Olet täällä

Rakennustarvikekauppa huolissaan kuluttajansuojasta alan mainonnassa

Suomen rakennus- ja sisustustarvikekaupan ala on huolissaan kuluttajansuojasta toimialan mainonnan kehityksessä. - Toivoisimme kuluttajaviranomaisten tutkivan, täyttääkö viimeaikainen alan mainonta harhaanjohtavan mainonnan tunnusmerkit, kertoo Rauta -, rakennus- ja sisustustarvikekaupan Rasi ry.n toimitusjohtaja Harri Fagerlund.

Keskustelun kuluttajaa harhaanjohtavasta mainonnasta käynnisti Byggmaxin ilmoittelu, joka perustui Taloustutkimuksen tekemään terassirakentamisen rakennustarvikkeiden hintavertailuun yhdellätoista eri paikkakunnalla.
 
Fagerlundin mukaan tutkimukseen viitatussa ilmoittelussa on verrattu keskenään laadullisesti hyvin eritasoisia tuotteita ja muodostettu johtopäätökset rautakauppojen hintatasosta virheellisesti tehtyjen vertailujen pohjalta.
 
- Ruokakaupankaan hintatutkimuksia ei tehdä siten, että otetaan toisesta liikkeestä vertailuun margariinin hinta ja toisesta voin tai erilaatuiset kahvipaketit ja sitten tehdä näiden perusteella johtopäätöksiä kauppaliikkeiden hintatasosta, vertailee Fagerlund.
 
Esimerkkinä vertailun ongelmallisuudesta Fagerlund mainitsee kestopuun, jota oli vertailtu vajaa- ja täyssärmäisinä tuotteina keskenään ikään kuin samanlaatuisina tuotteina.

Tutkimuksen suurin hintaero tuli pilarikengissä, joissa oli verrattu CE/ETA-hyväksynnällä olevaa tuotetta hyväksymättömään eri laatutason tuotteeseen. Puuöljyvertailussa  halvimmasta vertailukohteesta puuttui tuoteseloste, joka olisi mahdollistanut todellisen vertailun ja siveltimissä halvinta muovista sivellintä oli verrattu laadukkaisiin sivellintuotteisiin, joissa kuidut on kiinnitetty metallikiristimin.
 
Fagerlund kokee kuluttajan kannalta ongelmaksi sen, että mainonnassa sekoitetaan hinta ja laatu keskenään kun hintavertailun piirissä olleet tuotteet eivät olleet lainkaan vertailukelpoisia tuotteita.

- Myöskään verkkokaupan tuotteet eivät ole vertailukelpoisia kaupan hyllyissä oleviin tuotteisiin, muistuttaa Fagerlund ja toivoo alalle kuluttajan oikeuksia kunnioittavaa reilua mainontaa ja kilpailua.
 
Markku Laukkanen
 
Lisätietoja:
Harri Fagerlund, 0500 454093, harri.fagerlund@rasi.net