Olet täällä

Hirsitalojen markkinaosuus tasaisessa kasvussa

Suomalaiset valitsevat yhä useammin hirren myös kaupunkialueelle rakennettavan talon runkomateriaaliksi. Ympäristömyönteisyydestään ja terveellisyydestään tunnettujen hirsirunkoisten omakotitalojen markkinaosuus onkin viime vuosina kasvanut tasaisesti.

 

Asia selviää Rakennustutkimus RTS Oy:n tuoreimmasta Suomirakentaa-katsauksesta, jonka mukaan teollisen hirren osuus omakotitaloista oli 12 prosenttia vuonna 2011, 13 prosenttia vuonna 2012 ja 14 prosenttia vuonna 2013. Tänä vuonna hirren osuuden uskotaan nousevan 15 prosenttiin uusissa omakotitaloissa.

Johtavia kotimaisia hirsitalotehtaita edustavan Hirsitaloteollisuus (HTT) ry:n viestintäryhmän puheenjohtaja, Mammuttikodin Jari Koponen kertoo, että hirsitalovalmistajat ovat kehittäneet sekä valmistusteknologiaansa että talojen arkkitehtuuria kaupunkien kaava-alueille soveltuvaksi.

”Hirsitalojen menestys viime vuosien asuntomessujen yleisöäänestyksissä osoittaa, että modernit ja viihtyisät hirsiomakotitalot ovat myös suuren yleisön mieleen. Voidaankin sanoa, että hirsi on tullut kaupunkeihin jäädäkseen”, Koponen toteaa.

Myös pienrakentaminen on RTS:n katsauksen mukaan kääntymässä kasvu-uralle. HTT ry:n jäsenyrityksiltä tiedustellaan aikaisempaa enemmän pieniä piharakennuksia, kesäkeittiöitä, grillikatoksia ja saunoja, joiden kysyntä osoittaa noin kahdeksan prosentin kasvua.

”Erillisiä pihasaunoja halutaan jälleen rakentaa omakotitalojen puutarhoihin. Modernista teollisesta hirrestä valmistetut saunat sekä tyylikkäät vierasmajat ja grillikatokset soveltuvat arkkitehtuurinsa puolesta hyvin myös taajamiin”, Timber-Hirsi Oy:n myyntipäällikkö Tuomo Ponto kertoo.

 

Hirren suosio loma-asunnoissa jatkuu

Uusimpien RTS:n tilastojen mukaan mökkeilyn suosio on laskenut parissa vuodessa 20 prosenttia. Yhtenä laskun syynä pidetään ulkomaan matkailun lisääntymistä. Loma-asuntojen rakentamisen kohdalla lasku vaikuttaisi nyt tasaantuneen. Viime vuonna rakennettiin 4200 uutta mökkiä ja määrän uskotaan pysyvän tänäkin vuonna 4000 mökin tasolla.

Mökkeilyn talousvaikutus on Suomessa edelleen merkittävä, arvoltaan 7,4 miljardia euroa, ja ala työllistää muun muassa päivittäistavarakaupan ja rakentamisten kautta 84 000 henkilöä.

Uusien loma-asuntojen rakennusmateriaalina hirsi on ylivoimaisesti suosituin. Hirsitaloteollisuus HTT ry:n jäsenyrityksille on avautunut viime vuosina kasvumahdollisuuksia myös projektirakentamisessa.

Tuorein esimerkki merkittävästä julkisesta hirsirakennuksesta löytyy Pudasjärveltä, jossa on vastikään käynnistetty hirsirunkoisen, yli 10 000 m2 laajuisen koulukeskuksen rakentaminen.

”Rakennuksen terveellinen sisäilma ja rakenteen kosteustekninen turvallisuus sekä hirren elinkaarenaikainen pieni hiilijalanjälki houkuttelevat rakennuttajia valitsemaan hirren koulujen, päiväkotien, senioritalojen ja erilaisten liikerakennusten kuten hotellien runkomateriaaliksi”, HTT ry:n asiamies Seppo Romppainen kertoo.

Hirsi esillä kesän asuntomessuilla

Jyväskylän asuntomessuilla esitellään viisi HTT ry:n jäsenyrityksen valmistamaa hirsirunkoista modernia omakotitaloa, joissa on kiinnitetty erityistä huomiota energiatehokkuuteen sekä tiiviisiin ja tyylikkäisiin nurkkaratkaisuihin.

Kalajoen loma-asuntomessujen hirsikohteissa nähdään puolestaan sekä moderneja että perinteisiä ympärivuotiseen käyttöön suunniteltuja lomakoteja.

Myös osa messutalojen rakennuttajista on valinnut hirren sen allergiaystävällisyyden ja kosteusteknisen turvallisuuden vuoksi. Hirsitalojen tiedetään kokemusperäisesti soveltuvan hyvin esimerkiksi astmaatikoille, sillä hirrellä on kyky tasata sisäilman kosteusvaihteluja ja pitää hengitysilma terveyden kannalta optimaalisella tasolla.

HTT ry:n jäseniä ovat Artichouse, Euro Loghouses, Finnlamelli, Huvila Seppälä, Honkamajat, Honka (Honkarakenne), Honkatalot, Ikihirsi, Kontio, Kuusamo Hirsitalot, Mammuttikoti, Ollikaisen Hirsirakenne, Pellopuu, Pohjan Timber-Hirsi, Vaaran Aihkitalot, Vehasen Talot ja Ykköspuu. www.hirsikoti.fi

Lisätietoja: HTT ry:n asiamies Seppo Romppainen, p. 044 341 3731, s-posti: info@hirsikoti.fi tai hallituksen puheenjohtaja Esko Rintamäki, p. 044 297 0487, s-posti: esko.rintamaki@finnlamelli.fi

Tiedustelut ja kuvapyynnöt: tiedottaja Pirjo Kuisma, p. 040 554 3587, pirjo.kuisma@figuuri.fi

Hirsitaloteollisuus ry (HTT) on luotettavien kotimaisten hirsitalotehtaiden yhteinen järjestö, johon kuuluu 17 merkittävää alan yritystä. Yhdistyksen eri kokoluokkaa edustavat jäsentehtaat suunnittelevat ja valmistavat yhdessä yli 80 % maassamme tuotetuista hirsitaloista ja vapaa-ajan hirsihuviloista, joista yli 40 % viedään eri puolille maailmaa. Yritysten yhteenlaskettu liikevaihto oli 245 milj. euroa vuonna 2013. HTT ry:n jäsenet sitoutuvat noudattamaan tuotannossaan laadukkaan ja ympäristöystävällisen rakentamisen määräyksiä sekä toimituksissaan yhteisesti hyväksyttyjä ehtoja. Yhdistyksen verkkosivuille on koottu tietoa mm. hirren ainutlaatuisista ominaisuuksista kodin terveellisenä ja kestävänä rakennusmateriaalina: www.hirsikoti.fi