Olet täällä

RunkoPES 2.0

RunkoPES-aineisto perustuu Finnish Wood Researchin teollisen puuelementtirakentamisen tutkimusohjelmaan (TEPUTU). Aineisto on laadittu vuoden 2013 määräysten mukaisesti.

Hyödynnettävissä olevan aineiston, esim. dwg-tiedostojen, muokkaamisesta vastaa aina niiden käyttäjä.

RunkoPES on avoin puuelementtistandardi, joka määritelmillään vakioi puuelementtirakentamista asuntotuotannossa. Se soveltuu käytettäväksi pientaloista kerrostaloihin voimassa olevien rakentamismääräysten mukaisesti.
 
RunkoPES on kohdistettu ensisijaisesti suurelementteihin, mutta sen määritelmiä voidaan soveltaa myös ei-kantavissa rakenteissa ja tilaelementeissä.
 
Tässä aineistossa esitetään RunkoPES:in periaatteet sekä esimerkkejä rakennetyypeistä ja liittymädetaljeista. Esitetyt rakenneratkaisut ovat periaatteellisia, joiden perusteella eri yritykset voivat kehittää järjestelmään omia yksityiskohtaisia ratkaisuja näin halutessaan. Kantavien rakenteiden ja liitosten mitoitus sekä rakenteiden palo-, ääni- ja kosteustekniset tarkastelut tehdään aina tapauskohtaisesti.
 
Tilaa Uutiskirje niin saat ajankohtaiset uutiset suoraan sähköpostiisi.

RunkoPES 2.0

RunkoPES on avoin puuelementtistandardi, joka määritelmillään vakioi puuelementtirakentamista asuntotuotannossa. RunkoPES 2.0 käsittää alla olevat 12 osaa.

Mallikerrostalo

Mallikerrostalon tarkoituksena on ohjeistaa puukerrostalon suunnittelua esittämällä optimaalisia mitoitusratkaisuja sekä taloteknisiä ratkaisuja, ottamatta kantaa arkkitehtuuriin. Mallikerrostalo käsittää alla olevat mallisuunnitelmat.

Rakennuslupapiirustukset (iso tiedosto 15,6 Mt)

LVI-suunnitelmat

LVI-suunnitelmien yhteensovitus

LVI-tekniset läpiviennit

Rakenneobjektikirjasto ArchiCAD- ja Revit-ohjelmiin

Rakenneobjektikirjaston tarkoituksena on tarjota työkalu arkkitehtisuunnitteluun. Tämä rakenneobjektikirjasto sisältää RunkoPES 2.0 osan 11 rakennetyypit.

Rakennetyypit ja –detaljit DWG-tiedostoina


Pyydämme huomioimaan aina julkaisun ajankohdan ja tarkistamaan kulloinkin voimassa olevat ajantasaiset rakentamisen määräykset, asetukset ja ohjeet. Ajantasaiset määräykset löytyvät muun muassa Ympäristöministeriön sivuilta.