Olet täällä

Jättitilaus ruotsalaiselle puukerrostalorakentajalle

Ruotsalainen puukerrostalojen valmistaja Lindbäcks Bygg on saanut toimintansa suurimman yksittäisen tilauksen. Yhtiö valmistaa ja toimittaa vuokra-asuntoja Ruotsin suurimmalle yksityiselle asuntoyhtiö Rikshemille yhteensä 2000 asuntoa seuraavan viiden vuoden aikana. Tilauksen arvo on noin kaksi miljardia kruunua eli runsaat 220 miljoonaa euroa. Tilausta voidaan kasvattaa vielä 500 asunnolla. Tilaus on suurin Ruotsin asuntomarkkinoilla vuosikausiin.

- Olemme tietysti yllättyneitä ja iloisia tilauksesta, sanoo toimitusjohtaja Stefan Lindbäck. Me arvioimme tilauksen vahvaksi tilaajan tahdonilmaisuksi myös uusiin tilauksiin tulevaisuudessa. Olemme nöyriä tämän tehtävän äärellä.

Lindbäcks Bygg on Ruotsin johtava puukerrostalojen tuottaja ja yhtiössä työskentelee 200 työntekijää, joista 140 tehtaalla. Yhtiössä arvioidaan suurtilauksen tuotannon hoituvan muun tilauskannan rinnalla. - Olemme tottuneet jatkuvaan kasvuun kun normaali kasvumme on ollut 15 prosenttia vuodessa. Emme tarvitse lisää työvoimaa, vaan hyödynnämme teollisen puurakentamisen teknistä osaamistamme ja tehokkuutta entistä paremmin, vahvistaa Lindbäck.

Asuntopula Ruotsin kasvun tulppana

- Asuntorakentaminen on ratkaisevaa Ruotsin kasvulle ja kilpailukyvylle, muistuttaa suurtilauksen tehneen yhtiön Rikshem-yhtiön toimitusjohtaja Jan-Erik Höjval. Haluamme olla asuntotuottajana luova uudistaja. Olen vakuuttunut, että voimme rakentaa hyvälaatuisia asuntoja, joissa ihmisillä on varaa asua.

Rikshemin varatoimitusjohtaja Ilija Batljan muistuttaa, että kahden miljardin kruunun investointi Norrlantiin näinä aikoina, kun ihmiset ovat huolissaan työpaikoista, osoittaa yhtiön luottamusta tulevaisuuteen. – Toivomme, että voimme jatkaa tätä tärkeää työtä rakentamalla lisää asuntoja ja ettei poliitikoilta tulee lisää veroja, jotka estävät asuntorakentamisen jatkamisen ja edellytykset uusien työpaikkojen luomiselle Ruotsissa, toivoo Batljan.

Höjvallin mielestä asuntopula painaa Ruotsin kilpailukykyä ja uhkaa kasvua. Kaupungistuminen Ruotsissa ei osoita hidastumisen merkkejä, vaan kaikki ennusteet osoittavat sen jatkuvan vahvasti. Viimeisen vuosikymmenen aikana, esimerkiksi Tukholman läänin väestö kasvoi noin 300 000 asukkaalla. Nuorten muutto kaupunkeihin työpaikkojen ja koulutuksen perässä on Ruotsissa nyt historiallisen suurta.

- Rikshem haluaa roolin uudisrakentamisessa "kansallisen yleisen edun" nimissä. Nyt tehty 2500 asunnon tilaus on suurin yksittäinen investointi vuokra-asuntomarkkinoille vuosikausiin, kuvailee Höjvall. Yhtiössä uskotaan monimuotoiseen asumiseen, mikä tarkoittaa asumisoikeus-, vuokra- ja opiskelija-asuntojen rakentamista. Vuokra-asuntojen riittävä turvaaminen tulee olemaan tärkeä edellytys Ruotsin kasvun ja kehityksen turvaamiselle.

Rikshem-yhtiöllä on omistuksessa eri puolilla Ruotsia lähes 20 tuhatta asuntoa, joiden arvo on yli 20 miljardia euroa. Yhtiön omistavat eläkerahasto Fjärde AP Fonden ja pääomasijoitusyhtiö AMF.

 

Markku Laukkanen

Lisätietoja:

Stefan Lindbäck, toimitusjohtaja, stefan.lindback@lindbacks.se
Jan-Erik Höjvall, toimitusjohtaja, Rikshem, jan-erik.hojvall@rikshem.se
Ilija Batljan, varatoimitusjohtaja, Rikshem, Ilija.batljan@rikshem.se
Anya Alenberg, tiedottaja, Rikshem, anya.alenberg@rikshem.se

PS. Miten ruotsalaiset sen tekevät, lue Puuinfon opintomatkaraportti Industriellt producerade flerbostadshus och broar i trä