Olet täällä

Kahvila Birgitta Hernesaari on Vuoden Hirsirakennus 2014

Uutta suomalaista hirsiarkkitehtuuria esille tuovan Vuoden Hirsirakennus -kilpailun voittajaksi valittiin Helsingin eteläiseen kärkeen viime kesäksi valmistunut hirsirakenteinen Kahvila Birgitta Hernesaari. Voittaja palkittiin Puupäivän yhteydessä järjestetyssä Hirsitaloteollisuus (HTT) ry:n seminaarissa.

Kilpailutöitä arvioi arkkitehtuurin professori Jouni Koiso-Kanttila Oulun yliopistosta ja puurakentamisen professori Pekka Heikkinen Aalto-yliopistosta, jotka valitsivat neljäntoista ehdokkaan joukosta yksimielisesti parhaaksi merenrannalle Pyhän Birgitan puistoon sijoittuvan kesäkahvilan.

”Lomamajojen ja pientalojen ohella kilpailutöiden joukossa oli ilahduttavasti neljä käyttötarkoitukseltaan erilaista julkista rakennusta: kahvila, kirkko, päiväkoti ja hotelli. Nämä olivat hyviä esimerkkejä hirren monipuolisesta käytöstä ja materiaalien yhdistämisestä. Hirrellä on tarjota julkiseen rakentamiseen uudenlaisia vaihtoehtoja”, professori Jouni Koiso-Kanttila toteaa.

Professori Pekka Heikkinen puolestaan sanoo, että arkkitehti SAFA Minna Lukanderin, rakennesuunnittelija Matti Haapalan ja hirsitoimittaja Honkarakenteen yhteistyö näkyy lopputuloksessa.

”Umpipuinen hirsi soveltuu säätä ja kosteudenvaihteluja kestävänä materiaalina rakennuksen käyttötarkoitukseen.  Arkkitehtuurissa ja rakenteissa on käytetty onnistuneesti sekä perinteisiä että uusia, innovatiivisia ratkaisuja”, Heikkinen luonnehtii.

Tunnelmanluojina puu, meri ja tuli

Kahvilanpitäjä Tommi Leppälä sanoo puun ja hirren ollen hänelle itsestään selviä materiaalivalintoja jo suunnitteluvaiheessa.

”Ikkunoista ja terassilta avautuu Suomen hienoin merimaisema, jonka seuraksi luonnonmukainen puu sopii erinomaisesti. Halusimme luoda omaleimaisen ilmeen arkkitehtuuriin, joten päällystimme hirsirungon hiilenmustalla verhouksella. Työvaihe tehtiin rakennuspaikalla polttamalla laudan pintaa viiden minuutin ajan. Sammutus onnistui merivedellä”, kahvilan omistaja Tommi Leppälä kertoo.

Kesäisin avoinna oleva Kahvila Birgitta Hernesaari löysi asiakaskuntansa lähiseudun asukkaista jo heti ensimmäisenä kesänä. Klassikkoburgereita tarjoavassa kahvilassa ruoka valmistetaan aidossa puuhiiligrillissä. Isolla terassilla voi nauttia auringosta ja merellisestä tunnelmasta.

Kahvilan suunnittelusta vastannut arkkitehti SAFA Minna Lukander Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Talli Oy:sta kertoo, että vaikka hirsirakenne oli alun perin tilaajan toive, myös Tallin suunnittelutiimi inspiroitui urbaanissa ympäristössä harvemmin nähdystä materiaalista.

”Lämmin hirsi saa sopivaa kontrastia ulkoverhouksen mustasta hiilikuoresta. Paljas massiivipuu jätettiin näkyviin rakennuksen sisäpuolelle. Hirren rakenteelliset ominaisuudet innoittivat meidät kehittämään katosmaiset ulokerakenteet, ja siten syntyi aivan omanlaisensa rakennus urbaaniin miljööseen”, Lukander toteaa.

Johtavia kotimaisia hirsitalotehtaita edustava HTT ry haluaa vuosittaisen kilpailun myötä nostaa esille suomalaisen hirsiarkkitehtuurin onnistuneita ratkaisuja. Voittajan valinnassa painotetaan materiaalin luontevaa käyttöä ja rakennuksen välittämää myönteistä kuvaa hirsirakentamisesta.

