Olet täällä

Löyly on avattu yleisölle

Hernesaaren yleinen sauna on avannut ovensa kaikille tällä viikolla. Aloite hankkeeseen tuli Helsingin kaupungilta, joka halusi lisätä Hernesaaren vetovoimaisuutta, jo ennen kuin kaavoitusvaiheessa oleva alue rakennetaan valmiiksi. Yleiselle rantasaunalle oli selkeä tilaus. Saunan ajateltiin palvelevan paitsi helsinkiläisiä myös turisteja risteilyalusten sataman sijaitessa lähellä. Avanto Arkkitehdit ovat suunnitelleet hanketta vuoden 2011 alusta lähtien. Lopulta hanke saatiin toteutettua kansanedustaja Antero Vartian ja näyttelijä Jasper Pääkkösen tullessa rakennuttajiksi. Löyly on toteutettu kokonaan yksityisellä rahoituksella. Sijainti on ainutlaatuinen: se on lähellä ydinkeskustaa ja silti ulkosaariston maisemassa. Hernesaaresta aukeavat upeat avomerinäkymät. Koska Hernesaaren ranta on osa Helsingin rantapuistoa, on rakennus kapea eikä tuki puistovyöhykettä. Löyly on mahdollisimman matala, etteivät tulevien asuinrakennusten avoimet merinäkymät peity. Vapaamuotoinen taitteinen rakennus muistuttaa enemmän rantakalliota, kuin perinteistä rakennusta.

Rakennus koostuu kahdesta osasta: selkeämuotoisesta lämpimästä rakennuksesta ja sen ympärillä olevasta puurakenteisesta "hulmusta". Porrastettu ulkokuori palvelee monta tarkoitusta. Rakennuksen ja ulkokuoren väliin muodostuu suojaisia ulkotiloja ja katettua välitilaa voidaan hyödyntää esim. paljon tilaa vievässä polttopuiden varastoinnissa. Hulmu toimii näkösuojana ja saunojen terasseille se muodostaa pienimittakaavaisia pihoja. Lamellit suojaavat rakennusta pärskeiltä ankarassa meri-ilmastossa. Ne varjostavat lasiseiniä myös auringon lämpökuormalta ja vähentävät näin rakennuksen jäähdytystarvetta. Katolla on kattoterassi ja pieni näköalatasanne. Rakennuksesta muodostuu kokonaisuudessaan suuri katsomo merelle.

Löylyn päämateriaaleja ovat musta betoni, teräs ja FSC-sertifioitu puu. Hulmussa, terasseissa ja saunoissa on käytetty lämpökäsiteltyä mäntyä ja sisätilojen puu on vaneriteollisuuden jätepuuta, koivupurilaista puristettua liimapuulevyä.

Löylyn tilallinen ajatus on polveileva saunapolku. Avoimet merinäkymät ja pienimittakaavaiset, suljetummat sisätilat vuorottelevat rakennuksessa kuljettaessa.

Rakennus jakaantuu toiminnallisesti kahteen osaan: saunoihin ja ravintolaan.

Ravintola tarjoaa suomalaista ruokaa: vastuullisesti pyydettyä kalaa ja lähiruokaa.

Saunat ja yleisötilat avautuvat merelle avoimien näkymien suuntaan. Suomalaista saunakulttuuria on haluttu uudistaa perinteitä kunnioittaen: miehet ja naiset saunovat yhdessä uimapuku päällä, jotta saunominen olisi mahdollista myös ulkomaisille vieraille. Kaikki kolme saunaa ovat puulämmitteisiä ja tilalliselta luonteeltaan erilaisia. Yksi on hämyinen savusauna, jatkuvalämmitteisestä ja kertalämmitteisestä saunasta avautuu hulmun verhoama merinäköala ikkunaseinän ollessa kokonaan lasia. Saunoja täydentää takkahuone, jossa voi rentoutua elävän tulen ympärillä sekä spa-tila, jonka erikoisuuksia ovat kylmävesisaavi ja tuleva kylmävesiallas. Osittain meren päällä oleville ulkoterasseille on tulossa kaksi kylpytynnyriä. Saunojat pääsevät uimaportaita pitkin mereen ja talvella uidaan avannossa. Löyly tarjoaa kokonaisvaltaisen saunaelämyksen.

Osoite: Hernesaarenranta 4, Helsinki
Rakennuksen kokonaispinta-ala: 1070 m2
Terassien pinta-ala: 1760 m2
Budjetti: noin 6 000 000 €
Saunat: 3 puulämmitteistä saunaa; jatkuvalämmitteinen-, kertalämmitteinen- ja savusauna
Omistaja: Kidvekkeli Oy, Antero Vartia ja Jasper Pääkkönen
Operaattori: Royal Ravintolat Oy
Arkkitehti- ja pääsuunnittelu: Avanto Arkkitehdit Oy, Ville Hara ja Anu Puustinen
Saunaosaston sisustus: Avanto Arkkitehdit Oy, Ville Hara ja Anu Puustinen
Ravintolan sisustus: Joanna Laajisto Creative Studio

Lisätietoja: ark@avan.to, 050-3531095 Ville Hara / 040-5773022 Anu Puustinen

Lisätietoja toiminnasta: www.loylyhelsinki.fi