Olet täällä

Espoon Kauklahden 5 Klippinkiä

Asunto Oy Espoon 5 Klippinkiä on Espoon asuntomessuille vuonna 2006 valmistunut viiden pientalon kaareutuva ryhmä. Kokonaisuuden ovat suunnitelleet arkkitehdit Kaisa Vepsäläinen ja Päivi Halme, rakennuttajana toimi Skanska Kodit Oy.

Kohteessa on minimikokoiselle rakennuspaikalle sijoitettu yleispätevästi mitoitetut tyyppitaloa muistuttavat erillispientalot, joiden koko on 117 m2. Talomalli on suunniteltu tiloiltaan joustavaksi ja helposti asukkaiden tarpeisiin muuntuvaksi. Perusmallia voi varustella erilaisilla lisäosilla: lasikuistilla, viherhuoneella, parvekkeella, terassilla, erillisellä työhuoneella ja autotallilla.

Talorivistö rajaa selkeästi katutilaa. Taloja yhdistävät autokatokset ja ulkovarastot. Pienen ja kapean tontin pihat on jäsennelty hierarkkisesti eriluonteisiin toiminnallisiin osiin. Asuntojen sisäänkäynnit hallitsevat kadunpuoleista eteläjulkisivua, ja oleskelutilat aukeavat pääasiassa pohjoiseen. Asuntoihin kuljetaan kahden kerroksen korkuisen monitoimisen lasikuistin kautta. Puolijulkisen etupihan ja rauhallisen yksityisen iltapihan erottaa pergolan kattama oleskeluterassi. Ulkotilat muodostavat yhdessä sisätilojen kanssa sarjan, joka elää asumisen tahdissa vuorokauden- ja vuodenaikojen vaihtelun mukaan.

Klippingin pientalot on toteutettu tilaelementeistä. Kukin talo rakentuu kuudesta moduulista. Yhden talon kokoaminen ja viimeistely työmaalla kesti noin kuukauden.

Rakennuslehden ammattilaisraati valitsi 5 Klippinkiä Espoon asuntomessujen parhaaksi kohteeksi. Valinnan perusteina olivat sekä arkkitehtuuri että rakennustekniset ratkaisut.

Kohde on esitelty kirjassa Kotina puinen kaupunkikylä - Wooden urban villages.