Olet täällä

Omatoimi-puukerrostalon rakentaminen Saarijärvellä alkaa

Saarijärven Seudun Aumisoikeusyhdistyksen Omatoimi-talon rakentaminen alkaa ja asunnot valmistuvat ensi keväänä huhtikuun loppuun mennessä, kertoi hallituksen puheenjohtaja Eero Hämäläinen. Jo alkuvaiheesta lähtien ikääntyvien yhteisötalon ideointiin osallistuneet tulevat asukkaat päättivät, että talo ja asunnot tehdään puukerrostalona.

Puukerrostalorakentaminen on ollut maassamme vielä uutta ja toteutusmallit ovat kehittyneet voimakkaasti juuri näiden vuosien aikana. Olemme joutuneet vaihtamaan suunnitelmat ja kilpailuttamaan hankkeen kolme kertaa, mutta ”kolmas kerta toden sanoo”.  Ikääntyvien yhteisötalon ideoijana ja hankenuvonantajana toimiva Reijo Pesonen totesi, että on ihailtavaa ja jopa yllättävää, kuinka ihmiset ovat sinnikkäästi halunneet juuri puukerrostaloasunnon. Välillä hän jo olisi ollut valmis palaamaan perinteiseen betonitaloon, mutta ryhmä päätti yksimielisesti pysyä alkuperäisessä päätöksessä.

Omatoimi-taloon valmistuu 24 asuntoa kolmeen asuinkerrokseen. Asuntoja on kolmea kokoa, 64,5 m2, 53 m2 ja 42 m2. Ne tehdään puisista Stora Enson tilaelementeistä. Kokonaishankinta-arvo on 4 146 000 euroa.

Kohteen toteutus perustuu uuraislaisen Jouni Liimataisen kehittämään ”box in box” – järjestelmään. Asunnot muodostuvat kahdesta teollisesti valmistetusta clt-puulevyrakenteisesta moduulista. Toisen boxin sisään asennetaan tilaelementtitehtaalla Parmarine Oy:n valmistama vedenpitävä märkätilaelementti.

Asunnot kiinnitetään toisiinsa joustavin, ääntä vaimentavin liitoksin, varustetaan huoneistokohtaisilla ilmanvaihtolaitteistoilla ja vesikiertoisilla lattialämmityksillä. Rakenneratkaisu on ääntä ja lämpöä eristävä ja mahdollistaa asuntokohtaisesti poikkeavat lämpötilat ja ilmanvaihtomäärät. Asukkaan ollessa pidemmän aikaa poissa kotoa, voidaan asunnon lämpötilaa sekä ilmanvaihtoa pienentää ja säästää lämmitysenergiaa.  Kerrostalo muodostuu tehtaalla valmistetuista omakotitaloista.

Teollinen, sisätiloissa tapahtuva valmistus, clt-puulevy ja asennusaikainen suojaus takaavat täysin kuivat rakenteet. 

Asuinhuoneet, yhteistilat ja parvekkeet varustetaan palonsammutuslaitteistolla. Tällöin rakennuksesta tulee perinteisiä kerrostaloja paloturvallisempi. Vesivahinkojen mahdollisuus minimoidaan sijoittamalla talotekniikan nousut porrashuoneisiin ja vesijärjestelmien liitokset kylpyhuoneisiin.

Puurakenteiden on todettu vaikuttavan positiivisesti ihmisten terveyteen. Omatoimessa ovat olo- ja makuuhuoneiden katot puulevypintaisia. 

Omatoimen työt aloitetaan 23.9.2014 ja kohde valmistuu 30.4.2015 mennessä. 

Lisätietoja antavat yhdistyksen osalta Eero Hämäläinen puh. 0400 687 025, hallinnosta Reijo Pesonen puh. 040 701 5168 sekä tekniikasta Jouni Liimatainen, puh. 0400 644 701.