Olet täällä

Honkarakenne näyttää suuntaa terveelliselle julkiselle rakentamiselle toimittamalla 34 hirsipäiväkotia Suomeen

Honkarakenne Oyj yhteistyöverkostoineen toimittaa vuoden 2020 loppuun mennessä yhteensä 34 hirsipäiväkotia eri puolille Suomea. Hirsirakenteiset päiväkodit ovat vastaus voimakkaasti kasvavaan kysyntään saada lapsille sisäilmaltaan puhtaita päivähoitotiloja. Honkarakenteen osuus päiväkotitoimituksista on arvonlisävero mukaan luettuna yhteensä noin 6,9 miljoonaa euroa.

Päiväkotien toimitus käynnistyy jo vuonna 2017, jonka aikana tavoitteena on aloittaa 5–7 päiväkodin rakentaminen. Päiväkotien kvr-urakoinnista vastaa Mediset Hoivarakentajat Oy ja päiväkotioperaattorina kaikissa hirsipäiväkodeissa toimii Pilke päiväkodit Oy. Osapuolten välinen yhteistyö alkoi Auraan rakennettavan päiväkodin toteutuksesta, joka vakuutti osapuolet sopimaan laajemmasta yhteistyökokonaisuudesta. Seuraava hirsipäiväkoti tulee Vantaalle ja useiden paikkakuntien kanssa neuvotellaan parhaillaan päiväkodin rakentamisesta.

Honkarakenne Oyj on halunnut näyttää suuntaa terveelliselle rakentamiselle ja luoda ratkaisuja lisääntyviin sisäilma- ja homeongelmiin. Yhtiö julkisti VTT:n sertifioiman ja Allergia- ja astmaliiton kanssa yhteistyössä toteutetun Terve Talo -konseptin vuonna 2014. Tätä osaamista Honkarakenne tuo nyt myös julkiseen rakentamiseen.

”Tämä suomalaisen osaamisverkoston taidonnäyte on hieno osoitus kotimaisesta osaamisesta. Meillä on erityinen ilo olla parantamassa lasten päivähoidon laatua Suomen 100-vuotisjuhlavuonna. Olemme toimittaneet vuosien saatossa ulkomaille suuren määrän erilaisia julkisia rakennuksia: päiväkoteja, kouluja, kirkkoja ja jopa sairaaloita. On tavattoman hienoa, että saamme olla kehittämässä myös kotimaista terveellistä julkista rakentamista”, kertoo Honkarakenteen toimitusjohtaja Marko Saarelainen.

Honkarakenteen painumaton hirsi tuo etuja julkiseen rakentamiseen

Nykyaikainen hirsirakennus voi olla arkkitehtuuriltaan moderni ja kooltaan suuri. Honkarakenteen kehittämä painumaton hirsi mahdollistaa eri materiaalien yhdistelyn massiivipuurunkoon sekä modernit detaljit ja listoitukset. Rakentaminen ja talotekniikan asennustyöt sujuvat jouhevammin, kun rakenteiden painumiin ei tarvitse varautua. Painumattomaan rakenteeseen voidaan yhdistää myös kaupunkirakentamiseen soveltuva nollanurkka, jossa lohenpyrstöliitos on suojassa hirsirakenteen sisällä eikä perinteisiä ristinurkkia tarvita. Kaikki yhteistyöverkoston hirsipäiväkodit valmistetaan painumattomasta hirrestä ja nollanurkkaratkaisulla.

”Painumaton hirsi on ylivertainen rakennusmateriaali. Kehikon tiiviys, helppo ja nopea asennus sekä huoltovapaus ovat merkittäviä etuja julkisessa rakentamisessa. Painumaton hirsi yhdistettynä nollanurkkatekniikkaan on esteettisesti kaunis ja soveltuu erittäin hyvin myös urbaaniin ympäristöön. Honkarakenteella on jo 15 vuoden kokemus painumattomasta hirrestä, joten rakenne on VTT:n testien lisäksi osoittanut vahvuutensa myös käytännössä”, toteaa Mediset Hoivarakentajat Oy:n toimitusjohtaja Juha Marttala.

Hirsipäiväkoti on satsaus lasten ja työntekijöiden hyvinvointiin

Pilke päiväkodit ihastuivat hirteen rakennusmateriaalina tutustumiskäynnin yhteydessä. Oulussa sijaitsevan, Honkarakenteen toimittaman päiväkodin raikas sisäilma, hyvä akustiikka sekä massiivipuun tuoma levollinen ja rauhallinen tunnelma tekivät vaikutuksen päiväkotioperaattoriin.

”Pilke päiväkotien tavoitteena on huomioida rakentamisessa kestävän kehityksen periaatteita. Pyrimme esimerkiksi käyttämään maalämpöä ja led-valaistusta päiväkodeissamme. Ekologinen hirsirakentaminen sopii meidän arvomaailmaamme loistavasti. Terveellinen ja aistiystävällinen ympäristö lisää niin lasten kuin kasvattajienkin hyvinvointia päivän aikana”, kertoo Pilke päiväkodit Oy:n toimitusjohtaja Minna Martikainen.