Olet täällä

Suomen ensimmäinen CLT-rakenteinen koulu Kuhmoon kainuulaisesta puusta

Rakennusliike Kuoma Oy ja Oy CrossLam Kuhmo Ltd ovat allekirjoittaneet sopimuksen uudesta Tuupalan koulusta.

Kouluun tulee yli 5000 neliömetriä CLT-rakenteita. Koulun rakentamisen perustustyöt on aloitettu. CLT-rungon pystyttäminen alkaa ennen vuoden loppua. CLT (cross laminated timber) on massiivista ristiinliimattua puuta, josta toteutetaan kantavat rakenteet.  CLT:n vahvuutena ovat hyvät lujuus- ja kantavuusominaisuudet, sekä esteettisyys ja ekologisuus. Tuupalassa toteutetaan kauniita kainuulaisesta puusta tehtyjä puupintoja.

Tavoitteena on rakentaa turvallinen ja terveellinen koulu lapsille. Tähän tavoitteeseen CLT antaa erinomaiset edellytykset yhdistettynä laadukkaaseen toteutukseen. Rakennusliike Kuoman toimitusjohtaja Rauno Manninen: ”Kokonaan sääsuojan alla toteutettuna kosteusvaurion riski on minimoitu, tämä on yksi parhaita sijoituksia laatuun, mitä tilaaja voi tehdä.” Rakennusliike Kuoma on toteuttanut useita kouluprojekteja ja on tunnettu laadustaan.

Koulun rakentaminen käynnistyi vanhan alakoulun, Kontion koulun sisäilmaongelmista. Puurakenteet on tutkimuksin todettu terveelliseksi kouluympäristöksi. Puu on viruksille ja mikrobeille huono kasvualusta, ja Saksassa on puukoulua käyvien lasten stressitason todettu olevan kivikoulua käyviä matalampi. Hankkeen aikana tullaan arvioimaan, mikä on suuren puurakennuksen merkitys hiilinieluna.

 

Lisätietoja:
toimitusjohtaja Juha Virta, juha.virta@crosslam.fi, +358401486550
kaupunginjohtaja Eila Valtanen, p 044 725 5220 ja Tuupalan rakennushankkeen hankepäällikkö Markku Pääkkönen, p 044 0630 990