Olet täällä

Ulkoportaat

Perusohje ulkoportaiden rakentamiseen

Porras on ajaton, kaunis mutta haastava tuote. Se valmistetaan aina käyttäjäänsä varten. Suunnittelussa on huomioitava portaan käyttötarkoitus. Portaan valmistuksessa tulee noudattaa rakentamismääräyskokoelman ohjeistuksia ja määräyksiä. Noudattamalla annettuja määräyksiä ja hyväksi havaittuja toimintatapoja, valmistetaan turvallinen ja kestävä kokonaisuus.

Varmistaaksesi edellä olevien haaasteiden täyttymisen porrashankkeessa, portaalle tulee varata riittävästi tilaa jo suunnitteluvaiheessa. Ulkoportaiden rakenne tulee muotoilla niin, etteivät vesi ja kosteus pääse kerääntymään väleihin ja vesi valuu helposti pois.

Ennen perustusten tekoa kannattaa selvittää rakennuspaikan routasyvyys. Routasyvyydestä maakunnittain löytyy lisää tietoa Ympäristöhallinnon verkkopalvelusta.

Ulkoportaiden rakennusohjeen löydät sivun oikeasta laidasta.

Materiaalin valinta

Ulkoportaiden rakentamisessa suositellaan käytettäväksi painekyllästettyä  ja/tai lämpökäsiteltyä puutavaraa, jotka antavat tavallista puutavaraa pitkäaikaisemman suojan säätilan vaihteluja ja lahoa vastaan. Painekyllästettyä ja lämpökäsiteltyä puutavaraa kannattaa käyttää, kun kohde on jatkuvasti alttiina säärasituksille.

Suoraan maakosketukseen soveltuu parhaiten A-luokan painekyllästetty puutavara. Portaiden rakenteissa voi painekyllästettyä ja lämpökäsiteltyä puuta yhdistää keskenään.

Ulkoportaisiin kannattaa käyttää höyläämätöntä puutavaraa, sillä se vähentää pintojen liukkautta. 

Käytä vain ruostumattomasta teräksestä valmistettuja kiinnikkeitä. 

Pintakäsittely

Puuportaiden pintakäsittelyyn soveltuvat puuöljyt, kuultavat ja peittävät puunsuojat sekä ulkokäyttöön tarkoitetut maalit. Homekasvu voidaan ehkäistä käsittelemällä pinta homeenestoaineella. Ilman, maalin ja maalattavan pinnan tulee olla vähintään + 5 °C ja ilman suhteellisen kosteuden on oltava alle 80 % pintakäsittelyn ja kuivumisen aikana. Pintakäsittelyaine tulee valita käyttökohteen mukaan. Lue pintakäsittelyainevalmistajan ohjeet ennen käsittelyä.

Painekyllästetyn puun pintakäsittelyssä on kiinnitettävä huomiota siihen, että käsiteltävä puu on riittävän kuivaa. Keväällä rakennettu ulkoporras on riittävän kuiva pintakäsiteltäväksi loppukesällä. Jos rakennustyö ajoittuu kesään tai syksyyn, kannattaa pintakäsittely tehdä vasta seuraavana kesänä. Lämpökäsitelty puupinta suositellaan pintakäsiteltäväksi heti jo asennuksen yhteydessä. 

Pintakäsittelyssä tulee kiinnittää erityistä huomiota katkaisupintojen käsittelyyn, koska puu imee kosteutta luontaisesti eniten kappaleen päistä pituussuunnassa. Jos tuotteet käsitellään ennen asennusta, on kiinnityskohdat suojattava erikseen pintakäsittelyaineella asennuksen jälkeen.

Katso Svenskt Trän julkaisema video aiheesta. (Puuinfon suomenkieliset oppaat pohjautuvat ruotsalaisen sisarorganisaation aineistoihin).