Olet täällä

Pergola

Pergola voi olla romanttinen tai suoraviivainen, jämerä tai ilmava. Suomen ilmastossa pergolassa kannattaa harkita ainakin yhtä tuulelta ja sateelta suojaava seinää. Pergolan voi rakentaa talon yhteyteen tai kauemmaksi keittiöpuutarhan kylkeen. Kestopuu ja lämpökäsitelty puu ovat parhaimmat ja kestävimmät materiaalivaihtoehdot pergolan rakentamiseen. Pergolan rakentaminen ei yleensä edellytä rakennuslupaa, mutta ennen rakentamista asiaa kannattaa tarkistaa kotikunnan rakennustarkastajalta. Muita huomioitavia asioita ovat sijainti tontilla, ilmansuunta, naapureiden huomioiminen ja käyttötarkoitus.

Ennen perustusten tekoa kannattaa selvittää rakennuspaikan routasyvyys. Routasyvyydestä maakunnittain löytyy lisää tietoa Ympäristöhallinnon verkkopalvelusta.

Tältä sivulta löydät perusohjeet pergolan rakentamiseen, tietoa eri materiaalivaihtoehdoista, pintakäsittelystä ja kiinnikkeistä. Pergolan rakentaminen ei yleensä edellytä rakennuslupaa, mutta ennen rakentamista asia kannattaa tarkistaa kotikunnan rakennustarkastajalta.