Olet täällä

Ensimmäinen kansainvälisen lehdistön puuarkkitehtuuripalkinto Kanadaan, suomalainen puuarkkitehtuuri arvostettiin kilpailussa korkealle

Ensimmäinen kansainvälisen lehdistön myöntämä puuarkkitehtuuripalkinnon voitto meni Kanadaan. Palkinnon voitti Acton Ostry Architects Inc:n suunnittelema 18-kerroksinen Brock Commons opiskelija-asuntola Vancouverissa. Suomesta Avanto arkkitehtien Hernesaaren Löyly ja Oopeaa arkkitehtien Jyväskylän Puukuokka selvisivät viiden parhaan joukkoon. Tulos julkistettiin puurakentamisen foorumissa Ranskan Dijonissa 12.4.

Kansainvälisen lehdistön myöntämä puuarkkitehtuuripalkinto on uusi vuosittainen palkinto, jonka tavoitteena tuoda esille ja palkita puuarkkitehtuurin huippuosaamista. Palkinnolla halutaan rohkaista uuteen, innovatiiviseen arkkitehtuuriin.
Ensimmäisen palkinnon valintaraatiin kutsuttiin kuusi arkkitehtuurilehteä. Kilpailun tuomariston muodostivat näiden päätoimittajat:

 • Mikko Viljakainen, Puulehti, Suomi
 • Audanne How, Lignum, Sveitsi
 • Christoph Maria Dauner, Mikado, Saksa
 • Margotte Lamouroux, Sequences Wood, Ranska
 • Mikael Eliasson, Trä, Ruotsi
 • Theresa Rogers, Wood Design & Building, Kanada

Jokainen lehti ehdotti kilpailuun omasta maastaan kolmea vuosina 2016-2017 valmistunutta kohdetta. Ensimmäisellä kierroksella näistä valittiin viisi kohdetta ns. lyhyelle listalle, joista voittaja valittiin. Oman maan kohdetta ei saanut äänestää.

Suomesta Puulehden ehdolle asettamat kolme kohdetta olivat:

 • Löyly, Helsinki, Avanto Arkkitehdit Oy, Anu Puustinen ja Ville Hara
 • Puukuokka, Jyväskylä, OOPEAA Office of Peripheral Architecture, Anssi Lassila
 • Matkailukeskus Niemenharju, Pihtipudas, Studio Puisto Arkkitehdit Oy

Kilpailun viisi parasta ehdotusta olivat:

 • Ehdotus nro 2 : Artlab, Lausanne (CH), arkkitehti Kengo Kuma and Associates (KKAA)
 • Ehdotus nro 7 : Löyly, Helsinki (FI), Avanto Architects Ltd, Anu Puustinen ja Ville Hara
 • Ehdotus nro 8 : Puukuokka asuinkerrostalot, Jyväskylä (FI), OOPEAA Office for Peripheral Architecture, Anssi Lassila
 • Ehdotus nro 10 : La Cité du Vin, Bordeaux (FR), XTU, Arkkitehdit Nicolas Desmazieres + Anouk Legendre
 • Ehdotus nro 17 : The Tallwood House, Vancouver (CA), Acton Ostry Architects Inc.

Lopulta kilpailun voitto oli kahden kauppa. Tuomariston mukaan arkkitehti Kengo Kuman suunnittelema Artlab on hieno esimerkki siitä, kuinka puinen näyttelytila voi itsessään olla taideteos. Rakennus on myös teknisesti innovatiivinen. Harkittuaan asiaa tuomaristo päätti antaa ensimmäisen palkinnon Acton Ostry Architects Inc:n Vancouveriin suunnittelemalle 18-kerroksiselle Brock Commons opiskelija-asuntolalle. Se asettaa puurakentamiselle aivan uuden arkkitehtonisen virstanpylvään ja luo tietä puun uusille käyttökohteille korkeassa kerrostalorakentamisessa ja arkkitehtuurissa.

Puulehden päätoimittaja ja Puuinfon toimitusjohtaja Mikko Viljakainen on tyytyväinen kilpailun antiin ja tulokseen. ”Erityisen iloinen olen suomalaisen puuarkkitehtuurin hyvästä menestyksestä. Lukuisilla luentomatkoilla ulkomaille puuarkkitehtuuri on juuri se, mitä Suomesta halutaan nähdä ja kuulla. Usein tuntuu että suomalaista puuarkkitehtuuria arvostetaan enemmän ulkomailla kuin täällä Suomessa. Toivottavasti hyvän suunnittelun ja puuarkkitehtuurin valtava merkitys aletaan ymmärtää myös kotimaassa”, Viljakainen toteaa.

Lisätietoja:
Mikko Viljakainen
040 526 6413, mikko.viljakainen@puuinfo.fi


Kuvia kaikista kilpailuun ehdotetuista kohteista ja palkintotilaisuudesta löytyy täältä.

Kuvat: Tallwood House © Michael Elkan, Löyly © Kuvatoimisto Kuvio Oy, Puukuokka © Mikko Auerniitty