Olet täällä

Kiinniketeollisuuden tuotteet mahdollistavat teollisen puurakentamisen uudet ratkaisut ja kasvun

Rakennuskiinnikkeiden maahantuontiin, valmistukseen ja tukkukauppaan erikoistunut Konepuristin Oy kulkee käsi kädessä puurakentamisen kanssa.

-Puurakentamisen liitosratkaisuihin tarvittavien kiinnikkeiden kysynnästä voi lukea puurakentamisen meneillään olevan kasvun. Pitkän rakentamisen alamäen jälkeen puun käyttö rakentamisessa on kasvamassa kaikilla sektoreilla, sanoo toimitusjohtaja Antero Kujala.

-Pientalorakentaminen on elpymässä, vaikka hakeekin suuntaa yhä valmiimpien talopakettien suuntaan. Meillä näkyy myös eri järjestelmiin perustuvan kerrostalorakentamisen kasvu ja hirsirakentaminen hyväksyttävyyden kasvu myös julkisessa rakentamisessa kuten kouluissa ja päiväkodeissa.

Puusepän ja puuteollisuusinsinöörin koulutuksen hankkineen Kujalan mukaan vaativien puurakennusten kasvun myötä myös kiinnikkeiden materiaalivaatimukset ovat kasvaneet. –Puurakentamisessa naulaaminen vähenee ja ruuvaaminen lisääntyy. Puu halutaan jättää näkyviin ja käyttää piilokiinnikeratkaisuja. Ruuvikoot ovat kasvaneet, kun järeät puurakenteet lisääntyvät. Kysyntä on laajentunut ruostumattomiin, suuremman kapasiteetin kiinnikkeisiin.

Kiinnikekauppa on palveluliiketoimintaa

Kun yrityksen pääartikkelina ovat puuteollisuuden kiinnikkeet, sen asiakaskuntaan kuuluu pientalo- ja hirsitaloteollisuus, puutuotteita valmistava teollisuus, liimapuurakenteiden toimittajat, rakennusliikkeet ja jälleenmyyjät.

- Me hengitämme samaa tahtia puurakentamisen kanssa. Haluamme olla mahdollistamassa puurakentamisen kasvua. Puurakentamisen teollisen valmistuksen kehittyminen ja elementoinnin kasvu ovat johtaneet meilläkin tuotevalikoiman laajentumiseen vastaamaan teollisuuden tarpeita. Joka vuosi tulee tuotevalikoimaan sata uutta kiinnikettä. Tuoteohjelmassa on nyt 2600 nimikettä, joista puolet on toimitettavissa heti varastosta, kertoo Kujala.

Kujalan mukaan tuotteet kattavat uudisrakentamisen ja saneeraamisen tarpeet. -Meillä on kymmeniä tavarantoimittajia Euroopassa ja muutamia Kaukoidässä. Testatuilla tuotteilla on suurimmalla osalla CE-merkintä. Kun Keski-Euroopassa on pitkä puurakentamisen perinne, saamme sieltä paljon uusia puurakentamisessa jo testattuja tuotteita rakentamisen tarpeisiin.

-Toimitamme varastotoimitusten lisäksi kasvavassa määrin merkkikohtaisia kiinnitystarvikepaketteja talotehtaille ja työmaatoimituksia rakennusliikkeille. Kokoamme valmiiksi kaikki kiinnitystarvikkeet yksittäisiin kohteisiin ja lähetämme talotehtaalle valmiin paketin, joka avataan vasta asiakaspäässä asennusvaiheessa. Yksittäisiä kuluttajia palvelemme verkkokaupassa.

Kujalan mukaan yhtiö on kehittänyt suunnitteluohjeita VTT:n kanssa rakennesuunnittelijoiden käyttöön. –Kun kiinnikkeiden käyttö puurakentamisen liitostekniikoissa tulee hallita, haluamme olla mukana kehittämässä puurakentamisen uusia innovaatioita ja ratkaisuja.


Artikkeli on osa Markku Laukkasen ja Mikko Viljakaisen toimittamaa artikkelisarjaa, joka käsittelee parhaita puualan toimintatapoja ja trendejä Suomessa. Sarjan tavoitteena on tehdä tunnetuksi suomalaisia puualan hyviä käytäntöjä ja ratkaisuja, jotka lisäävät puualan kilpailukykyä ja tekevät kattavasti tunnetuksi suomalaista osaamista. Artikkelit julkaistaan suomeksi ja englanniksi. Ne ovat vapaasti hyödynnettävissä joko lähdemateriaalina tai julkaistavissa sellaisenaan. Artikkelit jaetaan Puuinfon uutiskirjeinä ja ne julkaistaan puuinfo.fi- ja woodproducts.fi -internetpalveluissa.

Artikkelisarjan julkaisua on rahoitettu ympäristöministeriön Puurakentamisen toimintaohjelmasta.