Olet täällä

Suomen suurin CLT-tehdas avattiin Hoiskossa

Alajärvellä vietettiin 14.2.2017 CLT Finland Oy:n Hoiskon uuden CLT -tehtaan avajaisia. Tehtaan avasi maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen. Tehdas tuottaa HOISKO CLT -tuotenimellä olevaa ristiinliimattua massiivipuuta tällä hetkellä n. 40 000 m³. Ensi vuodelle suunnitellulla investoinnilla tuotantokapasiteetti nousee 70 000 m³ vuodessa.

MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola valoi uskoa massiivipuurakentamisen mahdollisuuksiin Suomen suurimman CLT-tehtaan avajaisissa Alajärvellä. Kotimaisen materiaalin saatavuus edesauttaa talonrakentamisen tuotekehitystä niin massiivipuisten kerrostalojen kuin omakotitalojenkin osalta, Tiirola totesi. Ilmastonmuutoksen hillinnässä lähipuun hyödyntämisellä massiivipuurakentamisessa on merkittävä osuus, sillä siten voitaisiin Tiirolan mukaan saavuttaa iso osa EU:lle asetetuista päästövähennystavoitteista samalla paikallistaloutta tukien. Hän myös näki paikallisen metsänhoitoyhdistyksen mukanaolon HOISKOn arvoketjussa päänavauksena metsänhoitoyhdistysten konkreettiseen osallistumiseen ja metsänomistajien edunvalvontaan raaka-aineensa kysynnän vahvistamisessa.

”Alajärvellä nähdään kuin pienoiskoossa se käänne, jota Suomessa parhaillaan eletään. Täällä yrittäjien ja kaupungin yhteistyöllä on otettu niskalenkki vaikeuksista ja satsattu uuteen. Tästä uusi CLT-tehdas on mainio esimerkki”, kannusti maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen avajaispuheessaan HOISKOssa Torstai-lehden mukaan. Vuoden alusta voimaan astuvat puurakentamista helpottavat lakisäädökset paloturvallisuuteen ja energiatehokkuuteen liittyen tulevat edistämään puun käytön yleistymistä myös esimerkiksi kerrostalorakentamisessa, ennakoi Tiilikainen. ”Näin puu tuodaan samalle viivalle muiden rakennusmateriaalien kanssa.” Uudet puunkäytön tavat palvelevat myös hallituksen tavoitetta rakentaa Suomesta biotalouden kärkimaa.
 
Tehtaan virallisissa kutsuvierasavajaisissa puheenvuoron käyttivät myös Alajärven kaupunginjohtaja Vesa Koivunen, Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien hallituksen puheenjohtaja Anne Niemi sekä alajärveläinen Lasse Heikkilä. CLT Finland Oy:n toimitusjohtaja Markku Herrala ja hallituksen puheenjohtaja Jukka Peltokangas toivottivat vieraat tervetulleeksi ja Hoiskon koululaiset toivat juhlaan raikkaan musiikkitervehdyksen.
 
Lisää tietoa: www.hoisko.fi