Olet täällä

Helsinki-Vantaan länsisiivessä suomalainen koivu sai uuden ilmeen

Helsinki-Vantaan lentokentän länsisiipi on avautunut matkustajille. Metsäteemaisen terminaalin sisustuksessa on käytetty suomalaisesta puusta valmistettuja koivupaneeleja, joiden kuviointi on tehty ainutlaatuisella tavalla.

Lentoasemien välinen kilpailu kiihtyy jatkuvasti, ja useilla eurooppalaisilla kentillä on käynnissä mittavia kehitystoimia. Myös Helsinki-Vantaan lentokentällä on meneillään vaihtoliikennettä kehittävä hanke, jonka avulla pyritään vastaamaan Aasian ja Euroopan välisen liikenteen ennustettuun kasvuun. Yksi osa hanketta on vasta avattu länsisiipi.

Lentokenttien välisessä kilpailussa merkitseviä tekijöitä ovat liikenteen sujuvuus, palvelujen houkuttelevuus sekä lyhyet vaihtoajat, mutta erottuvuutta voidaan hakea myös asiakaskokemuksella. Uudenkarheassa länsisiivessä matkustajien viihtyvyyteen on panostettu muun muassa sisätilan ratkaisuiden avulla. Läpileikkaavana teemana on suomalainen luonto, joka näkyy ja kuuluu: terminaalin 75 metrinen näyttö esittelee Suomen neljää vuodenaikaa ja kokemus täydentyy muun muassa äänitriggereillä kuten lumen narskunnalla. Audiovisuaalista kokonaisuutta pehmennetään puuelementeillä.

Länsisiivessä käytetty koivuvaneri tekee lentokentästä persoonallisen. Se luo tilaan ainutlaatuisen tunnelman ja parantaa akustiikkaa, kertoo länsisiipeen koivupaneelit toimittaneen Koskisen sisustustuotteiden projektipäällikkö Tatiana Meyer.

Sen lisäksi, että Suomen luonto haluttiin tuoda kentällä esiin monella eri tavalla, vaakakupissa painoi myös vastuullinen toiminta. Näin ollen suomalainen, sertifioiduista metsistä hankittu, puu oli luonnollinen materiaalivalinta.

Puu on suomalaisten perusmateriaali. Länsiterminaalissa päädyttiin käyttämään läpivärjättyä koivuviilua, joka edustaa suomalaista koivua uudella ilmeellä, kertoo terminaalin sisäpuolen materiaaleista vastannut PES-Arkkitehdit Oy:n Kai Lindvall.

Terminaalin koivuvanereita koristavat palkitun luontovalokuvaaja Lassi Rautiaisen ottamat kuvat.

Tavallisesti puulevyjen kuvitus tehdään painamalla, mutta länsisiiven paneeleissa se on työstetty suoraan levyille Rautiaisen valokuvien pohjalta. Uudenlainen puun kuvittamisen tekniikka vaati taakseen useita kokeiluita, joissa testattiin muun muassa porauksen syvyyttä sekä intensiteettiä.

Mustassa levyssä kuvan ja värjätyn puun kontrasti on vahva, kun taas vaaleassa efekti saadaan aikaiseksi varjon ja liimasauman avulla, Lindvall kertoo.                

Suomalainen koivuviilu on laadukas ja vahva materiaali, joka taipuu moneen. Koskisen Meyerin mukaan koivu sopii hyvin skandinaaviseen sisustukseen ja siitä valmistetun viilun etuja ovat mukautuvuus ja personoitavuus:

Näissä levyissä on valtavasti potentiaalia. Uskon, että Helsinki-Vantaan länsisiipi on vasta alkua. Tulevaisuudessa näitä tullaan näkemään myös ravintoloissa, kouluissa, kauppakeskuksissa, missä vain!

Lisätietoja:
Tatiana Meyer
Koskisen Oy, sisustustuotteiden projektipäällikkö
tatiana.meyer@koskisen.com, puh 040 621 2200

Kuvat: Kari Palsila