Olet täällä

Laituri

Ohjeet laiturin rakentamiseen

Suomen oloissa laituriin kohdistuu paljon rasitusta. Paksu jääpeite, vedenkorkeuden vaihtelu ja vedenalainen eliöstö tuhoavat vedenalaisia puurakenteita. Laiturin pitkäikäisyyden varmistamiseksi on tärkeää valita sijoituspaikkaan sopiva, vakaa laiturirakenne sekä laadukkaat rakennusmateriaalit. Laiturinrakentamiseen liittyy aina kuluja ja runsaasti työtä, ja siksi kannattaakin miettiä, voitaisiinko yhdistää useamman ihmiset voimat ja rakentaa yhteinen laituri. Laiturirakentamiseen ja rantojensuojeluun liittyvistä asioista ja luvista saat tietoa kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselta.

Useimmille mökeille rakennetaan laituri, josta pääsee uimaan. Siellä oleskellaan ja viihdytään sekä kiinnitetään usein myös vene. Laiturille kannattaa valita sellainen paikka, että laituri sopeutuu rantaviivaan. Laiturin koko ja rakennustapa valitaan laiturin käyttötarkoituksen mukaan. Rakennustapaan vaikuttavat myös rantaviivan muoto ja pituus, pohjanolosuhteet, veden syvyys, paikan tuulisuus, veden virtaus sekä rannan jyrkkyys.

Laitureita on kahta tyyppiä: kiinteitä ja kelluvia. Pienet laiturit voidaan suunnitella laiturin rakennusohjeiden avulla, mutta isomman laiturin suunnittelu kannattaa jättää rakennusalan ammattilaiset tehtäväksi.

Merenrantalaitureiden tulee pääsääntöisesti olla tukevampia kuin saariston suojapaikkoihin tai järvi-suomeen rakennettavat. Kunnollinen laituri lisää rannan käyttökelpoisuutta ja mökkiasumisen viihtyisyyttä. Tältä sivulta löydät ohjeet eri laiturityypin suunnitteluun ja rakentamiseen.

Materiaalin valinta

Maalle, veteen tai veden pinnan lähelle rakennettaviin osiin on hyvä käyttää painekyllästettyä puuta (luokka-A). Painekyllästettyä tukkipuuta käyttämällä voidaan saavuttaa veteen sijoitettavien puurakenteiden enimmäiskestävyys. Myös laadukkaat kiinnikkeet ovat tärkeät: ruostumaton teräs on varmin vaihtoehto.

Pintakäsittely

Pintakäsittely esim. alkyyliöljymaalilla tai värittömällä puunsuojaöljyllä suojaa puuosien pintaa ja vähentävät pienten halkeamien syntymistä. Huolehdi erityisesti katkaisupintojen käsittelystä: ne tulee sivellä maalilla tai syvälle tunkeutuvalla pohjustusöljyllä.

Linkkejä

Tutustu myös Kestopuuteollisuus ry:n verkkosivuilta löytyviin laiturin rakentamisvinkkeihin:

Katso myös Svenskt Trän julkaisema video aiheesta. (Puuinfon suomenkieliset oppaat pohjautuvat ruotsalaisen sisarorganisaation aineistoihin).