Olet täällä

Massiivipuurakentaminen tulee pientalorakentamiseen

Pohjois-Amerikassa ja Keski-Euroopassa yleinen CLT-massiivipuurunkoon perustuva pientalorakentaminen on tullut myös Suomen valmistalomarkkinaan. Tuote- ja prosessiosaamista vaativan rakentamisen kehitystyö on seurausta valmistalokysynnän hiipumisesta ja asiakkaiden rakentamisen kulutustottumusten muutoksesta.

- Rakentamisen lama pakotti meidät etsimään uusia tuotantotapoja ja rakentamisen vaihtoehtoja vastata valmistalomarkkinan kysyntään, kertoo Vivola Oy:n toimitusjohtaja Markus Katainen, joka toimii myös Olament Oy:n hallituksen puheenjohtajana.
 
Kataisen mukaan valmistalojen palvelu ei ole vastannut asiakkaan odotuksia valmiista talopaketista. Ne eivät ole aidosti muuttovalmiita, kun talotehtaat määrittelevät palvelutason, millä valmistalon voi ostaa. - Olemme rakentamisen palveluyritys ja toimitamme täyden palvelun yksilöllisiä omakotitaloja tilaajalle, joka ei joudu käyttämään aikaansa lupaprosesseihin tai työmaalla, vastaanottamaan tavaratoimituksia tai huolehtimaan työntekijöistä. Emme siirrä asiakkaalle rakentamisen vastuuta.
 
- Hoidamme kokonaistoimituksen alkaen tontinhankinnasta, liittymistä ja maanrakennustöitä valmiiseen taloon. Pakettiin kuuluu projektinjohto, arkkitehdin ja sisustussuunnittelun kuvat sekä pihatyöt, jotka kaikki yhdessä ovat lisäarvoa asiakkaalle. Meidän muuttovalmis-mittapuussa ei jää asiakkaan hoidettavaksi maalauksia tai muuta aikaa ja rahaa vieviä viimeistelyjä, kuvailee Katainen. 
 
Teollisen tuotannon tehokkuudella yksilöllisiä pientaloja
 
Yhtiön talomyynti ei perustu valmiisiin tyyppiratkaisuihin tai mallistoihin, joista asiakas valitsee. - Kun tapaamme asiakkaan, määrittelemme asiakkaan toiveet ja budjetin. Meillä on alusta alkaen mukana arkkitehti ja sisustussuunnittelija, joiden palvelujen käyttö ei ole kallista vaikka se sellaiseksi mielletäänkin. Monet maksavat myöhemmin talon valmistuttua arjessa huonosta suunnittelusta, kun tontille onkin rakennettu ihan vääränlainen talo, muistuttaa Katainen.

Kataisen mukaan Vivola Oy halusi tuoda toimintatavan muutoksella markkinoille sellaisen tuotteen, jota ei ole kahlittu etukäteen mihinkään muotoihin vaan jättää asiakkaalle valmistalossakin enemmän valinnan mahdollisuuksia. - Rakennamme teollisen tuotannon tehokkuudella yksilöllisiä valmistaloja. Olemme pyrkineet hiomaan teollisen tuotantoprosessin lean-ajattelun pohjalta.

CLT-tuotannossa talonrakentamisen aika puolittuu 

CLT-massiivipuuelementtien varustelua varten perustettiin erillinen yhtiö Olament Oy, joka vastaa elementtien valmistuksesta ja varsinaisesta rakennustoiminnasta. Se toimittaa valmiit talopaketit Vivola Oy:lle, joka viimeistelee ne asiakkaalle. Yhtiö tuottaa talopaketteja yksityisille ja CLT-elementtiratkaisuja rakennusteollisuuden yrityksille kerrostalorakentamiseen.

- Olamentin rooli on jatkojalostaa massiivipuulevyjä. Niiden aukotukset ja läpiviennit tulevat tehtaalta, ja ne varustellaan loppuun asennusvalmiiksi tehtaalla. Tämä merkitsee suurta muutosta perinteiseen valmistalovalmistukseen. Omakotirakentaminen on muutoksessa, sen uusi nousu voi alkaa tästä, uskoo Katainen.
 
Kataisen mukaan CLT-levy on selvästi kasvattamassa nopeasti osuutta betonilta koko rakentamisessa. - Valmiilla tehdastiloissa rakennetulla moduulituotannolla pystymme lyhentämään rakentamisen kokonaisajan alle puoleen perinteiseen rakentamiseen nähden. Tämä ajan säästö tuotannossa kiinnostaa rakennusliikkeitä.  CLT-levyn käyttö antaa vapauksia ja tukee yksilöllisen asumisen tarpeita.

