Olet täällä

Viilupuu (LVL)

Viilupuu on sorvatuista viiluista liimaamalla valmistettu rakenteellinen puutuote.

Viilupuuta käytetään kaikkeen uudis- ja korjausrakentamiseen ja myös teolliseen käyttöön. Esimerkkejä käyttökohteista ovat kantavat palkit, pilarit, ristikot, kehät sekä ikkuna- ja oviteollisuuden komponentit. 

Suomalainen viilupuu valmistetaan liimaamalla 3 mm paksuista kuusiviiluista siten, että viilujen syysuunta on viilupuutuotteen pituussuuntaan. Erikoistuotteena valmistetaan myös sellaista viilupuuta, jossa osa viiluista voi olla asennettu ristiin. Viilut ovat hiomattomia ja paikkaamattomia, mutta tilauksesta voidaan valmistaa viilupuuta, jossa pintaviilut ovat valikoituja ja hiottuja. Viilupuuta on saatavilla erilaisilla pintakäsittelyillä ja myös AB-luokkaan painekyllästettynä. Viilupuu määritellään SFS-EN 14374 standardin mukaisesti.

Viilupuun enimmäisleveys on noin 2,5 metriä. Valmistustekniikka mahdollistaa pitkien osien valmistuksen mutta kuljetuksen kannalta enimmäispituus on noin 25 metriä. Toimitettavien palkkien minimileveys on 27 mm ja maksimi 75 mm 6 mm välein. Vakiokorkeuksia ovat 200, 225, 260, 300, 360, 400, 450, 500, 600 ja 900 mm. 
 
Vaakarakenteissa viilupuun tyypillinen jännevälialue on 5 . . . 12 metriä. Ala-, väli- ja yläpohjarakenteiden lisäksi viilupuuta käytetään myös aukko- ja tukipalkkeina sekä rakennuksen jäykistävinä osina. Palotilanteessa viilupuupalkkien hiiltymisnopeus on 0,6 mm/min.