SuomiAreenan jälkeen paviljonki siirretään elementteinä Itävallan Seefeldiin, jossa sitä käytetään vuoden 2019 hiihdon MM-kisoissa. Uusiutuvien materiaalien yhtiö Stora Enso on Seefeldin MM-hiihtojen pääyhteistyökumppani.

”Massiivipuulevyistä rakentaminen on nopeaa, ympäristöystävällistä ja lähes äänetöntä. Lisäksi rakennuksia voidaan tehdä paikkoihin, jonne betonilla ei pääse. Puu painaa viisi kertaa vähemmän kuin teräsbetoni, mikä tarkoittaa kevyitä perustuksia ja rakentamista vaikkapa jokien tulvatasangoille tai muille vanhoilla tavoilla rakentamatta jääneille alueille. Puuelementeistä voidaan tehdä lähes minkälaisia rakennuksia vain omakotitaloista pilvenpiirtäjiin, tai vaikka kokonaisia kaupunkeja. Rakentaminen perustuu metsien uusiutuvaan kasvuprosessiin”, sanoo arkkitehti Marco Casagrande.

Stora Enso -paviljonki rakennetaan maanantaina 16. heinäkuuta Antinkatu 13. kohdalle Porin Kauppatorille. Rakennuksen asentamisesta vastaa Jyrki Huttunen, Puurakentajat.fi. Yleisö voi tutustua rakennukseen keskiviikkona 18. ja torstaina 19. heinäkuuta. Stora Enso -paviljongin kalustuksessa käytetään Lahden ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutin opiskelijoiden suunnittelemia aaltopahvisia Rehome-väliaikaiskalusteita. Paviljonki puretaan perjantaina 20. heinäkuuta.

Havainnekuva on laadittu luonnosten pohjalta eikä välttämättä vastaa täysin lopullista ulkonäköä ja rakennetta.