Olet täällä

Sodankylän vanhan raviradan alue

Sodankylän kunta on toteuttanut ensimmäiset kaksi korttelia viiden korttelin laajuisesta, noin 12 000 k-m2:n suuruisesta pienkerrostaloalueesta lähellä keskustaa sijaitsevan vanhan raviradan alueella. Hankkeeseen liittyneen TEKES-tutkimuksen mukaan kokonaan puiset pienkerrostalot on pystytty rakentamaan edullisempaan hintaan kuin vastaavat betonirunkoiset pienkerrostalot samalla kun puukerrostalojen työllistämisvaikutus on ollut betonirakentamista suurempi.

Alueen 1. rakennusvaihe on valmistunut syksyllä 1997. Hankkeen 2. rakennusvaihe (suunnittelu: Arkkitehtitoimisto Jouni Koiso-Kanttila Oy) sisältää kuusi kaksikerroksista luhtikäytävätyyppistä pienkerrostaloa, joista kolme on tehty puurunkoisena platform-tekniikalla ja kolme betonirunkoisena. Kaikki rakennukset ovat puujulkisivuisia.

2. vaiheessa on testattu ratkaisua, jossa asunnoissa ei ole huoneistokohtaisia saunoja, vaan sauna- ja pesulatilat ovat yhteistiloina luhtikäytävien varrella. Talot muodostavat suljetun korttelirakenteen, jossa korttelin kulmat on suojattu kulmataloin. Kaikkiin asuntoihin kuljetaan pihapiiristä. Korttelin sisälle on luotu vaihtelevia tiloja, kapeita rakennusvälejä ja väljiä suojaisia oleskelutiloja. Raviradan alueelle on suunniteltu puisten pienkerrostalojen lisäksi noin 7 000 k-m2 puisia rivi- ja pientaloja.

Valtion asuntorahasto on palkinnut alueen 2. rakennusvaiheen mallikkaana asuinympäristönä.

Kohde on esitelty kirjassa Moderni puukaupunki - puu ja arkkitehtuuri.