Olet täällä

Laituri

Useimmille mökeille rakennetaan laituri, josta pääsee uimaan. Siellä oleskellaan ja viihdytään sekä kiinnitetään usein myös vene. Laiturille kannattaa valita sellainen paikka, että laituri sopeutuu rantaviivaan. Laiturin koko ja rakennustapa valitaan laiturin käyttötarkoituksen mukaan. Rakennustapaan vaikuttavat myös rantaviivan muoto ja pituus, pohjanolosuhteet, veden syvyys, paikan tuulisuus, veden virtaus sekä rannan jyrkkyys.

Laitureita on kahta tyyppiä: kiinteitä ja kelluvia. Pienet laiturit voidaan suunnitella laiturin rakennusohjeiden avulla, mutta isomman laiturin suunnittelu kannattaa jättää rakennusalan ammattilaiset tehtäväksi.

Merenrantalaitureiden tulee pääsääntöisesti olla tukevampia kuin saariston suojapaikkoihin tai järvi-suomeen rakennettavat. Kunnollinen laituri lisää rannan käyttökelpoisuutta ja mökkiasumisen viihtyisyyttä. Tältä sivulta löydät ohjeet eri laiturityypin suunnitteluun ja rakentamiseen.

Katso Svenskt Trän julkaisema video aiheesta. (Puuinfon suomenkieliset oppaat pohjautuvat ruotsalaisen sisarorganisaation aineistoihin).