13.6.2020

Portti

Portti on parhaimmillaan koko pihan käyntikortti, joka sopii aidan, rakennuksen ja koko alueen tyyliin.  Ilman aitaa porttia voi olla vaikea rakentaa. Usein pientaloalueella portin tehtävä on aidan täydentäjä ja kulkutien sulkija. Kaunis portti suojaa pihapiiriä hienotunteisesti.

Jalankulkijoille tarkoitetun portin leveys voi olla kapeampi kuin ajoportin. Tyylikkäät saranat, salvat ja muut helat viimeistelevät portin. Persoonallista ilmettä saa yhdistämällä porttiin esimerkiksi soittokellon, tontin numeron tai postilaatikon.

Ennen perustusten tekoa kannattaa selvittää rakennuspaikan routasyvyys. Routasyvyydestä maakunnittain löytyy lisää tietoa Ympäristöhallinnon verkkopalvelusta.

Suunnittelu

Puuportilla viimeistelet pihasi lauta-aidan. Hyvin tehty puuportti on pihan kaunistus ja käyntikortti, joka kutsuu peremmälle.

Porttirakenteiden on kestettävä monenlaista rasitusta. Käytä portin tolppiin A-luokan painekyllästettyä puuta ja itse porttiin esimerkiksi hienosahattua, valmiiksi pohjamaalattua puutavaraa.

Käytä ruostumattomasta teräksestä valmistettuja ruuveja, pultteja, kiinnikkeitä ja saranoita. Metallisten osien tulee olla hieman ylimitoitettuja, jotta ne kestäisivät paremmin. Kaikki metalliosat tulee maalata huolellisesti riippumatta niiden pinnoituksesta.

On suositeltavaa käyttää koko portin leveyden mittaisia saranoita. Läpimenevät pultit tekevät koko porttirakenteesta vahvemman.

Ota huomioon portin aukonriittävä leveys! Rakennusohjeessa kumpikin portti on leveydeltään noin 950. Porttiparin aukon leveys on näin ollen n. 1900.

Hoida mittaukset ja merkinnät huolellisesti. Käytä apuna suorakulmaa ja esim. suuntapiirrintä. Sahaa lovet leveäteräisellä, pienihampaisella sahalla, ja hakkaa ne irti leveällä taltalla. Tasoita loven pohja lopuksi litteällä viilalla. Yläosan pyöreät muodot saadaan aikaan sahaamalla ja viilaamalla.

Kaikki mitat ovat millimetreinä, ellei toisin mainita.

Tolppien kiinnittäminen

Tolppien perusta (1) koostuu betonisista peruspilareista. Kaiva tukevaan alustaan kuoppa. Vala betonista pohjalevy kuopan pohjalle, noin 800–1000 mm:n syvyyteen. Paina suora raudoitusrauta kiinni keskelle betonilevyä. Kun valu on kovettunut, aseta valumuotti (Ø150–200) sen päälle. Täytä kuoppa maa-aineksella muotin ympäriltä. Täytä sen jälkeen muotti betonilla ja kiinnitä siihen pystyyn kaksi kuumasinkittyä lattateräskiinnikettä, koko 6 x 40. Tue kiinnikkeet valun kovettumisen ajaksi puupalikoiden avulla. Tolpat kiinnitetään läpimenevillä pulteilla. Aseta tolpan ja perustan väliin eriste. Vaihto-ehtona esimerkissä (2) käytetään 2000 mm pitkiä, teroitettuja tolppia, jotka lyödään suoraan maahan kaivettuihin kuoppiin. Tämä rakenne edellyttää, että alustan maa on huokoista.

Kun tolppa on lyöty tukevasti maahan ja pysyy suorassa, kuoppa täytetään kivillä, jotka pakataan tiiviisti. Tolppien alaosiin voi naulata kaksi puupalkkia ristiin: se vahvistaa rakennetta. Päällimmäiseksi kuoppaan valetaan betonikerros.

Kolmas tapa kiinnittää tolpat maahan on yksinkertainen terästuki (3), joka lyödään lekalla maahan. Tätä menetelmää käyttämällä vältät sekä kaivamisen että valutyöt. Tuki koostuu palkkikengästä, johon on hitsattu teräksinen kärki. Kiinnitä tolpat huolella ja käytä laadukkaita materiaaleja.

Materiaalin valinta ja kiinnikkeet

Puutavara, myös painekyllästetty, harmaantuu ulkokäytössä auringon ultraviolettisäteilyn vaikutuksesta. Harmaantumista voidaan ehkäistä ja puun väri palauttaa uv-suojan antavalla pintakäsittelyllä. Puun pintakäsittelyyn soveltuvat puuöljyt, kuultavat ja peittävät puunsuojat sekä ulkokäyttöön tarkoitetut maalit. Homekasvu voidaan ehkäistä käsittelemällä pinta homeenestoaineella.

Ilman, maalin ja maalattavan pinnan tulee olla vähintään + 5 C ja ilman suhteellisen kosteuden on oltava alle 80 % pintakäsittelyn ja kuivumisen aikana. Pintakäsittelyaine tulee valita käyttökohteen mukaan. Lue pintakäsittelyainevalmistajan ohjeet ennen käsittelyä. Valinnassa saa apua maaleja ja puunsuoja-aineita myyvistä liikkeistä.

Painekyllästetyn puun pintakäsittelyssä on kiinnitettävä huomiota siihen, että käsiteltävä puu on riittävän kuivaa. Keväällä rakennettu portti on riittävän kuivaa pintakäsiteltäväksi loppukesällä.

Jos rakennustyö ajoittuu kesään tai syksyyn, kannattaa pintakäsittely tehdä vasta seuraavana kesänä.

