Olet täällä

Asumisoikeusasuntojen kysyntä ylittää tarjonnan

Vantaan asuntomessuille valmistuvan PuuMera-puukerrostalon toinen rakennuttaja, TA-Asumisoikeus Oy, haluaa uusissa kohteissaan pilotoida erityyppisiä rakennuksen energiatehokkuutta ja ympäristöystävällisyyttä lisääviä ratkaisuja. Myös kotien ostajat arvostavat uusiutuvien energialähteiden hyödyntämistä. Lönnroth uskoo, että puu materiaalina kiinnostaa tulevia asukkaita.

”Lämminhenkinen puu tuo taloihin kodikkuutta ja lisää asumisviihtyvyyttä. Kivistö on lisäksi sijainniltaan erityinen uuden kehäradan ja hyvien liikenneyhteyksien vuoksi. Monipuolisen huoneisto-ohjelma lisää kohteen vetovoimaisuutta.”

Aurinkoenergiaa hyödyntävä puurunkoinen passiivitalo, jonka hiilijalanjälki on alle puolet keskimääräisestä tasosta, herätti heti yhtiön kiinnostuksen lähteä hankkeeseen mukaan. Yhtiölle valmistuu PuuMeraan 79 asumisoikeusasuntoa, joiden keskipinta-ala on noin 60 neliötä.

”Asumisoikeusasuntoja kaivattaisiin etenkin kasvukeskuksiin ja kehittyviin kuntiin lisää, sillä tällä hetkellä niiden kysyntä ylittää selvästi tarjonnan. Kaikki kohteemme menevät hyvin kaupaksi”, Mikael Lönnroth kertoo.

TA-Asumisoikeus Oy:llä olisi Lönnrothin mukaan kapasiteettia rakentaa enemmänkin asumisoikeuskohteita, mutta tähän tarkoitukseen sopivia ARA-hintaisia kaavoitettuja tontteja ei ole tarjolla riittävästi.

”Asumisoikeusasunto sijoittuu sopivasti vuokra-asunnon ja omistusasunnon välimaastoon. Vaihtoehto kiinnostaa selvästi yhä useampia kuluttajia”, Lönnroth sanoo.

”Uskomme, että puukerrostalorakentamisen suunnitteluratkaisuja ja rakentamistapaa on kehitetty Raisioon toteuttamamme ensimmäisen puukerrostalokohteemme jälkeen. Tämä PuuMera-puukerrostalohanke sopii hyvin muiden pilottihankkeidemme joukkoon”, projektipäällikkö Mikael Lönnroth TA-Asumisoikeus Oy:sta toteaa.

TA-yhtiöillä on tällä hetkellä omistuksessaan noin 13 000 asuntoa ja rakenteilla reilut 1800 asuntoa eri puolilla maata.

Urbaania arkkitehtuuria

Keskeiselle paikalle Vantaan Kivistöön nouseva Euroopan suurin puukerrostalo noudattaa arkkitehtuuriltaan kaupunkimaiseen miljööseen tarkoitettua urbaania linjaa.

PuuMeran suunnittelusta vastaava arkkitehti Mika Ukkonen Vuorelma Arkkitehdit Oy:sta kertoo Kivistöön valmistuvan puukerrostalokorttelin muotokielen syntyneen kaavamääräysten reunaehtojen pohjalta.

”Kahdesta tontista muodostuva kortteli luo intensiivistä kaupunkitilaa, jossa rakennukset ovat kiinni kadussa. Bussipysäkki sijaitsee keskellä korttelia Lipputien puolella ja siltä puolelta on käynti suoraan pihakannelle. Luonto tulee kuitenkin lähelle, sillä julkisivuihin tehtyjen aukotusten ansiosta suojaisalta sisäpihalta avautuu näkymiä läheiseen puistoon”, Mika Ukkonen kuvailee.

Sisäpihan puolelta talojen julkisivut ovat rauhallisen valkoisia. Kadun puolelta puujulkisivuihin tuodaan puulle luontevia sävyjä kuten okraa ja punamultaa. Kattomuotoa hallitsee yhteen suuntaan kallistuva lape, jonka alle korkeimpaan osaan on sijoitettu kattokerroksen saunatiloja.

Parvekkeilla on matalaenergia-konseptin mukaisessa puukerrostalossa tärkeä tehtävä suojata huoneistoja liialta auringolta. Kaava edellyttää Kivistön alueella, että tekniset laitteet tulee integroida luontevasti rakennuksen arkkitehtuuriin. Tämä tarjosi Mika Ukkosen mukaan ideoita myös parvekkeiden suunnittelun pohjaksi.

”Parvekkeiden kolmella erilaisella ratkaisulla saadaan luotua muuten yhtenäiseen kokonaisuuteen mielenkiintoisia yksityiskohtia. Yksi parveketyypeistä oli käytössä jo Vierumäelle valmistuneessa PuuMerassa, ja sitä jatkojalostettiin edelleen tähän kohteeseen. Kaksi muuta variaatiota on kehitetty erityisesti Kivistöön”, Ukkonen kertoo.

Arkkitehdin suunnittelutyötä määrittää puukerrostalon rakennejärjestelmä ja sen mitoitukset, jotka poikkeavat betonirakennusten mittamaailmasta. Kivistössä erikoisratkaisuna on lisäksi puukorttelin alla sijaitseva betoninen autohallikerros, jonka kannen päällä koko rakennusmassa lepää.

Lisätiedot:

TA-Asumisoikeus Oy, projektipäällikkö Mikael Lönnroth, puh. 045 773 3857, mikael.lonnroth@ta.fi
Vuorelma Arkkitehdit Oy, arkkitehti Mika Ukkonen, puh. 050 441 0910, mika.ukkonen@arkki.com
PuuMera / Rakennusliike Reponen Oy, toimitusjohtaja Mika Airaksela, puh. 0500 703 113, mika.airaksela@rklreponen.com

Seuraa kohteen valmistumista: www.puumera.fi