Olet täällä

Teeri-Kolmio Oy:n Parviainen: Puurakentamisen edistäminen kaipaa kehitystyötä ja konkreettisia tekoja

Ylöjärvellä vuonna 1983 perustettu perheomisteinen yhtiö valmistaa rankarakenteisia puuelementtejä ja välipohjaratkaisuja. Viimeaikaisiin toteutettuihin hankkeisiin kuuluvat hoivakäyttöön tarkoitetut rakennukset Vehmaisiin ja Espooseen, Kaleva-lehtitalon päärakennus Ouluun sekä puuelementtikouluja, rivi- ja paritaloja eri puolille Suomea. Teeri-Kolmio on kehittänyt myös teollisen elementtiratkaisun vanhojen kerrostalojen julkisivujen uudistamiseen.

- Meille on syntynyt laaja kokemus erilaisista puurakentamisen tavoista ja tekniikoista. Tärkeintä on osata soveltaa niitä keskenään ja pyrkiä tuotannossa monipuolisuuteen. Meille on keskeistä, että asiakas saa sitä, mitä tilaa, sanoo yhtiön perustaja ja toimitusjohtaja Pauli Parviainen. 

Uudet innovaatiot kasvattavat puurakentamista

Puurakentamisessa on meneillään vaihe, jolloin Parviaisen mukaan haetaan koko ajan uusia tuotteita, ratkaisuja ja innovaatioita.

- Me olemme tehneet kehitystyötä dosentti Tuomo Poutasen kanssa ristikkomallisesta puuvälipohjapalkista, jollaista rakentamisen markkinat ovat kaivanneet. Avoin ristikkorakenne mahdollistaa muun muassa talotekniikan edellyttämien putkien ja kanavien sijoittamiseen välipohjan sisään, jolloin huoneistoissa ei tarvita alaslaskettuja kattoja. Ristikkopalkkien jännemitta voi olla jopa yhdeksän metriä palkin korkeuden säilyessä kuitenkin kohtuullisena (500 mm), kuvailee Parviainen.

Parviaisen mukaan uuden tuotteen toteuttaminen alkoi valmistusmenetelmien kehittämisestä ja tuotannon edellyttämien koneiden suunnittelusta. - Jatkossa pyrimme vielä suurempiin ristikkokokoihin. Meillä on jo käytännön kokemuksia ristikon käytöstä todellisissa rakennuskohteissa ja olemme saaneet urakoitsijoilta hyvää palautetta. Sen asentaminen on helppoa ja lisää edelleen nopeutta teollisessa puurakentamisessa, kuvailee Parviainen.

- Haluamme jatkaa puurakentamisen kehitystyötä, olla mukana puurakentamisen detaljiikan kehittämisessä ja tuoda uusia ratkaisuja teolliseen valmistukseen. Uudet ratkaisut ja innovaatiot ovat paras tapa kasvattaa puurakentamisen markkinaa.

Asuntorakentamisen lisääminen elvytysruiske taloudelle

Koronapandemian vaikutus Teeri-Kolmion toimintaan on rajoittunut yhden kohteen aloituksen siirtämiseen ja toisen kohteen pysäyttämiseen suunnitteluvaiheessa. - Nyt olisi oikea aika laittaa paukkuja rakentamiseen, mikä on hyvä tapa elvyttää taloutta. Nyt ollaan odottavalla kannalla, uskalletaanko investoida. Rakentamisen hinnasta yli 40 prosenttia on veroja, joten sen vaikuttavuus ulottuu laajalle, muistuttaa Parviainen.

Parviainen katsoo puurakentamisen vastaavan hyvin hallituksen tavoitteeseen etsiä ilmastoystävällisiä elvytyskohteita. - Puurakentamisen lisääminen avaa polun laajemminkin kestävän rakentamisen tielle. Kaikki yhteiskunnan puurakentamisen edistämistoimet ovat tervetulleita, mutta nyt tarvitaan enemmän konkreettisia toimia kuin keskustelua, sanoo Parviainen.

- Suomeen on syntynyt viime vuosina useita hyviä puukerrostalorakentamisen kohteita, vaikka läpimurtoa niin sanotun kovan rahan rakentamisessa ei ole tapahtunutkaan. Mitä enemmän voimme markkinoida onnistuneita puukerrostalokohteita, sitä suurempi kiinnostus niitä kohtaan on. Puurakentaminen on hyvä ratkaisu valtiovallan tavoitteeseen edistää ekologisesti kestävää, laadukasta ja kohtuuhintaista asumista, huomauttaa Parviainen.

Puurakentamisen tuotekehitys parantaa sen uskottavuutta ja kilpailukykyä

Pauli Parviainen on tehnyt elämäntyönsä rakentamisen parissa. - Olen aloittanut urakoinnin lähes neljäkymmentä vuotta sitten ja käynyt läpi työmaiden kaikki vaiheet. Puun ja puurakenteiden suunnittelun olen kokenut alusta alkaen omakseni, niin että on mukava lähteä aamulla töihin.

Rakennusliikkeet haluavat toimia Parviaisen mukaan varman päälle, mikä useimmiten johtaa perinteiseen betonielementtirakentamiseen. - Tämä näkyy muun muassa siinä, että vaikka kiinnostusta puukerrostalorakentamista kohtaan on, projektit eivät lähde liikkeelle. Rakentajilla on puurakentamista kohtaan epäluottamusta, vaikka puurakentamisen potentiaalia onkin paljon, toteaa Parviainen.

- Uskon, että uudet puurakentamisen detaljiikkaan ja tuotekehitykseen liittyvät ratkaisut lisäävät uskottavuutta ja kilpailukykyä. Jos etukäteen pelätään, että puurakentamisesta tulee hankala projekti, meidän valmistajien on kyettävä osoittamaan tehtyjen projektien avulla teollisen puurakentamisen toimivuus, sanoo Parviainen.

Teeri-Kolmio työllistää noin 20 henkilöä, joista suurin osa on ollut yhtiössä töissä 15 vuotta. Yhtiön liikevaihto on noin kaksi miljoonaa euroa vuodessa.

Markku Laukkanen ja Mikko Viljakainen


Artikkeli on osa Ympäristöministeriön Puurakentamisen toimenpideohjelman rahoittamaa ja Puuinfon toimittamaa artikkelisarjaa, jossa esitellään suomalaisten puualan ja puurakentamisen parissa toimivien yritysten toimintaa ja näkemyksiä.