Olet täällä

Stora Enson uusi CLT-tuotantoyksikkö otettiin käyttöön Gruvönin sahalla

Stora Enson uusi ristiinliimattua puuta (CLT) valmistava tuotantoyksikkö Gruvönin sahalla Ruotsissa on otettu käyttöön.

Gruvönin sahalle tehdyn investoinnin arvo on 45 miljoonaa euroa. Hanke on edennyt suunnitellusti vuoden 2017 heinäkuussa tehdystä investointipäätöksestä kaupallisten toimitusten aloittamiseen vuoden 2019 ensimmäisellä neljänneksellä. Uuden tuotantoyksikön työllistävä vaikutus Gruvönin sahalla on 60 uutta työpaikkaa.

Gruvönin yksikkö on nyt Stora Enson kolmas ristiinliimattua puuta valmistava tuotantoyksikkö. Yhtiöllä on entuudestaan kaksi tuotantoyksikköä Itävallassa. Gruvönin sahan uuden tuotantoyksikön vuotuinen kapasiteetti on 100 000 m3. Tällä määrällä rakentaisi noin 4 500 keskikokoista asuntoa. CLT-elementit valmistetaan kuusesta.

”On ilo olla paikalla vihkimässä käyttöön yhtä maailman suurimmista ja nykyaikaisimmista ristiinliimatun puun tuotantoyksiköistä. Investointi edistää uusiutumattomien materiaalien korvaamista uusiutuvilla materiaaleilla rakennusteollisuudessa. Näemme että puulla on valtavasti potentiaalia tulevaisuuden rakennusmateriaalina”, sanoo Stora Enson toimitusjohtaja Karl-Henrik Sundström.

Stora Enso päätti investoida Gruvönin sahaan hyvän paikallisen raaka-ainetarjonnan, osaavien työntekijöiden ja tehokkaan logistiikan mahdollistavan teollisen infrastruktuurin vuoksi. Alueella on satama ja rautatieyhteys, ja lisäksi E18-moottoritie kulkee aivan tehtaan läheltä.

Stora Enso on Euroopan suurin puutuotteiden valmistaja, ja se on toimittanut ristiinliimattua puuta yli 14 000 kohteeseen eri puolilla maailmaa. Stora Enson kasvava CLT-kapasiteetti, investoinnit uusiin teknologioihin, omien digitaalisten palvelujen ja työkalujen kehittäminen sekä toimitiloja, asuinrakennuksia ja kouluja varten kehitetyt rakentamisen konseptit tekevät yhtiöstä johtavan innovatiivisten puurakentamisen ratkaisujen tarjoajan.

Lisätietoja:
Satu Härkönen
viestintäjohtaja, Suomen mediasuhteet
puh. 040 832 7458