Puu herättää ihmisissä myönteisiä mielialoja

Hirsitaloteollisuuden järjestämässä seminaarissa puhunut Tampereen yliopiston dosentti Marjut Wallenius totesi, että terveys ja hyvinvointi rakentuvat vuorovaikutuksessa elinympäristömme kanssa. Pohjoisissa oloissamme elinympäristö koetaan pääasiassa sisätiloista, kuten asunnosta, käsin.

Walleniuksen mukaan terveyteen kuuluu kaikkien olemisen puolien, fyysisen, sosiaalisen ja psykologisen, hyvinvointi. 

”Tiedetään, että puulla rakennusmateriaalina on lukuisia hyviä fyysisiä ominaisuuksia, kuten kyky ylläpitää hyvää sisäilmaa. Lisäksi puu herättää ihmisissä myönteisiä mielialoja ja rauhoittaa elimistöä. Puurakentamisella on siten hyvät edellytykset luoda ihmiselle terveellisiä elinympäristöjä.”

Hirsitalot rakennusteollisuuden suurin vientituote

Hirsitaloteollisuus (HTT) ry:n hallituksen puheenjohtaja Esko Rintamäki sanoo, että toimialalla on monissa asioissa päästy eteenpäin, vaikka kasvulukuja ei juuri nyt voida esittää. Viimeisen toimialaraportin mukaan alan liikevaihdoksi ennustetaan 239 miljoonaa euroa, kun se viime vuonna oli 250 miljoonaa. Laskua on noin neljä prosenttia.

HTT ry:n 17 jäsentehdasta vievät vuosittain maailmalle erityyppisiä hirsitaloja noin 100 miljoonan euron arvosta. Hirsirakennukset ovatkin Suomessa suurin rakennusteollisuuden vientituote. 

”Hirren käyttö on lisääntynyt julkisissa rakennuksissa, mistä hyviä esimerkkejä ovat monet päiväkodit ja rakenteilla oleva Pudasjärven kouluhanke”, Rintamäki kertoo.

HTT haluaa Rintamäen mukaan kehittää rakentamisen ja suunnittelun laatua kaiken aikaa. Yhdistys on vastikään päivittänyt Hirsitalon suunnittelun perusteet -RT-kortin ja tuottanut hirsirakentamisen oppimateriaalin ammattikorkeakoulujen käyttöön.

HTT ry:n jäseniä ovat Artichouse, Euro Loghouses, Finnlamelli, Huvila Seppälä, Honkamajat, Honka (Honkarakenne), Honkatalot, Ikihirsi, Kontio, Kuusamo Hirsitalot, Mammuttikoti, Ollikaisen Hirsirakenne, Pellopuu, Pohjan Timber-Hirsi, Vaaran Aihkitalot, Vehasen Talot ja Ykköspuu. www.hirsikoti.fi

>Kuvateksti: Kahvila Birgitta Hernesaari on Vuoden Hirsirakennus 2014. Kahvilan suunnittelusta vastasi Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Talli Oy. Kuva:Tuomas Uusheimo.

 

Lisätietoja: HTT ry:n asiamies Seppo Romppainen, p. 044 341 3731, s-posti: info@hirsikoti.fi tai hallituksen puheenjohtaja Esko Rintamäki, p. 044 297 0487, s-posti: esko.rintamaki@finnlamelli.fi

Tiedustelut ja kuvapyynnöt: tiedottaja Pirjo Kuisma, p. 040 554 3587, pirjo.kuisma@figuuri.fi

 

Hirsitaloteollisuus ry (HTT) on luotettavien kotimaisten hirsitalotehtaiden yhteinen järjestö, johon kuuluu 17 merkittävää alan yritystä. Yhdistyksen eri kokoluokkaa edustavat jäsentehtaat suunnittelevat ja valmistavat yhdessä yli 80 % maassamme tuotetuista hirsitaloista ja vapaa-ajan hirsihuviloista, joista yli 40 % viedään eri puolille maailmaa. Yritysten yhteenlaskettu liikevaihto oli 245 milj. euroa vuonna 2013. HTT ry:n jäsenet sitoutuvat noudattamaan tuotannossaan laadukkaan ja ympäristöystävällisen rakentamisen määräyksiä sekä toimituksissaan yhteisesti hyväksyttyjä ehtoja. Yhdistyksen verkkosivuille on koottu tietoa mm. hirren ainutlaatuisista ominaisuuksista kodin terveellisenä ja kestävänä rakennusmateriaalina: www.hirsikoti.fi