Olet täällä

Rakennusneuvos Veli Hyyryläinen: Tilaelementeillä rakentamiseen vallankumous

Tuore kouvolalainen rakennusneuvos Veli Hyyryläinen on päättymässä olevaan vuoteen tyytyväinen. Tavoitteena ollut kuuden tuhannen neliömetrin rakennustuotanto ylittyy Hyyryläisen omistamassa ja johtamassa Elementit E -yhtiössä reippaasti, kun vielä hallissa olevat Merivartioasema ja Lohjan koulu lähtevät asennukseen. Aiemmin vuoden aikana on toimitettu kaksi koulua Espooseen, koulut Orimattilaan ja Parkanoon sekä kaksi päiväkotia Tampereelle. Tulevan vuoden tuotannon kasvuun on olemassa valmiudet.

- Olemme tehneet rakentamisen vallankumouksen, tiivistää Hyyryläinen. Olemme kehittäneet puurakentamiseen perustuvan kokonaisvaltaisen nopean tilaelementtirakentamisen konseptin, jonka asiakkaat ovat ottaneet omakseen. Varustamme moduulit valmiiksi tehtaalla talotekniikkaa ja märkätiloja myöten, mikä halventaa rakentamista 20 prosentilla.

Teollisen tehdasvalmistukseen perustuva rakentaminen merkitsee Hyyryläisen mukaan suurta muutosta paikalla tapahtuvaan rakentamiseen, kun työt siirtyvät ulkoa säiden armoilta sisätiloihin. - Asiakkaan kannalta tämä merkitsee parempaa ja tarkempaa laatua, kuivarakentamista ilman kosteus- ja homeongelmia sekä merkittävää ajan ja kustannusten säästöä. Moduulirakentaminen on siis erittäin kilpailukykyistä varsinkin kun pystymme toteuttamaan kohteen vakioidun suunnittelun pohjalta.

Puurakentamiselle tehdasvalmistus merkitsee Hyyryläisen mukaan läpimurtoa. Elementit E on kasvanut nopeasti yhdeksi suurimmista Suomen rankarakenteisten moduulielementtien toimittajaksi. - Moduuli-tekniikka mahdollistaa suunnittelun jälkeen minkä tahansa rakennuksen moduloinnin ja tehdasvalmistuksen asennusvalmiiksi.

Moduulirakentamisesta nopea ratkaisu pakolaisten majoitustarpeeseen

Hyyryläisen mukaan tarve nopeaan rakentamiseen kasvaa, kun kasvukeskuksissa väestökasvun seurauksena tarvitaan kouluja ja päiväkoteja tai homekoulujen remontin ajaksi väistötiloja. Myös maahanmuuttajien ja turvapaikanhakijoiden majoitustarpeessa muhii iso tarve, kun maahanmuuttokeskuksia ei haluta hajauttaa turvallisuussyistä liian moneen paikkaan.

- Kunnat voisivat ottaa käyttöön näissä nopean kaavoittamisen periaatteen ja osoittaa pakolaistarpeeseen esimerkiksi 25 vuoden ajaksi vuokratontteja. Olennaista nopeassa moduulirakentamisessa on rakennusten muunneltavuus ja siirrettävyys, koska myöhemmin rakennukset voitaisiin tarvittaessa siirtää tai osoittaa ne muuhun käyttöön, lupaa Hyyryläinen.

Hyyryläinen arvioi moduuliperusteisen sadalle hengelle tarkoitetun majoitustilan valmistumisajaksi kolme kuukautta avaimet käteen periaatteella. - Samaan aikaan kun me aloitamme elementtien valmistuksen tehtaalla, urakoitsija voi aloittaa tontilla perustuksen tekoa asennuskuntoon.

- Me teemme nopeasti, mutta laadukkaasti. Voin luvata näille rakennuksille 50 vuoden käyttöiän, koska Suomen olosuhteisiin ei kannata tehdä huonoa. Jos kyse on kovassa käytössä olevasta vaihtuvia asiakkaita majoittajasta tilasta, on syytä tehdä hyvistä materiaaleista. Tilaaja säästää kun tilaa rakennuksen pitkäaikaiseen käyttöön.

Hyyryläinen sanoo puuelementtirakentamisen olevan ratkaisu myös maanjäristysten ja tsunamien jälkihoidossa. Ruotsalainen Ikea lahjoitti Syyrian pakolaisleirille puurakenteisia elementtirakennuksia, jotka on helppo kuljettaa ja ottaa kohdepaikassa käyttöön. - Monissa paikoissa kevyet puurakennukset ovat tarjonneet asumisen ratkaisut ovat jääneet pidempiaikaiseen käyttöön.

Moduulirakentaminen tuo säästöjä rakentamiskustannuksiin

Hyyryläinen pahoittelee, että kunnat tilaajina pidättäytyvät tilauksissaan vielä monessa tapauksessa vanhoissa toimintatavoissa, vaikka ne maksavat veronmaksajille merkittävästi enemmän. - Tällä moduulitekniikalla voidaan toteuttaa tehdasvalmisteisena koko rakennus alapohjaa, seiniä ja vesikattoa myöten eikä siihen tarvitse sotkea muita rakentamisen tekniikoita. Moduulitekniikalla tilaajaa saa halvemmalla ja enemmän.

Aalto-yliopisto vertaili puurakenteisen Korian päiväkodin rakentamisen kokonaishiilijalanjälkeä kolmeen Espoossa perinteisesti toteutettuun päiväkotiin ja totesi puurakennuksen hiilijalanjäljen olevan merkittävästi perinteistä betonirakentamista alhaisempi.

- Puun käytön lisääminen rakentamisessa on hyvä keino ilmastomuutoksen vastaisessa taistelussa, sanoo Hyyryläinen. Toivottavasti rakentamisen säädöksiä voitaisiin nyt uusia siten, että massiivipuuta tai puulevyä ei tarvitse peittää kipsilevyllä, jonka massiivisessa käytössä ei ole mitään järkeä. Massiivipuu tai puulevyhän ei pala, vaan palotilanteessa se hiiltyy hitaasti. Kyllä puutalossa pitää puupinnan voida näkyä.

Lisätietoja: Veli Hyyryläinen, rakennusneuvos, +358 40 9000 656, veli.hyyrylainen@elementit.fi

Kuva: Korian Lehvätien päiväkoti, Elementit-E