Olet täällä

RALA-pätevyys helpottaa rakennusliikkeen arkea

Olennaiseen keskittyminen kannattaa

Pitkän linjan rakennusliike, energiatehokkaan rakentamisen pioneeri RKL Reponen Oy keskittyy ydinosaamiseensa: rakentamiseen ja prosessiensa keittämiseen. Samaa se edellyttää myös aliurakoitsijoiltaan.

Rakennusyhtiö RKL Reponen Oy:n toimitusjohtaja Mika Airakselalla on takanaan työntäytteinen kesä. Vantaan vuoden 2015 asuntomessuille valmistuvan, Euroopan suurimman puukerrostalon elementti asennukset alkoivat elokuun puolivälissä.

RKL Reponen toimii Suomen Vuokrakodit Oy ja TA-Asumisoikeus Oy:n rakennuttaman, asuinpinta-alaltaan yli 10 000 neliömetrin laajuisen hankkeen pääurakoitsijana. Puuelementit kohteeseen valmistavat jo puukerrostalorakentamisen PuuMera-kehityshankkeen pilottikohteessa Vierumäellä mukana olleet Koskisen Oy ja VVR Wood Oy. Hankkeen arkkitehtisuunnittelusta vastaa Arkkitehtitoimisto Vuorelma Arkkitehdit Oy, rakennesuunnittelusta Finnmap Consulting Oy ja LVIS-suunnittelusta Optiplan Oy.

Jo vuonna 1952 Heinolassa perustetun RKL Reponen Oy:n asiakkaita ovat maan suurimmat rakennuttajat, kuten VVO-Rakennuttajat Oy, Sato-rakennuttajat Oy ja Asuntosäätiö. RKL Reponen rakentaa teollisuuskiinteistöjä ja liiketiloja, mutta  tunnetaan erityisesti matalaenergiakerrostalohankkeistaan. Yritys työllistää noin 60 henkeä.

Turvallisesti ja tehokkaasti

Seuraaville asuntomessuille valmistuvan, kaikkiaan 186 asunnon puukerrostalossa kiteytyy RKL Reposen passiivipuukerrostalo-osaaminen. Passiivipuukerrostalossa päästään jopa 70% energiasäästöihin perinteiseen, määräykset täyttävään kerrostaloon verrattuna. Elementtirakentaminen on nopeaa ja tehokasta. Passiivirakenteen takaamiseksi esimerkiksi valmiiksi eristetyt ja tiivistetyt ikkunat ja parvekkeiden ovet asennetaan tehtaalla. Puurakenteen kuivumista ei työmaalla tarvitse odotella, joten sisätyöt voivat alkaa heti elementtiasennusten jälkeen.

Puukerrostalorakentamisessa kosteudenhallinta hoidetaan viimeisen päälle tarkasti. Elementit varastoidaan talotehtaalla kutistemuovikalvoihin pakattuina, jotta ne varmasti pysyvät kuivina koko matkan työmaalle. Varsinainen rakentaminen tapahtuu sääsuojassa. Työmaan Suomessa ensimmäistä kertaa käytettävä Gibson Tower -säänsuoja nousee ylöspäin samaa vauhtia rakennuksen mukana, sillä työtasot on varustettu sähkömoottoreilla. Samalla alhaalla vapautuu tilaa, sillä telineet eivät jää sinne esteiksi.

Palkittua laatua

Passiivipuukerrostalon teollinen rakennusprosessi on mietitty pienintäkin yksityiskohtaa myöten energiatehokkuuden, laadun ja kustannustehokkuuden näkökulmasta. Kohde palkittiinkin ERA17 -vuosipäivillä 2013 toisena Suomen ympäristöystävällisimpänä kerrostalokohteena. Tuomaristo kiitti rakennusliikkeen pitkäjänteistä sitoutumista laadukkaan ja energiatehokkaan puurakentamisen kehittämiseen.

