Olet täällä

Kanadassa massiivipuu mahdollistaa markkinan kasvun

Kanadan puurakentamisen markkina kasvaa vauhdilla. Kasvu kohdistuu pääasiassa massiivipuurakentamiseen, jonka päämarkkina on keskikorkeassa 6-12 -kerroksisessa asuinkerrostalorakentamisessa. Kanadalaisyritykset toimittavat tuoteosia myös Yhdysvaltojen luoteisten osavaltioiden markkinoille, missä puurakentamisen kasvu näkyy erityisesti toimistorakentamisessa.

Asuinrakentamisessa on kyse uudesta markkina-alueesta kasvukeskusten keskustojen ympäristöissä, joita tiivistetään nykyistä korkeammilla asuinkerrostaloilla. Niiden rakentamiseen ei vielä ole vakiintunutta tapaa, joten markkina on avoin vastaanottamaan uusia rakentamistapoja. Teräs- ja betonirakentaminen koetaan korkeampien rakennusten vaihtoehdoksi. Puun käyttöön puolestaan on totuttu enintään 6-kerroksisissa rakennuksissa, joten säädösten vapautuessa on kehitetty puun käyttöä myös korkeassa rakentamisessa. Nykyinen puurankarakentamistapa ei kuitenkaan sovellu korkeaan rakentamiseen, joten kantaviin rakenteisiin tarvitaan tukevampi massiivipuun kaltainen vaihtoehto.

Massiivipuurakenteiden käyttö enintään 12-kerroksisissa rakennuksissa on hiljattain mahdollistettu määräysmuutoksilla Quebecissa ja sen jälkeen myös Brittiläisessä Kolumbiassa. Muutos on tulossa voimaan koko Kanadassa.

Tämän koosteen Artikkelit:


Julkinen tuki mahdollistanut teollisuuden puurakentamisen investoinnit

Quebeciläisen puutuotealan monialayrityksen Nordicin juuret ovat sahaustoiminnassa, mistä se on kasvanut puurakentamisen tuoteosien valmistukseen ja rakentamiseen. Johtaja Andre Huot pitää provinssihallituksen puurakentamisen kehittämisohjelmia ratkaisevina puurakentamisen kasvulle Kanadassa.

- Hallituksen puun käytön edistämisohjelmat ovat mahdollistaneet investoinnit puurakentamisen uusien ratkaisujen kehittämiseen. Siitä aiheutuvien lisäkustannusten kompensaatio on ollut teollisuuden investointien kannalta välttämätöntä. Kustannuspainetta helpottaa myös se, että sprinklauspakko on kaikille pakollinen ja että palomääräykset perustuvat toiminnallisuuteen sekä ulosmenoreittien turvallisuuteen.

Lue koko juttu


Massiivipuun kysyntä ylittää tarjonnan – tuotanto ja suunnittelu laahaa jäljessä

Brittiläisen Kolumbian itäisessä pikkukaupungissa Pentictonissa sijaitseva vuonna 1962 perustettu Structurlam on Nordicin ohella Kanadan toiseksi suurin massiivipuulevyjen valmistaja. 250 henkilöä työllistävä yritys valmistaa liimapuuta ja CLT-elementtejä. Vaikka Pohjois-Amerikan puurakentamisen massiivipuumarkkina on vahvassa kasvussa, massiivipuuelementtien tuotanto laahaa kasvavaa kysyntää jäljessä. Kanadan Brittiläisessä Kolumbiassa ja Yhdysvaltojen Washingtonin ja Montanan osavaltioissa yhteensä kuusi yritystä valmistaa tuhannen kilometrin säteellä liimapuuta ja tulevaisuudessa markkinoiden kasvun seurauksena myös massiivipuuelementtejä.

Lue koko juttu


Structurecraft tuo laatua ja hienostuneisuutta puurakentamiseen

Brittiläisessä Kolumbiassa Abbotsfordissa, aivan Yhdysvaltojen rajan tuntumassa toimii Structurecraft, joka tuottaa kokonaisvaltaisia asiakkaalle räätälöityjä massiivipuurakenteita. Yhtiö valmistaa runsaat 20 tuhatta kuutiometriä DLT-massiivipuuelementtejä (Dovel Laminated Timber -tammitapeilla koottu syrjälankkuelementti) vaihtoehtona liimapohjaisille CLT-elementeille sekä ääntä eristävää akustista kattomateriaalia.

Lue koko juttu


Tulossa seuraavaksi: Montrealiin nousee maailman laajin puukerrostalo


Artikkeli on osa Markku Laukkasen ja Mikko Viljakaisen toimittamaa Kanadan puurakentamisen ajankohtaisia trendejä käsittelevää juttusarjaa. Sarjassa haastatellaan poliittisia päättäjiä, tutkijoita, promootio-organisaation edustajia, arkkitehtejä, puutuotealan yrityksiä ja rakentajia. Näistä tapaamisista ja keskusteluista Puuinfo julkaisee artikkelikokonaisuuksien sarjan.

Sarjan julkaisua on rahoittanut Marjatta ja Eino Kollin säätiö.