Olet täällä

Montrealiin valmistuu maailman suurin puurakennushanke

Arbora asuinrakennusten kortteli sijaitsee Kanadan Montrealissa, keskustan kupeessa. Se on tyypillinen esimerkki maailmalla yleisestä kaupunkirakenteen tiivistämisestä ydinkeskustojen ympärillä. Vanha matalampi kaupunkirakenne saa väistyä ja tilalle rakennetaan 6-10 kerroksisia asuinkerrostaloja, joiden katutasossa on liiketiloja. Pysäköinti ratkaistaan maanalaisen pysäköinnin avulla, jolloin kortteleista saadaan tiiviitä. Rakennukset tehdään massiivipuusta.

Arbora-korttelissa on kaksi kahdeksankerroksista ja yksi yhdeksänkerroksinen asuinkerrostalo. Niissä on yhteensä 434 asuntoa, joista 130 on vuokra-asuntoa, 273 omistusasuntoa ja 30 town house-asuntoa. Kohteen kokonaislaajuus on lähes 55 000 neliömetriä.

Arboran omistusasunnot on jo myyty. Myyntihinta oli 450 CAD per neliöjalka eli noin 3300 euroa huoneistoneliömetrille. Hinta on samaa tasoa kuin alueen muissa kohteissa.

Liikenteellisesti rakennukset ovat pohjoisamerikkalaiseen tapaan keskikäytäväratkaisuja. Asunnot ovat pieniä, keskimäärin noin 55 neliömetrin suuruisia. Suurimmat asunnot ovat kattokerroksessa ja ne ovat noin 100 neliömetriä. Katutasossa on liiketiloja. Pysäköinti on kahdessa tasossa maan alla.

Talon kantavana rakenteena on massiivipuinen pilari-palkki-laatta -järjestelmä. Pilarit ja palkit ovat liimapuuta, joka paikalliseen uuteen tapaan on valmistettu pienpuusta. Se valmistetaan kerrannaisliimaamalla pienistä soiroista valmistettuja liimapuulevyjä yhteen. Liimapuupalkeilla kannatettu välipohjalaatta on ristiin liimattua massiivipuulevyä (CLT). Osa pilareista ja palkeista on jätetty asunnoissa näkyviin, jolloin asukas tietää asuvansa puurakenteisessa talossa.

Rakennuksessa ei ole betonisia jäykistäviä rakenteita, kun hissi- ja porrastornit sekä muut jäykistävät seinät on rakennettu CLT:stä. Tämä on mahdollista, koska Montrealissa rakennuksille ei tarvita vastaavaa seismistä mitoitusta kuten Kanadan länsirannikolla.

Ei-kantavien väliseinien ja ulkoseinien rungot ovat teräsrankarakenteiset. Välipohjassa massiivipuulevyn päälle valetaan kuitusementtikerros askeläänieristyksen parantamiseksi. Alapuolelta välipohjan CLT-laatta on verhottu akustoivan jousirangan varaan ripustetuilla kipsilevyillä.

Katso video Arboran rakentumisesta

Tämän koosteen Artikkelit:


Puukerrostalot uudistavat Montrealin vanhan keskustan

Rakennusinsinööri Felix-Oliver Daoust Sotramont-yhtiöstä toimii projektipäällikkönä Montrealin keskustaan nousevan maailman suurimman puukerroskohteen rakentamisessa. Koko hankkeen toteuttaminen on kestänyt 18 kuukautta.

- Näin suuren hankkeen toteuttaminen puolessatoista vuodessa on todella nopeaa. Kaksi kolmesta rakennuksesta pystyimme puurakenteiden osalta rakentamaan kesällä. Kolmannessa rakennuksessa lämmitimme rakenteita ennen ulkoseinien asentamista, koska emme halunneet ongelmia kosteuden kanssa. Ulkoseinien asennuksessa ei ollut ongelmia, koska käytännössä liitimme valmiit tehdasvalmisteiset osat yhteen.

Lue koko juttu


Puurakentaminen tuo uuden ajattelutavan rakentamiseen

Arboran puuosat toimittaneen Nordic-yhtiön kanssa yhteistyötä tekevä quebeciläinen arkkitehti Stephan Langevin STGM-arkkitehtitoimistosta pitää puun käyttöä rakentamisessa mielenkiintoisena ja puurakentamisen suunnittelua helppona. – Olen käyttänyt puuta eri tavoin koko urani ajan. Uusien puurakentamisen materiaalien ja järjestelmien markkinoille tulon myötä puun käyttö on yhä mielenkiintoisempaa. Haluan käyttää puuta, mutta tähän asti sen käyttö on pitänyt myydä asiakkaalle. Nyt tämä asenne on muuttumassa, kun kaikki ovat kiinnostuneet puusta.

- Yhä useammin asiakkaat kysyvät itse puu käytön mahdollisuuksista erilaisissa kohteissa. Kun he näkevät puun käytön arvon kuten ympäristötekijät, materiaalin tuoman viihtyisyyden ja rakentamisen nopeuden, he valitsevat puun.

Lue koko juttu


 

Tulossa seuraavaksi: Vancouveriin kanadalaisen puurakentamisen 18-kerroksinen taidonnäyte


Artikkeli on osa Markku Laukkasen ja Mikko Viljakaisen toimittamaa Kanadan puurakentamisen ajankohtaisia trendejä käsittelevää juttusarjaa. Sarjassa haastatellaan poliittisia päättäjiä, tutkijoita, promootio-organisaation edustajia, arkkitehtejä, puutuotealan yrityksiä ja rakentajia. Näistä tapaamisista ja keskusteluista Puuinfo julkaisee artikkelikokonaisuuksien sarjan.

Sarjan julkaisua on rahoittanut Marjatta ja Eino Kollin säätiö.