Toimitusjohtaja Airaksela on toki huomionosoituksista mielissään, mutta huomauttaa, että suomalaisen rakentamisen laatu on muutenkin kilpailukykyinen minkä maan rakentamisen laadun kanssa tahansa. – Rakentamisen laatua on julkisuudessa ruoskittu osin myös aiheetta ja huonot esimerkit saavat paljon huomiota. Epäkohdat on toki nostettava esille, jotta ne voidaan korjata, mutta vain niihin keskittyminen vääristää kokonaiskuvaa.

Airakselan mukaan energiatehokkaan rakentamisen laadun pitäisi olla aikaisempaakin helpompi taata, sillä siihen on olemassa toimivat työkalut. Ilmatiiveysmittaukset, lämpökamerakuvaukset ja kosteusmittaukset varmistavat, ettei arvailla tarvitse.

Apua todistusrumbaan

Liian tiukat aikataulut ovat ongelma. Jokaisen projektiosapuolen pitäisi pystyä keskittymään ydinosaamiseensa, jotta urakasta kunnialla selvittäisiin. Erilaisen raportoinnin tarve kuitenkin vain kasvaa, kun laatua pyritään varmistamaan ja harmaata taloutta ehkäisemään. Todistusten kerääminen ja lähettäminen teettää paljon työtä.

Paperisotaan on kuitenkin apua saatavissa. Airaksela on ollut tyytyväinen Rakentamisen Laatu RALA ry:n palveluihin. – Hankimme RALA-pätevyyden jo ihan ensimmäisten joukossa vuonna 1997. Numeromme on 20. Aika pian yhdistyksen perustamisen jälkeen urakkaohjelmissa alettiin edellyttää joko RALA-pätevyyttä tai vastaavia todistuksia. RALA-pätevyydestä on ollut suuri hyöty. Rutiininomainen paperityö jää vähäisemmäksi, kun jokaista viranomaisen tarvitsemaa dokumenttia ei tarvitse aina erikseen lähetellä. RALAlla on valtuudet saada tiedot viranomaisilta, verottajalta ja eläkeyhtiöiltä automaattisesti yrityksen antaman valtakirjan nojalla, joten ne ovat varmasti myös ajan tasalla, Airaksela kertoo.

Myös suurimmalla osalla RKL Reposen aliurakoitsijoista on RALA-pätevyys. – Toivoisimme, että jokainen aliurakoitsija olisi RALAn asiakas. Kaikkein pienimmät, parin hengen yritykset eivät ehkä vielä ole vakuuttuneita RALA-pätevyyden hyödyistä, Airaksela arvelee.

____________

Vuonna 1997 kiinteistö- ja rakennusalan järjestöjen perustama Rakentamisen Laatu RALA ry:n tavoitteena on parantaa rakentamisen laadun ja terveen kilpailun edellytyksiä. RALA kerää ja ylläpitää tietoa alan yrityksistä, arvioi ja antaa yrityksille pätevyyksiä ja luokituksia. RALA-pätevyys on yritykselle keino osoittaa osaamistaan, vastuullisuuttaan ja luotettavuuttaan. RALA-pätevän yrityksen tekninen osaaminen on todennettu toimialakohtaisesti, ja sen tilaajavastuulain edellyttämät rekisteröitymis- ja ilmoitusvaatimukset täyttyvät. Yritys on valtuuttanut RALAn julkaisemaan tiedot vero- ja eläkemaksujensa hoitamisesta ja sillä on tapaturma- ja toiminnanvastuuvakuutukset

Kaikkien RALA-pätevien yritysten tiedot löytyvät pätevyysrekisteristä. RALA-pätevät yritykset kuuluvat automaattisesti Luotettava Kumppani -ohjelmaan. 

www.rala.fi

RKL Reponen Oy tunnetaan passiivipuukerrostalopioneerina. Vantaan asuntomessuille nousee parhaillaan Euroopan suurin puukerrostalo.