Olet täällä

Puutavarakaupan tulevaisuus osaamisessa ja palvelussa

Ylöjärven Puu vastaa puutavarakaupan muutoksiin laajennuksella

Suomen puutavarakauppa on elänyt viimeisen vuosikymmenen aikana vahvan rakennusmuutoksen aikaa. Vuosikymmen alun rakentamisen taantuma sekä asiakaskysynnän ja tuotevalikoiman muutokset kohti valmiita tuotteita ovat asettaneet puutavarakaupalle kovia haasteita. Pian kolme vuosikymmentä puutavarakauppaa tehnyt Puutavaraliike Ylöjärven Puu Oy vastaa ennakkoluulottomasti kaupan muutoksiin laajentamalla ja investoimalla uusiin moderneihin kauppatiloihin ja entistä laajempaan tuotevalikoimaan.

Keväällä 2019 valmistuneessa uudessa noin 2000 m2 hallissa on ilmanvaihtojärjestelmä, jolla hallitaan sisäilman suhteellista kosteutta. - Vastaavaa tekniikka ei ole muissa puutavaraliikkeissä Suomessa. Sisäilman kosteudenhallintajärjestelmän ansiosta puutavaran tasaantumisajat lyhenevät merkittävästi. Rakentaja pääsee asentamaan ostamansa tuotteet paikoilleen aiempaa nopeammin, koska myymälän olosuhteet ovat kodinomaiset, kertoo toimitusjohtaja Jukka Välimaa.

- Uudet kosteudenhallintajärjestelmällä varustetut tilat vähentävät myös lopputuotteiden hävikkiä. On selvää, että pintakäsiteltyjen lopputuotteiden varastointi ja myynti tulee olla lämpimissä tai puolilämpimissä tiloissa eikä pressuhallissa, missä olosuhteet vaihtelevat ulkosään mukaan. Voimme myydä koko ajan tasalaatuista tavaraa ja pitää hävikin minimissään.

Kun kauppapaikalla on tehty puutavarakauppaa 1960-luvulta alkaen, Välimaa uskoo asiakasvirtaa riittävän tulevaisuudessakin. – Se että rohkenimme näin mittavaan kauppatilojen laajennukseen ryhtyä, kertoo että uskomme puutavarakaupan tulevaisuuteen.

Strategiana puutavarakaupan kuluttaja- ja verkkomarkkina

Välimaan mukaan kolmannes kaupasta tehdään suoraan kuluttajien kanssa ja kaksi kolmasosaa urakoitsijoiden ja rakennusliikkeiden kanssa. – Pirkanmaan talousalueella on riittävästi kiinteistökantaa, jonka kunnosta on pidettävä huolta. Kun keskitymme kuluttajamarkkinaan, aina riittää peruskorjaajaa sekä piha- ja vapaa-ajan rakentajaa, joita eivät suhdanteet heiluta kuten teollisessa rakentamisessa.

- Verkkokauppa on tullut puutavarakauppaan jäädäkseen ja se on vahvassa kasvussa. Meille se tarkoittaa yhä valmiimpien, loppukäsiteltyjen tuotteiden tarjontaa sekä niiden paketointia ja toimittamista eri puolille Suomea. Verkkokauppa on laajentanut meidän markkina-alueemme koko maahan.

Vaikka teollisen esivalmistettuihin elementteihin perustuva puurakentamisen kasvu ei Ylöjärven Puun tapaisessa puutavarakaupassa näykään kysynnän kasvuna, Välimaa uskoo erityisesti puun käytön kasvuun sisustustuotteissa. – Koko laajennushanke perustuu siihen käsitykseen, että valmiiksi käsiteltyjen tuotteiden käyttö kaikissa muodoissaan tulee kasvamaan. Myös puutuotteiden käyttö piha- ja puutarharakentamisessa kasvaa tasaisesti.

- Uudet toimi- ja kauppatilat parantavat asiakaspalvelua ja henkilökunnan työmukavuutta. Saamme uuteen tilaan myös merkittävästi laajemman tuotevalikoiman ja levylajikkeet omiin hyllyihinsä, mistä ne ovat helposti noudettavissa.

Puutavarakaupan on oltava osaava ja palveleva

Vuodesta 1990 puutavarakauppaa lähes yhtäjaksoisesti tehnyt Välimaa näkee alalla tapahtuneen muutoksen dramaattisena. – Ei tästä ole montaakaan vuotta, kun myytiin autokuormittain kakkosnelosta ja muuta pitkää tavaraa, minkä kauppa hiipuu koko ajan. Kun ennen oli muutamia kymmeniä maalaamattomia listamalleja, nyt niitä on satoja valmiiksi pakattuina hyllyyn eri värisävyin ja profiilein.

- Kun ennen asiakas haki itse peräkärryllä lankkua ja paneelia, nyt urakoitsija hakee asennusvalmiita tuotteita. Kaupan oikeutus olemassaoloon tulee osaamisesta ja palvelusta. Kun me kohtaamme kuluttajan tai rakentamisen ammattilaisen, meidän on osoitettava myös asiantuntemuksemme niistä tuotteista ja ratkaisuista, joita myymme. Kun meiltä kysytään, meidän on osattava neuvoa.

Välimaan mukaan Ylöjärven Puu ei halua olla valikoimaltaan rautakauppa, vaan nimenomaan puutavaraliike. – Puutavaraliike on puutavaraliike, mihin meillä on osaamista. Siksi keskitymme siihen ja sen kehittämiseen, mihin uudet toimi- ja kauppatilat antavat hyvät mahdollisuudet. Myymme kymmenien puutavaran jatkojalostajien ja toimittajien valmiita puutuotteita ja niiden asentamiseen tarvittavia kiinnikkeitä.

- Tulevaisuudessa puun ekologiset arvot ovat ehdottomasti vahva puutavaran myyntivaltti. Vaikka trendi ei näykään vielä asiakkaiden puheissa, ilmastokeskustelun myötä tieto leviää.

Artikkelipalvelu Markku Laukkanen


Ylöjärven Puu Oy:n uusien tilojen avajaisia juhlitaan 23.-25.5.2019

Tutustu rakennusprojektiin Ylöjärven Puun facebook-sivuilla.