Olet täällä

Swecon puurakennesuunnittelijat Suomesta mukana Sigtunan Lidlin konseptimyymälän suunnittelussa

Swecolla on Suomessa ainutlaatuinen joukko puurakennesuunnittelijoita, joiden vahvaa erikoisosaamista hyödynnetään myös kansainvälisissä projekteissa. Ruotsin Sigtunassa avautuva Lidlin uusi ja ainutlaatuinen konseptimyymälä on suunniteltu Swecon kansainvälisen suunnittelijatiimin ja suomalaisen puuosaamisen voimin.

Innovatiivista suunnittelua kansainvälistä verkostoa hyödyntäen

Uudenlainen rakentaminen tuo myös innovatiivisia mahdollisuuksia ja haasteita suunnittelijoille. Rakennus on tehty pitkälti hybridisuunnitteluna ja siinä on käytetty sekä teräs- että puurakenteita, joiden erikoisasiantuntijat hankkeeseen tulevat Suomesta. ”Suunnittelussa on tärkeää, että mukana on juuri oikeat ihmiset oikeissa tehtävissä ja paras puuosaaminen löytyy ehdottomasti meiltä Suomesta”, Suomen päässä hankkeessa projektipäällikkönä toiminut Susanna Friman kuvailee.

Myös itse rakennuksen osalta on järkevää tutkia aina kohdekohtaisesti paras mahdollinen rakennejärjestelmä suunniteltavaan kohteeseen. Kustannustehokkaisiin ja arkkitehtuuria kunnioittaviin ratkaisuihin päästään monesti helpommin hybridirakenteilla eli hyödynnetään materiaaleja siellä, missä ne ovat parhaimmillaan. ”Hybridisuunnittelu on ehdottomasti tulevaisuuden suunnittelua. Tässä hankkeessa yhdistelimme taitavasti pilari-palkkirunkoa ja CLT- eli ristiin liimattua massiivipuista ulkoseinää ja kattolevyä”, kertoo hankkeessa rakennesuunnittelijana toiminut Ville Lehtimäki.

Lidl-hanke on rakennesuunnittelijan unelma. Uudenlaisessa ja epätavallisessa rakennuksessa kaikki rakenteet ovat mielenkiintoisia. Kattorakenne vetotankoineen ja räystäsrakenteineen oli mielenkiintoinen haaste, johon Lehtimäki ja muut suomalaiset suunnittelijat innovatiivisesti tarttuivat.

Seuraavan Lidlin myymälän suunnittelu Ruotsissa on juuri aloitettu. ”Sigtunan myymälän onnistuneen suunnittelun johdosta pääsimme mukaan myös Visbyhyn sijoittuvan uuden myymälän suunnitteluun. Toivottavasti saadaan suunnitella tämänkaltaisia myymälöitä pian myös Suomeen”, Friman summaa.

Lue uutinen kokonaisuudessaan Swecon sivuilta.

Kuva: © Sweco