- Hintakilpailuetu tulee teollisesta tuotannosta, mittatarkkuudesta ja siitä, että kaikki on talotekniikkaa, ikkunoita ja ovia myöten valmiiksi asennettu. Emme tuota materiaalipaketteja, vaan valmiita kokonaisuuksia.

Kataisen mukaan yhtiön tavoitteena on tuplata asuntotuotanto joka vuosi seuraavan viiden vuoden aikana, mikä tarkoittaa parin sadan talon vuosituotannon tavoitetta. Nyt valmiita CLT-pohjaisia taloja on valmiina kahdeksan ja rakenteilla kymmenkunta. Vantaan asuntomessuilla Vivolalla on CLT-pientalo pihasaunoineen ja CLT-aitoineen.

Pienet omakotitalot tulevat kaupunkirakentamiseen 

Tiiviiseen rakentamiseen perustuva pienten omakotitalojen konsepti on kehitystyön alla pääasiassa tonttipulan vaivaaman pääkaupunkiseudun tarpeisiin. Konseptin ideana on tuottaa täysin varusteltuja noin 50 neliön suuruisia omakotitaloja moduuleina. - Voit valita talon perusyksikköön lisämoduuleita sekä varusteita ja pääset jopa viikon sisällä pystytyksestä asumaan. Talot ovat valmiita täysin tehtaassa valmistettavaa teollista tuotantoa, jonka ytimessä on muunneltavuus ja neliöiden tehokas käyttö sekä oma suojaisa piha, kuvailee Katainen.

Tiiviin rakentamisen konseptia kehitetään pääasiassa tonttipulan vaivaaman pääkaupunkiseudun tarpeisiin. Kataisen mukaan malli sopii tiiviiseen aluerakentamiseen alueille, missä tontit ovat pirstaloituneet ja niillä on paljon käyttämätöntä rakennusoikeutta. - Tämä on omakotitason asumista rivi- ja kerrostalotehokkuudella sekä moderni toisinto rintamamiestaloista, jotka luovat omankaltaisensa identiteetin alueelle.

Omakotirakentaminen on muutoksessa 
 
Puurakentaminen kiinnostaa asiakkaita Kataisen mukaan sen uusiutuvuuden ja ekologisuuden vuoksi. Tämä elinkaariajatteluun perustuva trendi on nyt selvästi pääkaupunkiseudulla kasvussa. - Emme käytä muovia höyrysulkuina, vaan puu toimii luonnollisena kosteussulkuna ja saamme taloihin terveellisen sisäilman ja rakenteellisen varmuuden sen toimivuudesta. Nyt puu ja muut luonnonmateriaalit ovat vahva trendi myös sisustuksessa. Koen, että nämä ovat isoja vahvistuvia arvoja, kun ihmiset ovat kyllästyneet kosteuden ja homeen aiheuttamiin sisäilmaongelmiin ja niistä seuraaviin terveyshaittoihin, korostaa Katainen.
 
Katainen uskoo massiivipuulevyyn perustuvan rakentamisen kasvuun lähivuosina, kun kotimainen CLT- tuotanto on alkanut Kuhmossa ja rinnakkaiseen käyttöön soveltuvan LVL-kertopuulevyn valmistus alkaa Varkaudessa. - Miksi tehdä enää vanhalla menetelmällä, kun massiivilevyillä päästään erittäin tarkkaan rakentamiseen kuivissa tehdastiloissa. Tässä on kyse koko rakennusalan käytäntöjen mullistuksesta ja me haluamme olla sitä tekemässä eturintamassa, sanoo Katainen.
 
- Suomessa on nyt kova tohina päällä puurakentamisessa. Olemme tuoneet pientalomarkkinaan uudenlaisen tuotteen ja uskon että seuraavat vuodet tukevat olemaan elementtirakentamisen kannalta vahvaa kasvun aikaa. Massiivipuuelementteihin perustuva rakentaminen tulee viemään markkinaa perinteiseltä rakentamiselta, uskoo Katainen.
 
Lisätietoja: Markus Katainen, 040 0931 944, markus.katainen@vivola.fi

Artikkelipalvelu Markku Laukkanen


Olament Oy: Tuottaa CLT elementtiratkaisuja yrityksille ja CLT talopaketteja yksityisille.
Yhtiö on perustettu vuonna 2014 ja sen tuotanto on uusissa tuotantotiloissa Lapinlahdella.
www.olament.fi
 
Vivola Oy: Rakentamisen palveluyritys, joka tuottaa yksilöllisiä valmiita omakotitaloja avaimet käteen periaatteella. Yhtiö on perustettu vuonna 2013 ja sen päätoimipaikka on Espoossa. www.vivola.fi