Olet täällä

Modernit puukaupungit

Moderni puukaupunki -hanke (1997 – 2013) on Oulun yliopiston arkkitehtuurin osaston Puustudion käynnistämä valtakunnallinen sateenvarjoprojekti, jonka tehtävänä on saada aikaan puurakentamisen avulla asukaslähtöisiä, viihtyisiä ja esimerkillisiä asuinmiljöitä ja muita puurakentamisen esimerkkikohteita eri puolille Suomea. Hankkeessa puumiljöörakentamisen lisäksi pääteemoja ovat puujärjestelmärakentamisen kehittäminen, puun käytön edistäminen piha- ja ympäristörakentamisessa ja sisustamisessa sekä puurakentamisen myönteisten ympäristöarvojen esilletuominen. Hanketta hallinnoi vuoden 2010 alusta alkaen Puuinfo Oy.

Valmiit ja tulevat Moderni puukaupunki -puutalomiljöökohteet
Suomeen on rakennettu lukuisia Moderni puukaupunki -hankkeen tuloksena syntyneitä ja muita esimerkillisiä puutalomiljöitä. Toteutettuihin kohteisiin voi tutustua sivun Valmistuneet kohteet -linkistä.Uusiin, suunnitteilla tai ideointivaiheessa oleviin Moderni puukaupunki -hankkeisiin ja muihin tuleviin esimerkillisiin puumiljöökohteisiin voi tutustua sivun Tulevia puumiljöökohteita -linkistä.

Puukerrostalot
Suomalainen puukerrostalo on paloluokaltaan P2-luokkainen ja ainakin osaltaan yli kaksikerroksinen asuin- tai työpaikkarakennus, jonka kantava runko ja julkisivut ovat pääosin puuta. Tutustu kohteisiin linkeistä Valmistuneet puukerrostalot sekä Suunnitteilla ja rakenteilla olevia puukerrostalokohteita. Rakentamisen etusivun Oikopolusta Puukerrostalot löytyy kootusti puukerrostalorakentamiseen tuotettu ohjeistus ja työkalut suunnitteluun.

Lisätietoja Moderni puukaupunki -hanketoiminnasta antaa:
TkT Markku Karjalainen, kehittämispäällikkö
Puh. 040 583 2127, markku.karjalainen@tem.fi

Moderni puukaupunki -hankkeen tueksi ja uusien osaprojektien ohjeistukseksi tuotettuja julkaisuja:

  • RT-kortti Tiiviin puutaloalueen suunnittelu, Moderni puukaupunki (RT 99-10779)
  • kirja Moderni puukaupunki  - puu ja arkkitehtuuri
  • kirja Kotina puinen kaupunkikylä - esimerkkejä moderneista puukaupungeista (kieliversiot suomi-englanti ja englanti-venäjä)
  • Suomalainen puukerrostalo puurakentamisen kehittämisen etulinjassa (Markku Karjalaisen väitöskirja)
  • Modernit puukaupungit -esite

Painettuja julkaisuja voi tiedustella Puuinfosta: kirsi.pellinen@puuinfo.fi