Olet täällä

Tampereen Järviluontokeskus -arkkitehtuuri-ideakilpailu on ratkaistu

Tampereen Järviluontokeskus -arkkitehtuuri-ideakilpailun parhaimmaksi valittiin Aleksi Vuolan vahva, omaperäi-nen ja pyöreämuotoinen kilpailuehdotus ”THE Ǿ”. Ammattitaitoisesti laadittu pyöreä kehäratkaisu luo onnistu-neesti uuden vihreän ja tuulensuojaisen, pehmeämmän palan järviluontoa muutoin melko kovaan ja tuuliseen ympäristöön. Tilasijoitus sitoutuu hyvin valittuun pyöröteemaan ja päätilat avautuvat kauniisti ”sisäjärven” suun-taan. Ehdotuksen hillitty ja luonteva puuarkkitehtuuri sopii rakennukseen ja vertikaali laudoitus tukee voimakasta muodonantoa.

Kilpailu oli luonteeltaan avoin ideakilpailu Tampereen teknillisen yliopiston (TTY) Arkkitehtuurin laboratorion sekä suomalaisille että ulkomaisille arkkitehtiopiskelijoille. Kilpailuaika oli 18.1. – 27.3.2017. Ideakilpailuun saapui yhteensä 44 ehdotusta, joista 41 hyväksyttiin kilpailuun. Kilpailun taso oli hyvin korkea. Kilpailun järjestäminen liittyy Tampereen kaupungin Särkänniemen alueen, Mustalahden sataman ja keskusta-alueen kehittämiseen. Särkänniemen kupeeseen Näsijärven rannalle on Särkänniemen yleissuunnitelmassa osoitettu alustava paikka Järviluontokeskukselle toimintoineen.

Ideakilpailun tarkoituksena on ollut avata keskustelu Järviluontokeskuksen perustamiseksi, esitellä projektia ja käynnistää Tampereen ja Pirkanmaan asukkaiden osallistaminen keskuksen luomiseen. Kilpailun keskeisimpänä tavoitteena on ollut löytää monipuolisia ideoita Järviluontokeskuksen perushahmosta ja toiminnasta, joita voidaan käyttää alueen jatkosuunnittelun ja päätöksenteon pohjana. Kilpailun tarkoituksena oli myös ideoida ja osoittaa puurakentamisen monimuotoisia ja uutta luotaavia mahdollisuuksia kaupunkiympäristössä ja julkisessa rakentamisessa.

Kilpailun tuomaristo päätti yksimielisenä jakaa palkinnot (yht. 4 000 €) seuraavasti:

  • I palkinto, - ei jaettu -
  • II palkinto, 1300 €, nimimerkki: ”THE Ǿ”, tekijä: Aleksi Vuola
  • III palkinto, 1000 €, nimimerkki: ”AURUM”, tekijä: Aurelija Jusaité
  • III palkinto, 1000 €, nimimerkki: ”KORTE”, tekijä: Anu Lahdenpohja                                                                                                                                           
  • lunastus, 350 €, nimimerkki: ”A FINNISH COURTYARD”, tekijä: Mathieu Landelle
  • lunastus, 350 €, nimimerkki: ”DYYNI”, tekijä: Eelis Leino

Järviluontokeskuksen ideassa keskeistä on luoda portti luontoon ja järvelle kaupungin keskustaan. Keskus kokoaa saman katon alle järvien ja suomalaisen järviluonnon kestävän käytön, kulttuurin, historian ja myös suojelun eri osa-alueita. Palveluihin kuuluu moninaista elämys-, virkistys-, matkailu-, kokous-, koulutus-, ravintola- ja näyttelytarjontaa. Keskus mahdollistaa samalla myös Mustalahden sataman vierasvenepalvelujen parantamisen.

Tavoitteena on ympärivuotinen ja elävä järviliikunnan, hyvinvoinnin ja elämyksellisen vesiluontotiedon keskus. Toimintamalli on liiketoimintavetoinen, Särkänniemen vetovoimaa täydentävä ja hyödyntävä konsepti. Toteutuessaan keskus tarjoaisi tukikohdan luontomatkailu- ja liikuntapalveluille, yhdistäisi siihen järvi- ja avantokylpylän ja ravintolatoimintaa sekä elämyksen luonnossa liikkumiseen ja seikkailuun perustuvaa oppimista. Yhdessä nämä toiminnot muodostaisivat valtakunnallisesti ainutlaatuisen ja matkailullisesti myös kansainvälisesti kiinnostavan kokonaisuuden. Kilpailuohjelman mukainen rakennuksen laajuus on noin 1800 br-m2 ja sen lisäksi tuli huomioida laajennusvaraa noin 1000 m2.

Kilpailun järjestivät yhteistyössä Tampereen teknillisen yliopiston Arkkitehtuurin laboratorio, Ekokumppanit Oy, Tampereen kaupungin Keskusta-hanke ja Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry (KVVY).

Kilpailutyöt ovat esillä ke 26.4.2017 alkaen TTY:n kampuksella Rakennustalon 2. krs:n aulassa (osoite: Korkeakoulunkatu 5, Tampere) ja la 10.6.2017 alkaen Särkänniemessä.

 

Lisätietoja:
Matti Pollari, projektipäällikkö, Ekokumppanit Oy, matti.pollari@ekokumppanit.fi, puh. 040-800 7800
Markku Karjalainen, rakennusopin professori, TTY:n Arkkitehtuurin laboratorio, markku.karjalainen@tut.fipuh. 040-5832 127