Olet täällä

Puu tulee rakentamisen valtavirtaan

Puurakentamisen elementtejä valmistavan Timberpoint Oy:n toimitusjohtajan Marko Suonpään mielestä puurakentamisella on kaikki edellytykset tulla nopeastikin volyymirakentamisen valtavirtaan. - Kun kehitämme edelleen puurakentamisen teollista järjestelmää, johon yhdistyy laadukas arkkitehtuuri ja maailman parasta puuta käyttävä kuivan ketjun rakentaminen, meillä on hieno tuote niin kotimaan kuin vientimarkkinoillekin.

Loviisassa toimiva Timberpoint Oy on saanut lentävän lähdön. Yhtiö on kahden ensimmäisen toimintavuoden aikana toimittanut seinä- ja lattiaelementit Helsingin Jätkäsaaren kahteen Wood Cityn kerrostaloon, Poriin valmistuneeseen Tuomarinkulman puukerrostaloon, Joensuussa rakenteilla olevaan 14-kerroksiseen opiskelija-asuntolaan ja toimittaa elementit Turun Linnanfältin alueen ensimmäiseen puukerrostaloon.

-Kirsikkana tilauskirjan kakussa on Helsingin keskustakirjaston yläpohjien ja alakattojen puuosat sekä julkisivut, jossa on kaksi tuhatta erilaista puuosaa. Kohde on meille haastava, mutta samalla paikka osoittaa osaamistamme puurakentamisen tuoteosien toimittajana, sanoo Suonpää.

Suonpään mukaan Timberpoint Oy käyttää CLT- ja LVL-levyjä sekä liimapuuta rakentamisen tuoteosien jalostuksessa, minkä ytimessä on pohjoismaiden suurin tietokoneohjattu puuntyöstökone. -Haluamme toimittaa asennusvalmiin puurakentamisen kokonaisuuden tilaajalle. Timberpoint Oy:n toinen osakas, Kuninkaankylän puurakentajat asentaa elementit työmaalla.

-Työstökoneen käyttöön koulutimme väkeämme Saksassa ja Itävallassa. Kun lähdimme tekeminen edellä, valmistaminen on samalla oppimisprosessi. Meillä on oman kymmenen henkilön ydinryhmän lisäksi mahdollista saada Valkon satamasta nopeallakin aikataululla tarvittaessa osaavaa työvoimaa.

Vakioratkaisuja puurakentamiseen suunnitteluun

Puurakentamiseen erikoistuneen rakennusinsinöörin koulutuksen saanut Suonpää pitää puurakentamisen kustannusrakenteen suurimpana haasteena rakennesuunnittelua. -Kyllähän se turhauttaa, kun joka talon kohdalla lähdetään nollasta liikkeelle. Olisi hienoa, jos päästäisiin sellaisiin liitosten perusratkaisuihin, että niitä voitaisiin toistaa kohteesta toiseen. Minusta Suomen markkinoilla olisi tarvetta ja tilaa puhtaasti puurakentamiseen erikoistuneelle suunnittelutoimistolle.

-Kun puurakentaminen on nyt viitisen prosenttia perinteistä betonirakentamista kalliimpaa, se ero tulisi kuroa kiinni. Vaikka saamme hyvää rakentamisen nopeudesta, se sulaa puurakentamisen kustannuksia lisääviin tekijöihin kuten suunnitteluun, sprinklaukseen ja puupintojen levyttämiseen. Mutta kun tuo hintaero saadaan kiinni, puu on valmis normaaliin vapaarahoitteiseen tuotantoon.

Suonpää toivoo rakennushankkeen varhaista kumppanuutta suunnitteluun kaikkien toimijoiden kesken. -Heti kun kuvat ovat valmiina ja pääurakoitsija valittu, tulisi kaikkien toimijoiden kokoontua ratkomaan hankkeen suunnitteluun liittyviä asioita. Valmistavan teollisuuden mukana olo on tärkeää, koska suunnittelupöydällä voidaan jo valita teknisesti toimivimmat ratkaisut sekä valmistuksen että asennuksen kannalta. Se tuo säästöjä ja tehokkuutta.

Puurakentamisen markkina kasvussa

Puurakentamisen tuotteiden kehittämisen Suonpää näkee osana puutuoteteollisuuden jalostusasteen nostoa. - Kun meillä on korkean jalostusasteen teknisesti valmis tuote rakentamiseen, se lisää rakentajien valmiutta lisätä puun osuutta rakentamisessa.

-Kiinnostus puurakentamista kohtaan on Suomessa vahvassa kasvussa. Puun käytön isot näyttävät referenssikohteet kuten keskustakirjasto Oodi lisäävät mielenkiintoa puuta kohtaan. Ymmärretään että puu taipuu moneksi ja on luotettava julkistenkin tilojen rakentamisen materiaali.

Kuntasektori on Suonpään mukaan ollut merkittävä puurakentamisen edistäjä, mistä tuorein esimerkki on Porvoon kaupungin päätös kokonaisen puukorttelin rakentamisesta. –Arvostan suuresti kuntasektorin tapaa määritellä tahtotila puun käyttöön esimerkiksi koulu- ja päiväkotirakentamisessa. Toimitamme massiivipuuelementit Loviisan puukouluun, missä haetaan materiaalivalinnalla parempaa sisäilmaa, toimivia ja viihtyisiä oppimisympäristöjä sekä vetovoimaisia nykyaikaisia rakennuksia.

-Julkinen keskustelu sekä avoin puurakentamisen tiedon ja kokemusten vaihto vahvistavat puurakentamisen kasvavaa trendiä. Kun ympäristövaikutusten merkitys rakentamisessa kasvaa, puun vähähiilisyys ja muut ekologiset tekijät suosivat puun käytön lisäämistä. Samaan suuntaan vaikuttaa myös asukkaiden toive uusiutuvien materiaalien käytöstä rakentamisessa, arvioi Suonpää.

Havainnekuva Lighthouse, ARCADIA Oy Arkkitehtitoimisto


Artikkeli on osa Markku Laukkasen ja Mikko Viljakaisen toimittamaa artikkelisarjaa, joka käsittelee parhaita puualan toimintatapoja ja trendejä Suomessa. Sarjan tavoitteena on tehdä tunnetuksi suomalaisia puualan hyviä käytäntöjä ja ratkaisuja, jotka lisäävät puualan kilpailukykyä ja tekevät kattavasti tunnetuksi suomalaista osaamista. Artikkelit julkaistaan suomeksi ja englanniksi. Ne ovat vapaasti hyödynnettävissä joko lähdemateriaalina tai julkaistavissa sellaisenaan. Artikkelit jaetaan Puuinfon uutiskirjeinä ja ne julkaistaan puuinfo.fi- ja woodproducts.fi -internetpalveluissa.

Artikkelisarjan julkaisua on rahoitettu ympäristöministeriön Puurakentamisen toimintaohjelmasta.