Olet täällä

Kaksikerroksinen puukoulu Loviisanlahden rannalla

Uusi ruotsinkielinen yläkoulu Lovisavikens skola valmistui Loviisan keskustaan juuri ennen joulua 2019, ja koulutyö uusissa tiloissa aloitettiin kevätlukukauden alussa. Loviisanlahden rannalla sijaitseva kaksikerroksinen koulurakennus on toteutettu pääosin CLT- ja LVL -elementeistä.

Vajaan kuukauden käyttökokemuksen perusteella rakennus on osoittautunut viihtyisäksi ja akustiikaltaan hiljaiseksi.

– Käsitys koko koulunkäynnistä muuttuu myönteisemmäksi, kun tilat ovat kunnossa ja viihtyisät.  Oppilaat ovat selvästi ylpeitä uudesta koulustaan, minkä huomaa ilmapiirissä, toteaa koulutuspäällikkö Timo Tenhunen. Koulun uudessa ruokasalissa, ravintolassa, kouluruokakin maistuu paremmalta.

Uudisrakennus on rakennettu ristiinliimatusta massiivipuusta, eli CLT:stä. Malliltaan U-muotoisen koulun sydän on avara ruokailu- ja itseopiskelutila, josta avautuu näkymä Loviisanlahdelle.

Rakennuksessa yhdistetään perinteisempiä luokkatiloja ja uusia oppimisympäristöjä käyttämällä siirtoseiniä ja oppimistoreja, joiden ympärille opetustilat sijoittuvat kehämäisesti. Suljetuista luokkahuoneista saadaan siirtoseiniä avaamalla yli 100 neliön suuruisia avo-opetustiloja. Kaiken kaikkiaan koulussa on tilaa 270 oppilaalle.

– Uuden opetusohjelman mukaisesti Lovisavikens skolassa voi järjestää opetusta kaikissa tiloissa, mikä vaatii uutta ajattelua perinteiseen koulumaailmaan tottuneilta, sanoo koulutuspäällikkö Timo Tenhunen. 

Rakennuksen toisessa siivessä sijaitsevat perusopetustilat ja luonnontieteiden luokat. Toisessa siivessä ovat taitotilat eli tekninen käsityö, tekstiilityö ja kotitalous sekä opettajien työtilat. Varsinaisen opetuskäytön lisäksi rakennuksessa on myös ilta- ja viikonlopputoimintaa.

Kosteudenhallintaan ja sisäilmaan erityishuomiota

Rakentamisessa kiinnitettiin erityistä huomiota kosteudenhallintaan. Rakennustyöt tehtiin sääsuojan alla. Tulvariski on rannalla sijaitsevassa rakennuksessa huomioitu: kosteudelle alttiit rakenteet on rakennettu 3,2 metriä merenpinnan yläpuolelle.

– Eri puolille koulurakennusta on myös asennettu kosteusantureita, joilla tehdään ylläpitoseurantaa rakennusajan jälkeen, kertoo tilapäällikkö Antti Kinnunen.

Loviisan kaupunginvaltuusto päätti vuonna 2016, että suunnitellut kaksi uutta koulua, ruotsinkielinen yläkoulu ja Koskenkylän alakoulu, rakennetaan sisäilmasyistä puusta.

– Vastaavista uusista puukouluista oli saatu hyvää palautetta esimerkiksi Pudasjärveltä. Halusimme kokeilla toista tapaa rakentaa, kun perinteisissä tiili- ja betonirakennuksissa oli ollut sisäilmaongelmia, perustelee Antti Kinnunen.

Sisäilmaongelmien riskiä on Lovisavikens skolassa pienennetty esimerkiksi korvaamalla lattiamateriaaleissa muovimatot polyuretaanipinnoitteella, joka kiinnitetään suoraan betonin päälle. Näin vältettiin ongelmia aiheuttaneen liimakerroksen käyttäminen.


Faktoja Lovisavikens skolan rakennusurakasta
• Rakennustyöt alkoivat kesällä 2018
• Uudisrakennus valmistui joulukuussa 2019
• Arkkitehti: Arkkitehtuuritoimisto Riitta ja Kari Ojala Oy
• Valvoja: Polartek Oy, Helsinki
• Sähkösuunnittelu: Sähköinsinööritoimisto Kemppinen Oy
• LVIA-suunnittelu: Insinööritoimisto Jormakka Oy
• Pääurakoitsija: Oy Rakennuspartio
• CLT-urakoitsija: Kuninkaankylän Puurakentajat
• Rakennusmateriaali: CLT ja LVL
• Rakennuksen kokonaisala 3 994 neliömetriä ja tilavuus 20 650 kuutiometriä
• Kokonaiskustannukset 12,2 miljoonaa euroa, rahoitus toteutettiin leasing-mallilla

Kuvat: Loviisan kaupunki