Olet täällä

Kuhmon Tuupalan puukoulu vuoden 2017 Pohjois-Suomen paras rakennusteko

Tuupalan uusi puukoulu nousi valokeilaan perjantaina Oulussa, kun Kuhmon kaupungin 11,6 miljoonan euron rakennushanke palkittiin vuoden 2017 Pohjois-Suomen parhaana rakennustekona.

Vuoden 2017 rakennusteko -kilpailu oli palkinnon myöntäneen rakennusalan eri järjestöjen muodostaman YTR:n raadin mukaan kovatasoinen ja laadukas. Lopullinen valinta marraskuun lopussa valmistuvan ja helmikuussa käyttöön otettavan Tuupalan puukoulun hyväksi tehtiin kuuden ehdotuksen joukosta.

Palkintoraati kiitteli Kuhmon kaupungin päättäjien rohkeutta toteuttaa julkinen rakennus terveellisenä massiivipuurakenteisena CLT-elementti- ja liimapuutekniikalla. Se kiinnitti huomiota myös kohteen toteutukseen. Rakentamisessa käytettiin Terve talo-kriteerejä ja rakennukset valmistuivat sääsuojissa. Tekniikka mahdollisti keveät nostolaitteet.

Tuupalan puukoulu on Suomen ensimmäinen massiivipuuelementtitekniikalla rakennettu koulu ja luontokeskus Haltian jälkeen toinen CLT-tekniikkaa hyödyntävä julkinen rakennus. Myös väli- ja yläpohjat ovat puurakenteisia. Puisia rakenteita ei piilotella: seinien massiivipuupinnat sekä välipohjien puupalkistot jätetään näkyville. Massiivinen puurakenne on palkinnon myöntäjien mukaan rakenteista selvästi ekologisin, sillä se toimii itsessään suurena hiilivarastona. Puu soveltuu myös erinomaisesti kouluympäristöön, ja sillä on tutkitusti rauhoittava vaikutus oppilaisiin.

Hankkeen budjetti ilman irtokalustusta on 11,6 M€ ja kokonaisala on 5500 m2. Rakennuskustannukset ovat julkiseksi rakennukseksi edulliset eli 2.100 €/m2. Hankkeelle on myönnetty kuntarahoituksen Vihreää rahoitusta. Tärkeää palkinnon myöntäjien mielestä oli myös se, että hankintakilpailussa CLT-elementtitoimitukset osuivat kuhmolaiseen yritykseen eli CrossLam Kuhmoon. Toimitukset tukevat alueen vahvaa puuklusteria.

Ruralia-instituutti on tutkinut, että yksi julkiseen puurakentamiseen käytetty euro poikii 2,7 euroa aluetalouteen. 

Palkitsijat korostivat myös sitä, että Tuupalan puukoulun ulkoarkkitehtuuri on yksinkertaista ja kikkailematonta. Alumiiniset ikkuna- ja levykentät rytmittävät puisia, kuutiomaisia rakennusmassoja. Nykyaikainen opiskelu ei ole vain opettajan kuuntelemista pulpetin ääressä. Uudessa opetussuunnitelmassa korostuu oppimisen monimuotoisuus ja tilojen monikäyttöisyys. Tuupalan koulussa luokkia voi yhdistellä siirtoseinien avulla suuriksi halleiksi tai jakaa perinteisemmiksi luokiksi. Toisaalta isojen luokkatilojen väleissä on myös pieniä soppia pienryhmätyöskentelylle tai yksinopiskelulle.

Rakennuksen sisäarkkitehtuurin kohokohtia ovat kuitenkin eri osien sisäiset laajat, korkeat, valoisat ja komeat valokuilut niihin liittyvine aulatiloineen. Monikäyttöiset aulat ovat tärkeä osa oppimisympäristöä.

Koulun sali on poikkeuksellinen tila. Pääasiassa sali toimii liikuntatilana, mutta Kuhmon kamarimusiikkifestivaalin aikaan se muuttuu konserttisaliksi. Nämä toiminnot ovat akustisilta vaatimuksiltaan toistensa vastakohtia: kamarimusiikkiesitykset tarvitsevat kaikuvaa tilaa, liikunta taas tuottaa meteliä jota täytyy hallita ääntä vaimentavilla pinnoilla. Salin seinä- ja kattorakenteet on muotoiltu siten, että salin akustiset ominaisuudet ovat konserttisalimaiset. Liikuntakäytössä seinien muotoilut piilotetaan akustoivien verhojen taakse ja näin salin meluisuus pysyy kurissa.

Pohjois-Suomen paras rakennusteko -palkinto on YTR:n vuosittain jakama tunnustus vuoden parhaalle rakennusteolle. Palkinto on jaettu vuodesta 2001.
Yhteistyöryhmä YTR:ssä toimivat Oulun Rakennusinsinöörit ja -arkkitehdit RIA r.y., Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL r.y., Pohjois-Suomen osasto, Oulun Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK r.y. RKM, Pohjois-Suomen Arkkitehdit SAFA, Oulun Insinöörit ry IL, Oulun LVI-Tekninen yhdistys ja Oulun Kauppakamari.


Tuupalan koulun pääsuunnittelija, arkkitehti Antti Karsikas esittelee Tuupalan koulua 30.11. Puupäivän Puuarkkitehtuuria-seminaarissa, lue lisää tapahtumasta.