Maalaa portti ennen saranoiden asennusta. Kyllästä puuosien päädyt huolellisesti maalilla.

Kuumasinkitystä lattateräksestä valmistettuja porttisaranoita on saatavilla erimittaisina (300–1000). Saranat ruuvataan kiinni läpimenevillä lukkokantapulteilla. Porttitolpan osat kootaan puuruuveilla.

Lukkokantapultti 44 (ruuvi, jossa m-kierteet ja pyöreä nuppi).

Kansiruuvit 55 ruuvataan valmiiksi porattuihin reikiin jakoavaimen avulla.

Erilaisia porttisalpoja voi ostaa puu- ja rakennustarvikeliikkeestä.

Vinoristiportti

Tämän kaksoisportin mallia voi käyttää myös yksioviseen porttiin. Yhden oven leveys on 950 ja korkeus 1000. Mittoja voi luonnollisesti muuttaa omien toiveiden mukaan. Porttitolppien mitat ovat 145 x 145. Portin korkeus tulee mitoittaa tolppien ja aidan korkeuden mukaisesti.

Kehys, joka kootaan hakaliitoksilla, jakaa oven neljään osaan. Alaosassa on kahdeksan pystysuoraa, pyöreää rimaa, Ø 27. Rimat sovitetaan tiukasti valmiiksi porattuihin reikiin, joihin ne liimataan. Yläosassa on kaksi vinoristiä (11). Myös ne liitetään yhteen hakaliitoksella.

Osat tulee liittää toisiinsa huolellisesti ja tiukasti niin, että portin poikittainen lujuus paranee eikä kosteus pääse tunkeutumaan liitoskohdista läpi. Jotta kulmista tulisi oikean kokoisia, kannattaa liitoksista tehdä mallikappaleet ennen varsinaisen rakenteen kokoamista. Kehysrakenteen hakaliitokset liimaruuvataan yhteen. Käytä runsaasti kosteudenkestävää puusepänliimaa. Paina liitoksen osat yhteen puristimella liiman kuivumisen ajaksi. Jotta vesi valuisi paremmin pois osien (7), (8) ja (10) päältä, pyöristä yläsivut höylällä.

Vinoristiportin materiaalit

Kuvassa A näkyy portin rakenne takapuolelta. Pyöreät rimat (12) asennetaan osiin (7) ja (8) porattuihin reikiin. Varsinkin alaosasta porattu reikä tulee täyttää niin tiukasti, ettei vesi pääse valumaan sen sisään. Käytä kosteudenkestävää puusepänliimaa.

Osa (10) on päällyslauta, joka on hieman leveämpi kuin osa (8). Päällyslauta peittää myös osan (9) yläpäädyn, joka on päätypuuta. Päällyslauta pyöristetään veden poisvalumisen helpottamiseksi. Jotta vinoristeistä (11) tulisi oikean kokoisia, tulee koko piirtää ja sovittaa kehysrakenteeseen tilapäisesti ennen lopullista kokoonpanoa. Ristit kiinnitetään neljällä 8 mm kokoisella keskiöintitapilla, jotka porataan kiinni kehysrakenteen sivu- ja keskitolppiin.

Kaareutuva yläreuna

Jos portti rakennetaan tässä annettuja mittoja leveämmäksi, kannattaa portin sisäpuolelle asentaa vinotuki.

Portin reunimmaiset pystypuut (13) ja (14) kootaan kahdesta palasta, koko 34 x 95. Tee ensin pystypuihin lovet poikkipalkeille (16), jotka kiinnitetään tapeilla (15). Poikkipalkkien välinen etäisyys on n. 500.

Pystypuuhun (13) tehtävän loven koko on 11 x 95 ja toiseen pystypuuhun (14) tehtävän loven koko 19 x 95. Kun (13) ja (14) asetetaan yhteen, osien väliin jää neliskulmainen kolo, jonka koko on 30 x 95 ja johon tappien (15) pitäisi sopia. Tappiliitokset tehdään poikkipalkkien (16) päätyihin. Portin vakauden ja poikittaislujuuden kannalta on tärkeää, että tapit sovitetaan tarkasti.

Osat (13), (14) ja (16) liimataan kokoon yhtäaikaisesti. Kontaktipintojen tulee olla tasaisia ja puristuspaineen pitää olla korkea. Kiristä lukkokantapultit jakoavaimella. Laudat (17) yhdistetään tilapäisesti poikkipuihin (16). Merkitse lautoihin haluttu muoto ennen kokoonpanoa ja sahausta. Lautojen (17) väli on 45 mm.

Lautoihin tehdään 11 x 95 -kokoiset lovet kohtiin, joista ne liitetään poikkipuihin (16). Saranat kiinnitetään lukkokantapulteilla (19).

Kaareutuvalla yläreunalla varustetun portin materiaalit:

(13) Pystypuut 34 x 95 x 890/1150

(14) Pystypuut 34 x 95 x 890/1150

(16) Poikkipuut 45 x 95 x 740

(17) Säleet 34 x 70 x 860/880 920/1010

(18) Saranat 63 x 35 x 740

(19) Lukkokantapultit n. 7 x 90

Yksityiskohta: Portti, jossa kaareutuva yläreuna

Detaljikuvassa näkyvät kokoonliimatut pystypuut (13) ja (14), joihin on tehty lovet tappia (15) varten. Laudassa (17) on lovet poikkipuulle (16). Kaikki tappiliitokset ja hakaliitokset kootaan läpimenevillä lukkokantapulteilla (19) ja kosteudenkestävällä puusepänliimalla. Pultit kiristetään mutterien avulla kiinni pitkiin saranoihin (18). Pulttien ulos työntyvät osat katkaistaan kaariviilalla ja viilataan tasaisiksi.