Olet täällä

Vantaa Multipurpose Ice Arena -arkkitehtuuri-ideakilpailu on ratkaistu

Ukrainalaisen arkkitehtiopiskelijan, Elvira Lehostaievan, kilpailutyö ”WOOD AMBASSADOR” voitti Tampereen yliopiston arkkitehtiopiskelijoille suunnatun Vantaa Multipurpose Ice Arena -arkkitehtuuri-ideakilpailun, jossa kilpailutehtävänä oli suunnitella puurakentamiseen perustuva monitoimi-jäähallirakennus Vantaan Kivistöön.

Kilpailun palkintolautakunta toteaa Elvira Lehostaievan työstä seuraavaa: ”Konstailematon, vähäeleinen ja samalla kaunis ehdotus. Lasiseinien avulla on onnistuttu paljastamaan areenan aktiviteettia elävällä tavalla myös ulospäin. Rakennukseen lähestyminen on ratkaistu oivallisesti sekä maantasokerrokseen että 2-kerrokseen. Rakennuksessa on hienosti kahteen osaan jaettu rakennusmassa, jolloin keskelle muodostuu 2-kerrokseen luonteva katettu kokoontumispaikka ja tilojen jakaja. Katon puurakenne on näyttävä ja rakenteellisesti hyvin toteutuskelpoinen. Käyttäjien ja kaupunkilaisten näkökulmasta toiminnallinen perusratkaisu on vahva ja kannatettava.” 

Kilpailu oli luonteeltaan arkkitehtuuri-ideakilpailu Tampereen yliopiston (TAU) arkkitehtuurin yksikön 16.1. – 24.4.2019 järjestämän Finnish Wood Architecture (FWA) -kurssin suorittaville arkkitehtiopiskelijoille. Ideakilpailu oli samalla kurssiin kuuluva pakollinen harjoitustyö. Kurssilaiset ja kilpailijat ovat olleet joko opintojensa loppuvaiheessa olevia Tampereen yliopiston kansainvälisiä arkkitehtuurin vaihto-opiskelijoita tai suomalaisia  arkkitehtiopiskelijoita. Kilpailuun saapui määräaikaan mennessä hyväksytysti 35 kilpailuehdotusta.

Kilpailun järjestivät yhteistyössä Jokerit Hockey Club Oy, Kiekko-Vantaa Hockey Oy ja Tampereen yliopiston arkkitehtuurin yksikkö.

Kilpailun palkinnot, yhteensä 5 000 €, jaettiin 24.4.2019 Tampereen yliopiston Hervannan kampuksella järjestetyssä palkintojenjakotilaisuudessa seuraaville ehdotuksille:

1. palkinto 2 000 € nimimerkille: ”WOOD AMBASSADOR”, tekijä: Elvira Lehostaieva

2. palkinto 1 500 € nimimerkille: ”KASKELOTTI”, tekijä: Lassi Tulonen

3. Palkinto 1 000 € nimimerkille: ”NEST”, tekijä: Chung-Kai Cheng

Kaksi lunastusta á 250 € nimimerkeille: ”SAHATTU”, tekijä: Jukka Koskelainen ja ”VICE VERSA”, tekijä: Elise Mullens

Lisäksi jaettiin kolme kunniamainintaa nimimerkeille ”KAARRE 2”, tekijä: Jyrki Paldán; ”ROIHU”, tekijä: Sanna-Liisa Asikainen ja ”XXX”, tekijä: Tomáš Strnadel.

Kilpailutöiden näyttely pidetään Tampereen yliopiston Hervannan kampuksella, Rakennustalon 2-kerroksen aulassa (Korkeakoulunkatu 5, 33720 Tampere) ke 24.4. – pe 10.5.2019 klo 8.00 – 17.00.

Lisätietoja:

- Jukka Kohonen, toimitusjohtaja, Jokerit Hockey Club Oy, puh. 040-702 5957
- Kalevi Helppolainen, puheenjohtaja, Kiekko-Vantaa Hockey Oy, puh. 0400-455 480
- Markku Karjalainen, rakennusopin professori, TAU / Arkkitehtuurin yksikkö, puh. 040-5832 127

Kuvat voittajaehdotuksesta Wood Ambassador


VANTAA MULTIPURPOSE ICE ARENA -arkkitehtuuri-ideakilpailu liittyy suomalaisen monitoimi- jäähalli -konseptin kehittämiseen maailman, erityisesti Kiinan, kasvaville jääkiekkomarkkinoille. Kilpailun toisena lähtökohtana on ollut suomalaisen ekologisen ja kilpailukykyisen teollisen puurakentamisen kokonaisvaltainen kehittäminen ja hyödyntäminen globaalissa monitoimi- jäähallirakentamisessa sekä siihen liittyvien monialaisten palvelujen (kuten urheilu-, harrastus-, elämys-, kokous-, koulutus-, ravintola- ja näyttelytarjonnan) tuottamisessa. Kilpailun kolmantena päätarkoituksena on ollut avata rakentava ja laaja-alainen osallistava keskustelu uuden monitoimi-jäähallin rakentamiseksi Vantaan Kivistöön. Kilpailun tavoitteena on ollut tuottaa monipuolisia ja innostavia ideoita sekä havainnekuva-aineistoa Vantaan Kivistöön mahdollisesti toteutettavan puurakenteisen, noin 7000 katsojan monitoimi-jäähallin jatkosuunnittelun ja päätöksenteon pohjaksi. Rakennus sisältää kolme jääkiekkokaukaloa; kilpailuareenakaukalon + kaksi vierekkäistä harjoituskaukaloa.

Kilpailua varten Vantaan kaupunki osoitti maa-alueen monitoimi-jäähallille Vantaan Kivistön alueelta, mutta Vantaan kaupunki ei ole tässä vaiheessa sitoutunut millään tavalla mahdollisen monitoimi-jäähallin liiketoimintakonseptiin, viralliseen tontinvaraukseen, suunnitteluun eikä rakentamiseen.


Kilpailun palkitut työt esitellään Puulehdessä 2/2019, ilmestyy 12.6.