Olet täällä

Uusi kohtuuhintainen puukerrostalotuote helpottamaan asuntokysyntää

Pohjalainen Rakennus MIRE, tamperelainen VTS-Kodit, kuhmolainen Elementti Sampo Oy ja suunnittelija Marco Casagrande ovat kehittäneet kohtuuhintaisen puukerrostalotuotteen. Ensimmäiset, ARA-rahoitteiset talot käynnistävät Vuores-projektin puurakentamisen.

- Puu terveellisenä ja ekologisena rakennusmateriaalina kiinnostaa asukkaita yhä enemmän. Siksi halusimme kehittää kohtuuhintaisen tuotteen sekä kuntien että muiden rakennuttajien käyttöön, kertoo MIREn hallituksen puheenjohtaja Keijo Ullakko.

Ullakko toteaa, että kohtuuhintaisuuteen eli ARA-hintaiseen rakentamiseen on päästy työstämällä tilaajan, suunnittelijan ja elementtitehtaan kanssa selkeät tuotantosarjat, jotka lyhentävät tuotantoaikataulua ja vähentävät rakentamisen riskejä.

VTS-Kodit hyväksyi 17.5. pidetyssä hallituksen kokouksessa Rakennus MIREn tarjouksen rakentaa kaksi nelikerroksista puukerrostaloa Vuoreksen Koukkurannankadulle. Taloihin tulee yhteensä 53 asuntoa yksiöistä kolmioihin. Rakentaminen aloitetaan elokuussa, mikäli rakennuslupa myönnetään suunnitelmien mukaisessa aikataulussa.

MIRE toteuttaa puukerrostalot yhteistyössä kuhmolaisen Elementti Sampo Oy:n kanssa. Arkkitehtina kohteessa on Marco Casagrande.

- Halusimme kehittää puukerrostalorakentamisesta kohtuuhintaisen tuotteen, jolla erotumme kilpailijoistamme vuokramarkkinoilla. Haluamme myös luoda esimerkkitapauksen alalle, jotta saadaan aikaan aitoa kilpailua. Puurakentamisen hintaan vaikuttaa selvästi vielä se, että puurakentamista ei osata riittävästi, toteaa VTS-kotien toiminnanjohtaja Ahto Aunela.

MIRE valikoitui rakentajaksi nimenomaan puuelementtirakentamisen osaamisen kautta. Aunela iloitsee myös siitä, että Elementti Sampo käyttää tuotannossaan kainuulaista puuta. Aiemmin materiaali CLT-levyihin on pitänyt tuoda Euroopasta.

Elementti Sampossa hanketta pidetään ennakkoluulottomana elementtirakentamisen kehittämisenä. - MIREn rooli on ollut ratkaiseva. Perinteisesti pääurakoitsijat ovat varoneet lähtemästä tällaiseen mukaan, mutta MIRE on innovatiivinen toimija, joka näkee tässä kasvupotentiaalin, toteaa kehitysjohtaja Sauli Ylinen Elementti Sampo Oy:stä.

VTS-Kotien vuokratalokohde käynnistää vihdoin myös Vuoreksen puurakentamisen. - Kaupunki on sitoutunut puurakentamisen edistämiseen Vuoreksessa tähän saakka siinä vielä onnistumatta. Siksi tämä hanke on merkittävä askel puurakentamisen edistämisohjelman toteuttamiseksi, korostaa projektijohtaja Pertti Tamminen.

Hanke on merkittävä myös valtion tukemaa asuntotuotantoa kehittävälle Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAlle. - Kohtuuhintaisesta tuotannosta on kova pula ja kaikki uudet avaukset ovat tervetulleita. Tämä on myös merkittävä hanke kohti teollista puurakentamista, kotimaisen asumisen voitto, korostaa ARA:n ylijohtaja Hannu Rossilahti.

Puurakentamisen edistämisohjelmassa Tampereella ovat mukana Tampereen kaupungin lisäksi Työ- ja elinkeinoministeriö, Tampereen teknillinen yliopisto, Tampereen ammattikorkeakoulu ja Luonnonvarakeskus.

Lisätietoja:

Keijo Ullakko, hallituksen puheenjohtaja, Rakennus MIRE, puh. 040 549 7250
Ahto Aunela, toiminnanjohtaja, VTS-Kodit Oy, puh. 020 1277 277
Sauli Ylinen, kehitysjohtaja, Elementti Sampo Oy, puh. 0400 270 752